Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
22. ožujka 2019.
PRONAĐENA ZEMLJA

kolumna BORIS PAVELIĆ Raspad Daytona

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 19:55 2018-10-17T19:55:24+02:00

 Raspadom Bosne to ne možemo zvati – jer ima u toj zemlji nešto što je odolijevalo i strašnijim krizama – ali raspadom Daytona zasigurno možemo: ni deset dana nije prošlo od općih izbora u Bosni i Hercegovini, a već je izvjesno da vlast neće biti formirana, kao što postaje jasno da su politički i nacionalni odnosi  tih dana pogoršani do mjere koji mogu zaprijetiti izgredima.

Poslijeizborna je kriza višestruka: od prvih zahtjeva novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su odmah izazvali ljutito odbijanje novoga bošnjačkog člana tog tijela Šefika Džaferovića; preko građanskog bunta u Republici Srpskoj i nepriznavanja rezultata za izbor predsjednice Republike Srpske, pa do blokade formiranja vlasti na državnoj razini i odbijanja lokalnih hrvatskih vlasti da priznaju Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Od svega toga, što se sabilo u manje od deset dana, najviše nas zanima reakcija HDZ-a BiH i njegovog predsjednika Dragana Čovića na sastav novog Predsjedništva BiH.

Čović je najavio da vlast neće biti formirana dok se ne promijeni izborni zakon, sukladno odluci Ustavnog suda BiH koji je zatražio promjenu izbora zastupnika u Dom naroda Federacije BiH. Bio je to i predizborni zahtjev HDZ-a BiH, koji u političkih predstavnika ostala dva naroda nije našao sugovornika. Nakon što je u Predsjedništvo BiH, po važećem zakonu, iznova izabran Komšić – po tvrdnjama HDZ-a BiH, premoćnom bošnjačkom većinom – Čović je odlučio blokirati državu. Istodobno, lokalne hrvatske vlasti u BiH, listom HDZ-ove, javno su Komšića proglasile »personom non grata«. Redom, učinili su to hrvatski politički čelnici u općinama Usora, Dobretići, Kreševo, Vitez, Kiseljak, Busovača, Fojnica, Travnik, Novi Travnik, Uskoplje, Bugojno i Jajce. Nisu birali riječi: »Nije dobrodošao, ako uopće zna gdje žive Hrvati u središnjoj Bosni«;  »Nema što tražiti na teritoriju naše županije«, izrazi su iz zajedničkog priopćenja.

Istodobno, Komšić zaoštrava i sam, ne pokazujući, osim nekoliko prigodnih riječi u izbornoj noći, nimalo namjere da bar pokuša uspostaviti politički most prema BiH Hrvatima: izrijekom i javno, bez dokaza, optužio je HDZ BiH za aktualnu propast mostarskoga Aluminija, a s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem upustio se u javnu svađu u kojoj je, s jedne strane, kardinalove, spomenut Hitler, a s druge, Komšićeve, stigao nepomirljivi odgovor sa spominjanjem Jasenovca, Ante Pavelića i »povijesnog odmaka« koji da se od sarajevskog kardinala, po Komšiću, očekuje.

Ništa od toga ne sluti na dobro. Što će se, primjerice, dogoditi ako bošnjački politički predstavnici, recimo, u Jajcu, Fojnici ili Travniku, odluče krenuti tuk na utuk hrvatskim kolegama, pa Komšića pozovu u posjet? Hoće li izbiti neredi? Ili, kako će zemlja funkcionirati ako se ne uspije konstituirati državni parlament i vlasti Federacije, što je, poslije Čovićeve najave, gotovo izvjesno? Kakva će politička atmosfera u BiH nastati krenu li se novoizabrani članovi Predsjedništva BiH javno svađati već na prvoj sjednici? Zemlja ulazi u opasno i neizvjesno razdoblje. Dayton se raspao. »A rezerve nema«, mogao bi parafrazirati netko kome nije do ozbiljnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka