Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
PRONAĐENA ZEMLJA

kolumna BORIS PAVELIĆ Forum pravosudne groteske

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2018. u 19:49 2018-10-06T19:49:30+02:00

Nova bizarnost u paleti pravosudnog ubijanja nezavisnih medija: portal forum.tm, neveliko ali žilavo društvance novinara koji misle svojom glavom, mora platiti trideset tisuća kuna kazne zbog sudskoga spora za koji uopće nije znao. I naravno: nije forum.tm Hrvatska televizija, pa da im trideset tisuća kuna sto puta procuri kroz prste, a da to nikoga ni najmanje ne zabrine: za portal forumove veličine, tolika je kazna smrtna presuda, i ne samo to: s obzirom na to da nemaju fond za plaćane sudskih kazni, jer državi, to je bar jasno, na pamet ne pada i tako štititi male i nezaštićene medije, portal bi se zbog ovrhe mogao ugasiti, a kazna biti naplaćena imovinom novinara koji u njemu rade. I sve to zbog spora o kojem ništa nisu znali.
Jučer je zato forum.tm objavio članak u formi javnoga poziva: »Pomozite nam da platimo kaznu za koju nismo znali da postoji«. Na početku teksta stoji kako o predmetu spora »ne smijemo govoriti, jer bi nas stajao – dodatne kazne«. Riječ je o dugogodišnjem sudskom sporu zbog jednoga forumova teksta, za koji se uredništvo složilo objaviti ispravak, što je i učinilo, onako kako stotine medija već godinama objavljuju ispravke. Tuženik, međutim, nije bio zadovoljan načinom na koji je ispravak objavljen, pa je opet tužio redakciju, i taj je spor završen, a da uredništvo foruma.tm o svemu tome nije imalo ni najmanjega pojma.

Kako i zašto, vjerojatno će zauvijek ostati nerazjašnjeno. U forumovu članku objašnjavaju se bizarni zapleti tog pravosudno-poštanskog rašomona. Imate tu, primjerice, i objašnjenje da je sud navodno nekoliko puta pokušao dostaviti presudu, pa da je sudski dostavljač jednom čak razgovarao s »predstavnikom stanara Borkovićem«, od kojega da je navodno saznao kako ovaj ne zna tko je i gdje je zastupnik ovršenika, udruge »Dom kulture«. »Kvaka« je međutim u tome da je zastupnik te udruge, koja izdaje forum.tm – novinar Goran Borković, predstavnik stanara u zgradi u kojoj je sudski dostavljač navodno pokušavao uručiti presudu.

U članku na forumu.tm, njegov autor Goran Borković – isti taj Borković, dakle, predstavnik ovršenika i predstavnik stanara – vehementno odbacuje da je razgovarao sa sudskim dostavljačem, pa da bi ga možda – što bi netko eventualno pomislio – prevario, rekavši kako u toj zgradi ne živi nikakav on, Borković. Argumentira to uvjerljivo: dugogodišnji je novinar, i već gotovo dva desetljeća poteže se po sudovima da obrani vlastitu novinarsku čast – »na sreću, sve do sada uspješno«. Zašto bi, kad je tako, sad odjednom htio izbjegavati sudski okršaj? Štoviše, spor o kojemu je riječ proizišao je iz prvoga sudskog »gonjanja«, a u tome prvom natezanju Borković »ne samo da nije propustio nijedno ročište, nego ga nije ni odgodio, pa bi bilo – nekako se čini – nelogično da to napravi sada, kad je postignuta nagodba«. Nama ti argumenti zvuče uvjerljivo, i nedvosmisleno smo uvjereni da forum.tm treba potpomoći da preživi. Trideset tisuća kuna nije malen novac, ali nadamo se da bi se skupilo i mnogo više kad bi svaki istinoljubivi, demokratski orijentirani građanin ove zemlje uplatio bar kunu. Uostalom, »crowdfunding kampanje« za medije – kampanje dobrovoljnog skupljanja novca od građana za stvar koju smatraju društveno vrijednom; socijalizam je to zvao »samodoprinosom« – u Hrvatskoj su se dosad pokazale uspješnima, još od one prve, u kojoj je 2000. za kaznu koju je Feral Tribune morao platiti odvjetniku Željku Olujiću učas skupljeno više od dvjesto tisuća kuna. Tako, nadajmo se, može biti i ovaj put: forum.tm treba spasiti.

Ali tih trideset tisuća kuna, zajedno s nedostojnom pripoviješću o neuspješnoj dostavi sudske presude – koja uključuje i zluradi podtekst obezvređivanja ljudskih kvaliteta časnoga novinara – ne bi smjele odvratiti pozornost od onoga što u ovome slučaju uistinu jest relevantno: od kontinuiteta hasanbegovićevskoga mekog terora nad kritičkim medijima. Već je i sama tužba, ona prva, protiv foruma.tm, bila neopravdana, a naročito je to bila ova druga, za koju uredništvo nije ni znalo: ona naime nije podnesena zato što forum.tm nije ispunio odredbe nagodbe, nego – zato što jest. Potom, sud je iznevjerio usmeno obećanje jednoga svojeg djelatnika da će redakcija kaznu moći platiti u obrocima, što je uobičajena praksa za svaku vrstu dugova prema državi. Ništa od toga sudovi nisu uvažili: kada je o malim i nezaštićenim a kritičkim medijima riječ, u ovome pravosuđu, čini se, razumijevanja kao da ne smije biti. I to je ono što najviše brine: kada država i cijeli njezin administrativni aparat, čiji bi smisao u demokraciji trebao biti da zbog sebe same štiti zaštitnike javnosti, tako očito stanu kliziti prema činovničkoj bešćutnosti autokratskog tipa, tada postaje jasno da kritika i sloboda govora, polako ali pouzdano, odlaze dođavola. Ovo je zato otvoreni poziv: uplatimo koju kunu, i spasimo forum.tm. Uz prigodnu parafrazu: »Da je sloboda i demokracija, bio bi Forum, a ne ovrhacija.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.