Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Što će odlučiti Plenković: Trebaju li nam novi izbori?

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 13:39 2018-08-11T13:39:05+02:00

Priča o prijevremenim izborima ima veze samo i isključivo s HDZ-om. Onog trenutka kad Plenković uvidi da može trajno ukloniti svoje rušitelje, onda će raspisati te izbore. Hoće li to biti ove jeseni, ili možda u paketu s izborima za Europski parlament u proljeće iduće godine (što bi bitno pojeftinilo proces), ili možda u redovnom terminu 2020. godine, to će odlučivati jedan čovjek, aktualni predsjednik HDZ-a

I dok se predsjednik Vlade odmara u Rijeci i Opatiji, već danima se kao opcija o kojoj se u vladajućem HDZ-u ozbiljno razmišlja, spominju – prijevremeni izbori za Sabor. Hoćemo li biti toj traumi izloženi ponovno već ove jeseni, i izaći na birališta treći put u četiri godine, zasad je tek jedna od varijanti. Pritom, HDZ ima sve razloge da u to krene, SDP ima sve razloge da kaže »piši kući propalo«.

Jedan od glavnih razloga zašto bi HDZ u to mogao ići jest neprikosnovena prednost koju anketama ima pred SDP-om. Praktički, Andrej Plenković nema nikakve konkurencije, opozicija je u rasulu, a i da nije, Davor Bernardić jednostavno nije taj. Ne svijetli, ne može biti kandidat za premijera, niti može biti ozbiljna konkurencija Plenkoviću.

Drugo, HDZ je uspješno riješio potencijalno najveću aferu u svom mandatu, plutajuću minu zvanu Agrokor.

Treće, Vlada rasterećuje plaće i makar se radilo o svega 40 kuna mjesečno, činjenica je da je minimalac porastao u ove dvije godine, kao i prosječna plaća, i da se nominalno pomaci ipak događaju.

Četvrto, iz istupa Milana Bandića, koji su ovih dana učestali i hiperaktivni, može se zaključiti da on zna nešto što mi ostali ne znamo, pa je krenuo u svoju kampanju kad je shvatio da je u HDZ-u »skuhana« ideja o izborima.

I peto, tim činom bi šef HDZ-a samo učvrstio svoju poziciju pred unutarstranačkom desnicom, jer ne zaboravimo da u HDZ-u još uvijek predsjednik stranke definira sve liste za Sabor.

I to bi, realno, bio i glavni njegov motiv da nove izbore doista i raspiše. Bez obzira na tanku većinu u Saboru, HDZ ima prilično lagodnu poziciju. Za podršku manjinaca, pa ni Milorada Pupovca, ne treba se bojati, kao ni za ruke Branka Hrga, Tomislava Sauche i sličnih »otpadnika«. Za SDP se isto ne mora brinuti – čak i ako Bernardić odstupi u dogledno vrijeme, stranci će za konsolidaciju trebati niz tjedana i mjeseci.

SDP je trajno onesposobljen. Možda bi se rekuperao tek do redovnih izbora 2020., možda i nikad, a vjerojatno su najveći protivnici izbora i trenutno najveći podupiratelji Vlade Andreja Plenkovića oni SDP-ovci koji bi s novim izborima izgubili svoje saborske fotelje, dakle bivši »milanovićevci«.

Ali nije to glavni Plenkovićev motiv, ako se odluči na prijevremene izbore. Glavni je motiv obračun s unutarstranačkim suparnicima koji naizgled spavaju, a opasnost su ne samo za aktualnog premijera, nego i za društvo u cjelini. Njihov povratak bio bi loš za Hrvatsku. A bio bi loš i za Plenkovića, koji bi tad nestao sa scene.

Zato priča o prijevremenim izborima ima veze samo i isključivo s HDZ-om. Onog trenutka kad Plenković uvidi da može trajno ukloniti svoje rušitelje, onda će raspisati te izbore. Hoće li to biti ove jeseni, ili možda u paketu s izborima za Europski parlament u proljeće iduće godine (što bi bitno pojeftinilo proces), ili možda u redovnom terminu 2020. godine, to će odlučivati jedan čovjek, aktualni predsjednik HDZ-a.

Isključivo o njegovom subjektivnom osjećaju moći i snage ovisi ova odluka. Pritom, za Hrvatsku bi bilo dobro da krajnja desnica ostane pobijeđena. Za Plenkovića nas je malo manje briga, ali svakim danom se sve više čini da je baš on, uz umrtvljeni SDP, jedina brana tome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze