Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ: Tko spašava Rijeku?

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 12:49 2018-10-18T12:49:54+02:00

Veliki riječki sustavi su pred potpunim potonućem. Loša kadrovska politika, uprave koje nemaju pojma o poslu kojim se bave, ili s tko zna kakvim interesima i namjerama, možda da se brodograđevna zemljišta uz more pretvore u turističke resorte ili da se u ime konkurencije preusmjerava lučki promet ka drugim lukama, bog te pitaj s kakvim aranžmanima srodnim uspravnicama, trima morima i sličnim polupolitičkim interesnim projektima – sve to potpuno je uništilo preostalu kičmu riječkoga gospodarstva

Treći maj« pred stečajem. Propao još jedan natječaj za LNG terminal. Luka Rijeka bilježi nikad veći pad prometa. EPK bez kadrova – tvrtku Rijeka 2020. u manje od tri mjeseca napustilo osmero važnih zaposlenika.

Ovo su naslovi o situaciji u Rijeci zadnjih dana u medijima. Veliki riječki sustavi su pred potpunim potonućem. Loša kadrovska politika, uprave koje nemaju pojma o poslu kojim se bave, ili s tko zna kakvim interesima i namjerama, možda da se brodograđevna zemljišta uz more pretvore u turističke resorte ili da se u ime konkurencije preusmjerava lučki promet ka drugim lukama, bog te pitaj s kakvim aranžmanima srodnim uspravnicama, trima morima i sličnim polupolitičkim interesnim projektima – sve to potpuno je uništilo preostalu kičmu riječkoga gospodarstva.

Početkom 90-ih propalo je sve osim ovdje nabrojenoga. Sada je i to pred krahom. A mislili smo da ćemo nakon prvobitne akumulacije kapitala ranih 90-ih i tuđmanovske tranzicije biti pošteđeni daljnjih masovnih krahova privrede. No, prevarili smo se. Svjedočimo drugom valu potonuća svega oko nas.

Sve se događa dok je na vlasti HDZ. No, bilo bi pogrešno reći da aktualni HDZ apsolutno ne zanima što se ovdje događa. Iz ovog kraja su i dva utjecajna HDZ-ova ministra, kojima sigurno nije svejedno kakva je budućnost ovoga kraja.

Ali što učiniti ako je »Treći maj« dio Uljanik grupe, a Lukom upravljaju Poljaci? Nije ovdje više riječ o većinskom državnom utjecaju. On je samo djelomičan i posredan, uglavnom palijativan i vatrogasan. Pa gdje je onda problem? Na neki način problem je u – oporbi. Preciznije, u SDP-u. Zašto pak u njima?

Iako ni lokalna vlast nema direktni upliv u ova zbivanja, dapače ima realno minimalan upliv jer suvlasnički ne drži ništa u svojim rukama i uglavnom može samo apelirati, i to u ime radnika i građana, da se problemi u tim tvrtkama riješe, ipak je problem i SDP.

Naime, ova mračna gospodarska situacija u Rijeci ipak je dijelom i odraz krize u toj stranci, koja u ovom kraju drži vlast oduvijek, otkako je demokracije u Hrvatskoj.

Na posredan način ipak se osjeća da je ta stranka, u Rijeci uvijek neupitno najutjecajnija, obezglavljena. Snažni SDP ne bi dopustio da tvrtke ovdje šaptom padaju.

Nekad bi se sastao SDP-ov gremij od desetak ljudi, koji su činili utjecajni političari i gospodarstvenici bliski SDP-u, i tražio bi rješenja. Ponekad bi ih i našli. Ponekad bi ponešto i istrgovali s HDZ-om. Ponekad bi radili pritisak na privatne vlasnike tvrtki, objašnjavajući im važnost tih velikih sustava za Rijeku. Tko to danas čini? Po svemu sudeći, nitko.

Taj se prostor sada čini praznim. Ibler je potpuno obezglavljen, ondje se ne znaju ni za sebe pobrinuti. Lokalne odnose u toj stranci bolje je i ne spominjati. SDP je okrenut samome sebi, ili vlastitoj slici u medijima. Politika je do te mjere postala trivijalizirana. A ovdje ne govorimo o javnim apelima da se ove tvrtke spase, koji ne nedostaju. Govorimo o istinskim rješenjima, o alternativama. Njih nema. I to se točno vidi i osjeća.

Osim što desnicu u Hrvatskoj nema tko blokirati, nema niti tko spašavati što se spasiti da u Rijeci. Nekad je barem jedna partija bila zainteresirana za to. Da ne kažemo odgovorna. Sad nijedna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.