Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ 'Složimo se' izgubilo smisao

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2019. u 14:36 2019-04-29T14:36:19+02:00

Postavlja se jednostavno pitanje: kakva je to zajednica u kojoj se svi prave da ne vide da protiv tog osvjedočenog homofoba postoje pravomoćne sudske presude? Očekivati od Crkve, nagrižene pedofilskim skandalima, da ga se odrekne, bilo bi previše. Ali od SDP-a, PGS-a i IDS-a bilo bi – minimum

Složimo se! Pod tom krilaticom iz 1871. dogodilo se već puno toga dobroga u povijesti u Kastvu. Pod njom se budila hrvatska nacionalna svijest i jezik, a također je pod njom, među ostalim, osnovana i lijeva Kukuriku koalicija koja je zabilježila jedan od povijesnih uspjeha ljevice u Hrvatskoj 2011. godine. Kastav je uvijek bio ljevičarski kraj, i poznat je po svojoj antifašističkoj prošlosti.

No, sve to nije spriječilo Kastavce da za odluku o nagradi za životno djelo gotovo unisono glasaju za kontroverznog filofašističkog svećenika Franju Jurčevića. Glasali su i SDP, i PGS, i Akcija mladih, pa čak i IDS.

Svi se zaklinju u svoj nepokolebljivi antifašizam i osvještenost o pravima nacionalnih, spolnih, rasnih ili kojih drugih manjina. Ali ne i u svom selu, gdje je Jurčević godinama aktivno pisao blog posvećen samo jednoj stvari – vrijeđanju svojih ideoloških i vjerskih neistomišljenika. Svi koji se ne slažu s njim su »kretenčine«, a kad nekog zbilja želi dokraja potući, onda mu je vrhunski argument da su »pederi i lezbijke«.

U Gradskom vijeću Kastva kažu, međutim, da je vlč. Franjo ipak u svom životu učinio više dobra nego zla, a i da su morali nagraditi činjenicu da je »duša lokalne zajednice«.

No, postavlja se jednostavno pitanje: kakva je to zajednica u kojoj se svi prave da ne vide da protiv tog osvjedočenog homofoba postoje pravomoćne sudske presude? Očekivati od Crkve, nagrižene pedofilskim skandalima, da ga se odrekne, bilo bi previše. Ali od SDP-a, PGS-a i IDS-a bilo bi – minimum.

No, čini se da vlč. Franjo dobro zna što radi. Dao je on Gradu Kastvu bez naknade vrijedna zemljišta na kojima je kasnije lokalna vlast poentirala pred biračima, a uostalom u Kastvu je na djelu i kohabitacija između vijeća i izvršne vlasti. Tipično Malo misto: ruka ruku mije, ja tebi, ti meni, a partizane i ustaše ćemo staviti na čekanje kad su posrijedi deal i biznis. To je Hrvatska, čak i u crvenom Kastvu.

Za razliku od takvog mentaliteta, u svijetu je ipak malo drugačije: evo, stigla je vijest da će se komemoracija žrtvama Bleiburga i križnih puteva i ove godine održati, no neće imati status vjerskog okupljanja, već će se službeno voditi kao javno okupljanje.

To znači i da austrijske vlasti nisu prihvatile tumačenje Počasnog bleiburškog voda koji je jamčio da će se održati isključivo vjersko okupljanje, odnosno molitva i procesija bez ijednog političkog govora, i sada se režim okupljanja mijenja.

A to znači da bi i hrvatska vlast okupljanju na Bleiburgu trebala pristupiti na drugačiji način nego dosad, i ondje poslati nekog od »nižih« predstavnika. Bit će to test za Vladu, a i vrlo praktična provjera je li na nacionalnoj razini Vlada osvještenija u objektivnom tretiranju povijesnih događaja nego su to vijećnici u Gradu Kastvu.

Ovi potonji dokazali su da ne vide dalje od dvorišta lokalne crkve, a sada ćemo vidjeti sjede li u Vladi ipak malo mudriji igrači. Jer Kastav se sa svojim Franjom naprosto pokazao lošim primjerom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu