Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Komentar Zašto je Plenković u kampanji?

Foto Matija Habljak / PIXSELL
Foto Matija Habljak / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2018. u 11:52 2018-05-05T11:52:18+02:00

Jedno je jasno: Andrej Plenković je u kampanji. No, pritom nije pitanje je li to točno, jer vidljivo je iz aviona da je tako, nego – zašto je u kampanji?

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u petak da Vlada na sjednici u Splitu donosi odluke o nizu projekata značajnih za taj grad i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna. Samo za Split potpisuju se ugovori vrijedni 400 milijuna kuna, a Vlada će u razdoblju do 2022. financijski čak podržati i Ultra festival u Splitu – ovo je jučerašnja glavna vijest u državi.

Dan ili dva ranije Vlada je dodjeljivala državna zemljišta i u Gradu Rijeci, a stalno naglašava i značajnu financijsku podršku projektu EPK.

Paralelno, donose se zakoni kojima će se blokiranima i ovršenima pomoći, do iznosa od 20.000 kuna. Uz to, unutar vladajuće stranke, HDZ-a, premijer Andrej Plenković i šef te stranke mijenja statut i unutarnja pravila kako bi, po uzoru na dobru praksu cijelog niza europskih stranaka, demokratizirao procese u stranačkom odlučivanju i s modelom jedan čovjek-jedan glas uključio članstvo HDZ-a u donošenje odluka. I službeno, HDZ-ovci će dokinuti model »jape«.

Iz svega ovoga, a pobrojen je tek dio (hiper)aktivnosti premijera i predsjednika HDZ-a, jedno je jasno: Andrej Plenković je u kampanji. No, pritom nije pitanje je li to točno, jer vidljivo je iz aviona da je tako, nego – zašto je u kampanji?

Znači li sve ovo, od kupovanja socijalnog mira za blokirane do unutarnjeg preslagivanja stranke, da Plenković najesen planira raspisati nove izbore za Sabor? Činjenica da će uskoro održati stranački sabor na kojem planira do kraja neutralizirati opoziciju u stranci, kao i najave o tome da apsolutno ne planira rekonstruirati Vladu ni mijenjati ikoga od ministara, govori u prilog toj tezi. Da se Plenković trenutačno osjeća itekako sigurno, pokazuje ova izjava u intervjuu za Novu tv: »Kad preuzmete stranku koja ruši svoju vlastitu vladu i bude na 20 posto, vi se vratite i kažete da preuzimate odgovornost i u dva mjeseca je dignem na izbornu pobjedu od 35 posto, oformim Vladu i u međuvremenu uvjerljivo pobijedim na lokalnim izborima – bih li se trebao loše osjećati? A ako netko unutar stranke hoće plakati nakon svih ovih pobjeda i reći da mu nije dobro, neka plače…«

Njemu, dakle, stabilizacija odnosa u stranci neće biti glavni motiv ako krene u nove izbore za Sabor. Tu je bitku već dobio. Motiv će biti činjenica da u parlamentu danas ima tanku većinu koju u ovom trenutku, smatra, očito može samo podebljati. Živi zid još se nije strukturirao da postane ozbiljan konkurent, osim toga protestni glasovi u anketama su puno čvršći nego na samim biralištima jer takvi ogorčeni birači mahom i ne izlaze na izbore.

S druge strane, SDP je u tolikom deficitu ideja i kadrova, da bi u HDZ-u bili ludi da ne iskoriste taj momentum. Ako se SDP ikad i konsolidira, to se već do jeseni neće dogoditi. Uostalom, dobar rezultat HDZ-a na tim izborima, determinirao bi i druge sljedeće izbore: europske, pa i predsjedničke, što nije manje bitno za cjelinu Plenkovićeva projekta. Ako bi pobijedio na prvima, dobio bi i druge i treće. U svakom slučaju, Plenković je evidentno u kampanji. Do rujna će biti jasno koji je krajnji cilj te putujuće karavane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.