Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
20. veljače 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Tko prvi odlazi iz Vlade?

Foto Luka Stanzl/PIXSELL
Foto Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 12:59 2019-01-03T12:59:22+01:00

U svakom slučaju, Krstičević je podbacio u svom najvećem projektu. A sve ovo bit će tema u 2019. godini ne samo zbog Ministarstva obrane i F16-ica, nego i zbog spekulacija o rekonstrukciji Vlade, kako bi premijer Andrej Plenković s osvježenim sastavom odradio zadnju polovinu mandata

Čini se da će simpatični ministar obrane Damir Krstičević ipak morati podnijeti političku odgovornost za neuspjeh svog najvećeg pothvata tijekom mandata – nerealiziranu kupovinu aviona F16.

Možda Hrvatskoj nije ni trebala nabavka aviona koji su otpočetka nazivani »starom kramom« i aviootpadom, jer datiraju s kraja 20. stoljeća, no recimo da je to bila strateška odluka na koju svaka vlada ima pravo.

Sada, međutim, kad se otkrilo da američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu uspjeli postići dogovor oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, sada je jasno da će natječaj morati poništavati, a s obzirom na to da je to bio glavni Krstičevićev projekt, bilo bi neodgovorno i od premijera da ne poduzme političke sankcije prema ministru.

Naime, kako je poznato, Amerikanci žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a proda jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio, i Amerikanci su to otpočetka i napominjali.

Očito, Izraelci su se cijelo vrijeme pravili nemušti, a Hrvatskoj ta opcija ne odgovara jer osim starih aviona ne može još uzeti i neopremljene stare avione. Naravno, moguć je raspis novog natječaja, možda i direktna pogodba s Amerikancima, ili pak izbor švedskih Gripena, oko kojih je odavno već bilo i previše sumnji u hrvatskoj javnosti, još iz vremena Milanovićeve vlade kad je tvrtku zastupala njegova tadašnja PR savjetnica.

U svakom slučaju, Krstičević je podbacio u svom najvećem projektu. A sve ovo bit će tema u 2019. godini ne samo zbog Ministarstva obrane i F16-ica, nego i zbog spekulacija o rekonstrukciji Vlade, kako bi premijer Andrej Plenković s osvježenim sastavom odradio zadnju polovinu mandata.

Iako je on već propustio priliku da smanji broj ministarstava te s manjom Vladom uđe u novu godinu, gotovo da je izvjesno da bi do nekih izmjena moglo doći u ovoj godini.

Osim najava o tome da bi mogao otići ministar financija Zdravko Marić kojega sreća čeka u privatnom sektoru, a većinu svojih politika i poreznih reformi već je odradio, jasno je da bi mu se mogao pridružiti i Krstičević nakon ovog fijaska.

Da li i Milan Kujundžić, ministar zdravstva, kojeg građani u anketama nazivaju »najvećom štetočinom hrvatske Vlade«, ili pak ministrica socijale Nada Murganić koja niže gaf za gafom, znat će se do proljeća.

U svakom slučaju, Plenković bi u prvom redu sebi učinio uslugu kada bi se odrekao dijela dokazano nesposobnih ljudi u svom kabinetu. Treba li podsjećati da je Kujundžić imao toliko incidenata u svom resoru, da se prosječni građanin sada već vjerojatno boji otići na hitnu tijekom vikenda kada ne mogu dobiti ni osnovnu pretragu krvi, ili pak da je jedna od zadnjih Krstičevićevih afera bila ona kad su hrvatski vojnici uzeli helikopter i otišli u lov na divlje svinje?!

Naravno, iako je ministar gospodarstva tek otkako je Martina Dalić bila prisiljena otići, dakle kraće od godinu dana, tu je i pitanje sudbine Darka Horvata. Ako se do kraja veljače ne nađe rješenje za »3. maj«, zajedno s novim investitorima, potpuno je jasno da ni njemu više neće biti mjesto u Vladi.

Nekako s proljeća, bit će kranji rok za sve njih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.