Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ SDP i Rijeka ista priča

TIHANA TOMIČIĆ SDP i Rijeka   ista priča
TIHANA TOMIČIĆ SDP i Rijeka ista priča
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2018. u 16:54 2018-10-27T16:54:25+02:00

Može danas koliko hoće Davor Bernardić na Glavnom odboru, zahvaljujući o njemu politički ovisnim ljudima s terena, demonstrirati svoju snagu umanjujući autonomiju Foruma mladih, može mu sjednica proći mirno i s novom rundom njegove pobjede, ali rejting od 16,3 posto koji SDP trenutno ima ipak bi mu itekako trebao biti alarm za uzbunu. SDP i dalje tone, uza sve HDZ-ove afere, i to postaje jedan novi politički fenomen u Hrvatskoj.

Podsjećanja radi, pogledali smo i anketu iz listopada 2016. godine – tada je SDP bio na zavidnih 25,4 posto, HDZ je imao 35 posto (danas 29 posto), treći je bio Most, a četvrti Živi zid. Sada su Živi zid i Most zamijenili mjesto, i Živi zid je svega tri posto iza Bernardićevog SDP-a. U trenutku koji spominjemo 2016. godine, Zoran Milanović je već bio dao ostavku nakon što je izgubio izbore, a stranku još nije bio preuzeo Bernardić. Dakle, SDP je u tom trenutku – doslovno obezglavljen – svejedno bio na sasvim respektabilnih 25 posto. Danas pak svjedočimo potpunom potonuću socijaldemokrata koji su uz sve afere HDZ-a na putu prema dolje. U onom času kad dođe do 15 posto, a to može biti već u studenome, šef SDP-a Davor Bernardić će zaista morati razmisliti o ostavci.

No, nemoć socijaldemokrata ne osjeća se samo na Ibleru i na nacionalnoj razini. Činjenica da je sjednica Gradskog vijeća Rijeke već treći put zaredom morala biti prekinuta zbog nedostatka kvoruma, u riječkim prilikama nije odraz (ne)sposobnosti HNS-a koji nominalno vodi Gradsko vijeće, već u prvom redu samog SDP-a i njihove koalicije. SDP je u Rijeci »na aparatima« i nije u stanju okupiti dovoljnu većinu da se uopće uspijevaju održati sjednice gradskog parlamenta. Zakonski mehanizmi koji su komplicirani toliko da ne dopuštaju da se Gradsko vijeće samoraspusti, samo otežavaju ovu situaciju.

Objektivno je jasno da SDP nema većinu u Rijeci, i da izvršna vlast pluta u zrakopraznom prostoru gdje nije u mogućnosti više operativno voditi Grad, ali HDZ-ovi i Plenkovićevi najnoviji zakoni ne dopuštaju da se jednostavno prekine ta agonija i istovremeno održe izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika, nego se najprije mora dogoditi nastavak ove beskrajne torture opstrukcije kvoruma, a onda i višekratno neprihvaćanje proračuna da bi napokon i dobili nove izbore.

Pritom, da se razumijemo, riječka oporba apsolutno nije kriva za ovu situaciju – legitimno je da HDZ i ostali u Rijeci ruše kvorum. Odgovornost leži na SDP-u koji nije u stanju omogućiti redovno funkcioniranje Gradskog vijeća čak ni s HNS-om kao novim partnerom, dok dogovor s Listom za Rijeku još nije dobio punovažnost, dapače demantira ga se, mada se sporazum planira potpisati negdje u prosincu, u isto vrijeme kad se očekuje i glasanje o proračunu. Cijelo to vrijeme letjet će međusobne optužbe za političku trgovinu ili izdaju, a to Rijeci nije potrebno. Potrebni su novi izbori. Jednako kao i izbori u SDP-u.
A na Bernardiću ili Obersnelu je da se na tim izborima ponovno kandidiraju, ako smatraju da trebaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze