Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Pronađena zemlja Boris Pavelića

kolumna Štafeta jalovosti

snimio Ivo Čagalj / PIXELL
snimio Ivo Čagalj / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2018. u 21:10 2018-03-08T21:10:00+01:00

Takvi predsjednici danas vode Hrvatsku, Srbiju i BiH: niti su u stanju organizirati susret kako valja, niti imaju snage suočiti se s ozbiljnim političkim i civilizacijskim temama iz svoje nadležnosti, niti nas uspijevaju uvjeriti u vlastitu dobru volju

Sastanak predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH u utorak u Mostaru ipak jest bio koristan: razotkrio je svu dubinu uzajamnih nesuglasica. Poslije tog susreta jasno je da su odnosi u regiji, danas, četvrt stoljeća nakon rata, takvi da bismo trebali biti oduševljeni već i time što su predsjednici triju susjednih država uopće sjeli za zajednički stol. To, dakako, mislimo ironično: ako današnji vođe ovdašnjih zemalja nisu sposobni ni za što drugo doli za bizarne »pomirbene« susrete na kojima ni nesuglasice ne mogu prikriti, a kamoli riješiti ijedan od brojnih i ozbiljnih problema, najmanje što bi birači i građani morali biti sposobni jest prosuditi zaslužuju li ti ljudi nove mandate na sadašnjim položajima. No još se nešto pokazalo nakon neobveznoga mostarskog sijela: da nisu sve balkanske političke elite iste. Ono, naime, što se sadašnji vladari nisu u Mostaru usudili ni spomenuti – pomirenje i suočavanje s prošlošću – njihovi su prethodnici s lijevoga centra dostojanstveno riješili prije gotovo deset godina.

Valja, međutim, krenuti redom. Kolinda Grabar-Kitarović, Aleksandar Vučić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić razgovarali su u utorak u Mostaru na trilateralnome sastanku šefova Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Prvi je to takav susret nakon posljednjega sličnog iz 2012., kada je zamro dobar poslijeratni običaj redovitoga sastajanja šefova država koji je svojedobno, u formi međudržavnih vijeća, imao čak i službeni oblik. Istina, dvije godine kasnije, 2014, u istome tom Mostaru predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH pompozno su potpisali Deklaraciju o potrazi za nestalima, no taj je dokument vrlo brzo snašla sudbina ratnih žrtava čiju je sudbinu trebao pripomoći rasvijetliti.

No, ovaj posljednji susret zaslužio je da bude zaboravljen još brže. Jer, ono što je trebalo postati važnim i obnoviteljskim sastankom na vrhu, prometnulo se u vlastitu suprotnost. Susret je od samoga početka loše organiziran i najavljen: do samog dana uoči susreta hrvatski ga mediji uopće nisu spominjali, dobrim dijelom i zato što predsjednički ured na Pantovčaku nije naročito hitao objaviti da se predsjednica, eto, na velika vrata vraća u njoj tako omraženu »regiju«. Potom, dnevnog reda uopće nije bilo. I dakako: nakon deklarativnih izjava dobre volje što ih je svaki sudionik izrekao na konferenciji za novinare poslije razgovora, već je prvo novinarsko pitanje bilo dovoljno da isplivaju ozbiljne nesuglasice.

Doznali smo, tako, da je problem promjene Izbornog zakona BiH »ozbiljniji nego što izgleda«, da se Izetbegović i Vučić ne mogu usuglasiti ni o kojem prijedlogu rješenja graničnog problema diskutiraju, te da regiji, prema riječima Grabar-Kitarović, prijete zajedničke sigurnosne prijetnje. Koje? E, to nismo doznali.

Najosjetljiviju, a vjerojatno i najvažniju temu – onu o pomirenju i suočavanju s prošlošću – usudio se spomenuti samo jedan od petero političara, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ali i on samo usput, nabrajajući šest ključnih tema što ih je propisala Europska unija. A da ne ostane sve samo na tom nedostojnom ustručavanju, pobrinuli su se neimenovani izvori, koji su novinskoj agenciji Republike Srpske dostavili navodnu »zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest točaka, a prva se odnosi na moratorij na izjave o prošlosti«. Moratorij na izjave o prošlosti?! Tu somnambulnu ideju nekoliko je puta dosad iznio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, i ona je, izvan srpskoga medijskog establishmenta koji Vučić željeznim stiskom nadzire, dočekana unisonim i razumljivim ruganjem. No da zbrka bude potpuna, pobrinuli su se jučer na Pantovčaku gdje su, u izjavi za naš list, Vučića ovaj put oslobodili odgovornosti: tvrde da je tu navodnu izjavu u Mostaru »predložila bošnjačka strana«, ali ona nije usvojena, jer »nitko ništa nije znao unaprijed«, i prijedlog je »svima bio iznenađenje«, pa su odmah odustali.

Eto, takvi predsjednici danas vode Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu: niti su u stanju organizirati susret kako valja, niti imaju snage suočiti se s ozbiljnim političkim i civilizacijskim temama iz svoje nadležnosti, niti nas uspijevaju uvjeriti u vlastitu dobru volju. Usprkos njihovu navodnome novopronađenom trudu za dobrosusjedstvom, danas, više nego ikada poslije devedesetih, osuđeni smo na činovnike nacionalizma koji iz godine u godinu prenose štafetu svoje političke jalovosti, na veliku korist svojih palanačkih politika, i na očitu štetu građana čije bi živote trebali činiti boljima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.