Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1n
Sutra: 11° 11° 1n
21. rujna 2019.
Pronađena zemlja Borisa Pavelića

S kim to radite, Bajiću?

Nataša Jovičić
Nataša Jovičić
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2014. u 18:47 2014-02-20T18:47:00+01:00

Ustaške prijetnje smrću ravnateljici i kustosima Spomen područja Jasenovac, Općinsko državno odvjetništvo u Kutini iznova amnestira tvrdnjom da je riječ o – prekršaju. Pa s kim to radite, Bajiću? Kakvi vam to ustrašeni i(li) filoustaški ćate sjede u kutinskome uredu? 

Eto, to je skandal zbog kojeg ni institucionalisti neće više braniti Mladena Bajića: ustaške prijetnje smrću ravnateljici i kustosima Spomen područja Jasenovac, Općinsko državno odvjetništvo u Kutini iznova amnestira tvrdnjom da je riječ o – prekršaju. Pa s kim to radite, Bajiću? Kakvi vam to ustrašeni i(li) filoustaški ćate sjede u kutinskome uredu? 

  Godinama već znamo da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, pod čijom je nadležnošću i općinsko u Kutini, beznadno mjesto kada je riječ o hrvatskim ratnim zločinima. Ni u dva desetljeća nisu uspjeli podnijeti optužnicu zbog ubojstava srpskih civila u Sisku 1991.

 Tek na jedvite jade, i samo zato što je to EU postavila kao nazaobilazan uvjet, ti su zločini napokon kako-tako procesuirani, ali ne u Sisku, nego u – Osijeku. Tužiteljstva iz sisačke nadležnosti jedva su sklepala kakve takve optužnice za »manje« slučajeve, a i to prekasno, pod upornim pritiskom medija i nevladinih organizacija.

Istodobno, jako su marljivi bili kada je žrtvama – umirovljenicama s manje od dvije tisuće kuna mirovine – trebalo naplaćivati troškove za suđenja protiv države koja su gubile, i to zato što je isto to državno odvjetništvo opstruiralo vlastiti posao. Apsurd, sramota, zloupotreba – nazovite to kako hoćete, pogriješiti nećete. 

 I sad, kada je predsjednik otvoreno proustaške stranke, Josip Miljak, ravnateljici i kustosima Spomen područja Jasenovac poslao prijeteće pismo, zaključeno ustaškim »Za dom spremni!«, kutinska tužiteljica Marija Rukavina ignorira i svoje obveze, i kaznenu prijavu ravnateljice Spomen područja Nataše Jovičić, i kaznenu prijavu nevladinih udruga za ljudska prava, i prijave za prijetnje, i zabranu širenja mržnje, pa tu očitu prijetnju iz mržnje proglašava – prekršajem!

A da ne bi bilo zabune, evo što je Miljak napisao u potpisanome e-mailu: »Takvi kao vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja«. U isto vrijeme, Nataša Jovičić e-mailom je primila i anonimnu fotografiju metka.

Bismo li tu fotografiju trebali smatrati novogodišnjom čestitkom? Ne bi li, obrnutom logikom kutinske tužiteljice, valjalo zaključiti da ona sama, odbijajući kvalificirati prijetnju kako zaslužuje, prikrivanjem sudjeluje u kaznenome djelu prijetnje?

 Jer nije Miljak na prijetnji bio stao. Nakon što policija i tužiteljstvo prvi put u njegovome pismu »nisu utvrdili elemente kaznenog djela«, objavio je kako kani kazneno prijaviti Natašu Jovičić, jer da je prijetnje poslala sama sebi, »s namjerom nanošenja štete Josipu Miljku i HČSP-u«.

Hoće li tužiteljica Rukavina sada civiliziranog građanina Miljka zaštititi od napada Nataše Jovičić, pa protiv nje pokrenuti kazneni progon zbog nanošenja štete poštovanom ustaši?

 Ili će, čemu se najiskrenije nadamo, Mladen Bajić ipak već jednom pokucati na vrata tog svog kutinskog domoljubnog zdruga, pa ga već jednom rasformirati, ako ni zbog čega drugog, a ono da sačuva tu svoju nevjerodostojnu fotelju, kad mu je već toliko omilila?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.