Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar U Ustavu sve piše

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2018. u 10:46 2018-02-02T10:46:20+01:00

Netko je dobro primjetio da se iz Primorsko-goranske županije ne može izaći ako negdje za to ne platiš: bilo tunel Učka prema Istri, bilo autocestu prema Zagrebu, bilo mostarinu prema otocima 

Kad imaš neku političku dilemu, uvijek je dobro podsjetiti se Ustava. A on kaže da se građanima jamči pravo na lokalnu samoupravu, jamči im se da mogu neposredno sudjelovati u upravljanju lokalnim poslovima putem zborova ili referenduma, a da pritom jedinice regionalne samouprave obavljaju poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, ali i prostorno i urbanističko planiranje te promet. Na kraju, Ustav kaže i da su tijela lokalne i regionalne samouprave u obavljanju poslova iz svog djelokruga – samostalna.

No, odnosi li se to i na Primorsko-goransku županiju? To se treba zapitati nakon što je ova Županija donijela, ili će uskoro donijeti, nekoliko odluka koje se kose s politikom Vlade ili javnih državnih poduzeća, kao što je slučaj i s gradnjom plutajućeg LNG terminala, ali i kao što je slučaj s naplatom mostarina i cestarina na području PGŽ-a, o čemu će uskoro također odlučivati Županijska skupština.

Naime, poznato je da Vlada priprema tzv. lex LNG, zakon kojim bi se propisali uvjeti gradnje plutajućeg terminala kod Omišlja, unatoč tome što su i Skupština, a i građani Omišlja i regije višekratno rekli da se protive takvom konceptu. Isto je i s mostarinama i cestarinama: nakon pobune Imoćana naplata je kroz tunel Sv. Ilija ukinuta, ali ništa takvo se ne planira u Primorsko-goranskoj županiji, gdje su ti prometni objekti već odavno otplaćeni i prihod od naplate premašuje stvarne potrebe njihova održavanja. Netko je dobro primjetio da se iz Primorsko-goranske županije ne može izaći ako negdje za to ne platiš: bilo tunel Učka prema Istri, bilo autocestu prema Zagrebu, bilo mostarinu prema otocima.

Naravno, kao i uvijek u pozadini je politička orijenatacija aktera o kojima je riječ: tunel Sv. Ilija prestao se naplaćivati jer je tamošnji župan, kratko rečeno, član HDZ-a i to je zatražio od »svojih« u Vladi, pa mu je i uspjelo. Mada, podaci govore da je tunel koštao 600 milijuna kuna, a dosad je naplaćeno tek oko 100 milijuna kuna toga troška. Dakle, tunel od mora za Imotski plaćat će zapravo svi građani Hrvatske, pa i Gorani, otočani i Istrani, dakle oni do kojih se bez naplate ne može stići. Srećom, čini se da za bar dio inicijativa oko mostarina i cestarina što sad stižu iz PGŽ-a, razumijevanja ima ministar prometa Oleg Butković, pa se možda barem dio problema riješi na korist građana.

Hoće li će tako glatko ići i s plutajućim LNG terminalom, teško je procijeniti. Projekt je to koji podupire i za kojega lobira i hrvatska predsjednica, kao i Vlada u cjelini, riječ je o velikom geostrateškom zalogaju i ovdašnje stanovništvo toga mora biti svjesno.

No, jedno je sigurno: državna vlast, jednako tako, ne može ignorirati stavove ovdašnje lokalne zajednice, koji su uz to i deklarirani službenim odlukama i zaključcima Županijske skupštine i Općine Omišalj. Ustav im garantira poštivanje njihove volje i to će država morati uvažavati, svidjelo joj se ili ne, u oba spomenuta slučaja. Prošla su vremena kad bi partija odlučivala, a koksare se gradile. Danas demokratsko društvo podrazumijeva ipak puno veću participaciju građana u donošenju odluka koje ih se tiču.

Barem tako piše u u Ustavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.