Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Slabost desnice

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 16:22 2019-07-27T16:22:30+02:00

Čini se da bi Oluja mogla biti dan D za desnicu. Na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, znat ćemo koji će se kandidati s tog dijela spektra pojaviti na predsjedničkim izborima, s obzirom na to da se tada očekuje službena potvrda kandidature Kolinde Grabar-Kitarović, a kako se čini, mogli bismo saznati i kakve su namjere Tomislava Karamarka i je li realan njegov povratak u aktivnu politiku u HDZ gdje bi mogao ići na Andreja Plenkovića.

Bitno je čak i tko će gdje pjevati toga dana: ako se u Splitu večer prije spoje Kolinda i Thompson na njegovu koncertu, znat će se koji dio desnog spektra stoji uz aktualnu predsjednicu. Svi ostali s desnice toga će dana biti kod Miroslava Škore u Trilju.

U svakom slučaju, to je dan nakon kojega ćemo biti mnogo pametniji kad je stanje na desnici posrijedi. A na tom polu zadnjih se mjeseci događa cijeli niz paralelnih procesa: HDZ doživljava svoje najslabije dane možda čak i u zadnjih pet godina, ako je vjerovati anketama, oni su na jedva dvadeset i nešto posto, i pozicija Andreja Plenkovića je postala više nego klimava. Kad se vide protekli izbori za Europski parlament, vidi se da jedinstva na desnici nema - jedna je struja Ruže Tomašić, jedna Marijane Petir, a sada su se posvađali i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Na predsjedničkim izborima dogodit će se ozbiljan sraz dviju struja kroz kandidature Grabar-Kitarović i Škore, a sada evo glavu ponovo diže čak i Karamarko koji opet želi ovladati HDZ-om. Uz njega, kandidati za to mjesto vjerojatno će biti i Miro Kovač, Davor Ivo Stier, možda i Oleg Butković... Ustavni sud usvojio je Karamarkovu žalbu i ukinuo odluku upravnog suda kojom je potvrđen zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je on, zalažući se za zaustavljanje arbitražnog procesa između Hrvatske i MOL-a, bio u sukobu interesa, i on misli da je to dovoljno za povratak u igru. Dakle, ne može se reći da birači na desnici neće imati izbora na idućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

No, to ne znači da je desnica ojačala, dapače, to je njena slabost. Rijetko kad je bila toliko razjedinjena. Čini se da su velike ambicije i očekivani rast rejtinga desnih stranaka ipak bili nerealni.

Na trenutak je izgledalo da će cijela Europa potonuti pod najezdom desnih ili desno-populističkih kandidata tipa Orbana. I u Hrvatskoj je nakon 2016. godine stvoren dojam da je socijaldemokracija u značajnom padu, da je izgubila smisao. No, evo, europski izbori pokazali su i na razini Europe da desnica dobiva novu konkurenciju kroz zelene i liberale, a u Hrvatskoj se čudesno oporavio SDP (jer zelenih i jakih liberala nema).

Jedini razlog SDP-ovog oporavka, ako netko na desnici sada to slučajno ne primjećuje, jest - jedinstvo. Onog trenutka kad je SDP na euroizbore izašao s jedinstvenom listom na kojoj su bili čak i neki vrlo ozbiljni Bernardićevi protivnici, birači su odmah to honorirali. Stranka se vratila iz mrtvih, a sada se još i diže.

Zašto? Pa opet iz istog razloga - jer su se složili oko jednog zajedničkog predsjedničkog kandidata, Zorana Milanovića, i to je najvjerojatniji razlog novog rasta rejtinga za socijaldemokrate. Uz podršku drugih stranaka Milanoviću na lijevom centru, sada SDP dodatno dobiva na povjerenju građana. Ljudi ne vole »klanje« i podmetanja, honoriraju mir i sporazumijevanje.

Stoga je hrvatska desnica trenutačno u velikom problemu. Iako nominalno stranke desnice kad se sve zbroje u anketama, pa i na euroizborima, imaju značajan postotak, upravo zbog toga što su svi potpuno razjedinjeni, i unutar HDZ-a i male stranke međusobno, gotovo je potpuno izvjesno da će birači vrlo uskoro to kazniti.

Umjesto da matematika radi za njih, loša taktika i golemi apetiti pojedinaca postat će slabost desnice. HDZ će se do unutarstranačkih izbora na proljeće razdirati sukobima i podmetanjima, a mali igrači će se podijeliti oko predsjedničkih izbora i također nastaviti slabjeti.

Nema više onih vremena kad si otišao na Thompsona i znalo se čiji si. Sad je u tijeku novo dijeljenje karata, a pobjednik bi mogla biti - ljevica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.