Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 1
Sutra: 22° 27° 2
19. travnja 2018.
Kolumna Tihane Tomičić

kolumna Željka Markić ponovo jaše

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2017. u 13:06 2017-03-18T13:06:00+01:00

Ustavni sud donio je prije nekoliko tjedana pravorijek po kojem zabrane pobačaja u Hrvatskoj ne može biti. Zasad. Jer, u toj odluci također je naloženo zakonodavcu da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira pravo na pobačaj, budući da postojeći datira iz 1978. Već tada je bilo jasno da će to biti prostor za jačanje retrogradnih konzervativaca, da su to mala vrata kroz koja će se pokušati progurati zabrana abortusa.

Nije trebalo dugo čekati, rečeno-učinjeno, već su Prolife i U ime obitelji krenuli u svoj novi križarski rat. Od jučer se potpisuje peticija kojom će se, kako otvoreno kažu, prisiliti Vladu da upravo njih uključi kao sudionike u pisanju novog zakona o abortusu. Obići će, kažu, sva sela u Hrvatskoj i nema sumnje da će sakupiti dosta potpisa jer infrastruktura u blizini svake župe sigurno brižljivo pomaže organizaciji peticije. Tada će Vlada morati poštovati broj potpisnika, te će novi zakon o pobačaju 2019. pisati nitko drugi do Željka Markić. Dobrodošli u prošlost!

Iz aviona je bilo vidljivo da ova odluka Ustavnog suda u pozadini ima otvorena vrata za dvije, jednako loše i štetne, pojave: prvo, opet će se otvoriti nepotrebna javna rasprava o temi pobačaja u nastojanju da se sruši bit europskog i još uvijek suvremenog zakona iz 1978. i drugo, doista postoji i opasnost da sve završi reduciranjem prava žena na raspolaganje svojim tijelom, što je temeljno ljudsko pravo. Razvidno je da desno krilo vladajuće ekipe, ono isto koje u Zagrebu kandidira Brunu Esih i prije će im se ruka osušiti nego će zaokružiti ime Drage Prgometa na listiću HDZ-a, vodi ovaj novi konzervativni rat sa samo jednim ciljem: zabraniti pobačaj.

Pritom je jedan od argumenata zašto ih treba podržati to što se zalažu za gradnju sigurnih kuća za fizički zlostavljane trudnice. Ne sigurnih zatvora za nasilnike, već sigurnih kuća za trudnice, koje ne smiju pobaciti ni ako su silovane ni ako su zlostavljane od svojih kućnih pijanaca i neradnika. Naravno, svaki razuman čovjek je »prolife« i nitko ne može biti zagovornik pobačaja iz čiste obijesti, ali zatiranje prava žena i srozavanje stečenih prava ne može biti opcija u 21. stoljeću. Čak ni ako su na vlasti HDZ i Most.

Nije ni čudo da je u takvoj atmosferi moguće i da nova ekipa za nadzor provođenja vjeronauka u školama i vrtićima dolazi izravno ispod skuta bivšeg proklerikalnog ministra obrazovanja Predraga Šustara, te iz redova bivšeg tima Zlatka Hasanbegovića. A tu ekipu nije imenovala Željka Markić, Vice Batarelo ili neki eskremno desni marginalac u nekom dvorištu seoske crkve u Babinoj Gredi – imenovala ih je prošloga tjedna Vlada Andreja Plenkovića, umivenog proeuropskog premijera, čiju politiku međutim vode notorni desničari u čijoj se režiji provodi izrazito konzervativna politika. Umiljat pogled premijera samo je maska za povratak Hrvatske u rikverc u cijelom nizu temeljnih ljudskih prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka