Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
15. studenoga 2019.
Zemlja koje nema Borisa Pavelića

Zdravo tkivo HDZ-a

foto: D.KOVAČEVIĆ
foto: D.KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. prosinac 2010. u 16:49 2010-12-23T16:49:53+01:00

Da će »nezdravi dio tkiva tijela HDZ-a, političkim rječnikom, metaforički, biti amputiran, odstranjen«? Možete li vjerovati da baš taj čovjek govori to što govori? Jer, ako ima u HDZ-u »nezdravoga dijela tkiva HDZ-a, političkim rječnikom, metaforički«, onda je to prije svega – Vladimir Šeks

Pitanje Vladimiru Šeksu: koji ćete to »nezdravi dio tkiva tijela HDZ-a amputirati«? Sebe sama, Jadranku Kosor, ili šibenski HDZ? Potpisnik ovih redaka uvjeren je da biste trebali amputirati samoga sebe, pa onda šibenski HDZ, a onda će i spomenuta dama shvatiti da sat otkucava.

Može li, naime, itko vjerovati da osobno Šeks govori kako se HDZ »nastoji riješiti negativne političke prtljage«?

Da će »nezdravi dio tkiva tijela HDZ-a, političkim rječnikom, metaforički, biti amputiran, odstranjen«? Možete li vjerovati da baš taj čovjek govori to što govori? Jer, ako ima u HDZ-u »nezdravoga dijela tkiva HDZ-a, političkim rječnikom, metaforički«, onda je to prije svega – Vladimir Šeks.

Taj je čovjek personifikacija bezobzirnosti HDZ-ove vlasti. Nije to Franjo Tuđman, nije to Ivić Pašalić, nije to Ivo Sanader – to je Vladimir Šeks. Tuđman je protumoderan, ali borben i principijelan; Pašalić je precijenjeni produkt trenutka; Sanader je dezorijentirani Europljanin – samo je Šeks čovjek bez svojstava.

Vodi ga samo jedan motiv: volja za moći. Šeks nema ideala.

U stanju je učiniti bilo što.

Dalo bi se nabrojiti pregršt Šeksovih rabota u koje se pristojan čovjek nikada ne bi upustio: nerazjašnjena uloga u ratnom Osijeku, uloga u slučaju Zec, uloga u usvajanju zakona o odšteti, lažno svjedočenje o Glavašu, parlamentarne smicalice Glavašu u korist, političko kameleonstvo raskošnoga spektra, sklonost zaplotnjaštvu, bezobzirnost prema nekadašnjim kolegama i prijateljima...

I sada je Šeks odlučio započeti još jednu svoju bitku, još jednom obmanjujući prostodušni puk: odlučio se proglasiti kirurgom koji će iscrpljeno stranačko tijelo okrijepiti i pripremiti za svijetlu europsku budućnost. Bestidno, uistinu bestidno

Ali dobro, koga će to Šeks amputirati? Jadranku Kosor? Ne sumnjamo da bi najradije baš nju, samo da može. Ali, eto, zasad ne može. Stoga mi dajemo prijedlog: amputirajte HDZ-ovu vladu – to iz poznatih razloga – a onda odmah potom šibenski HDZ.

Jer ta se bratija, vidimo, odlučila pačati u kazalište. I što su prvo učinili? Proglasili šibenski teatar kućom u kojoj »mora raditi netko iz Šibenika«. Ali čekajte: šibenski HNK?! Pa što je to – šibenski HNK? Kazalište bez imena i predstava, zgradurina u kojoj »mora raditi netko iz Šibenika«.

Za šibenski HDZ, očito, nitko nije ni pretpostavljao da bi možda mogao usvojiti prijedlog da Senka Bulić, glumačka diva koja je Veliku Goricu pretvorila u kazališnu raskoš, dođe raditi u Šibenik. Svi, eto, nekako, smatraju samorazumljivim da HDZ donosi glupave odluke.

Smatra se normalnim da HDZ glasa protiv svojega grada. E pa, gospodine Šeks, kad vam je već do kirurgije, preispitajte se: zašto svi već unaprijed očekuju da HDZ glasa protivno zdravome razumu i interesima svoje sredine? Zašto vam je stranka palanačka? Zašto svi raspravljamo samo o političkoj šteti koju HDZ nanosi ovoj zemlji? Zašto se progovorimo i o civilizacijskome sunovratu kojega smo žrtvom u posljednjih dvadesetak godina? Kolika je u njemu, gospodine Šeks, vaša uloga? 

Kolika je uloga šibenskoga HDZ-a, koji je protiv Senke Bulić, pa inzistira da seosko kazalište i ostane seoskim? Kolika je uloga svih onih HDZ-ovih šamana s kojima ste se običavali grliti, nadzravljati i pucati iz kubura: Merčepa, Glavaša, Brodarca, Kirina, Šolića, Hodaka, Krpine, Hebranga, Đakića...?

Ako ste već odlučili nešto amputirati, nešto popravljati, nešto izglađivati, kako ćete popraviti štetu koju ste, u svojemu mandatu vječnoga nadglednika nesreće, nanijeli ljudima koji ozbiljno shvaćaju zahtjeve političkoga morala? Kako ćete, gospodine Šeks, popraviti nepopravljivo? Počinjući od sebe. Druge vam nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.