Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
15. listopada 2019.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Pametni znaju čemu služi kartica

Foto  Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 13:38 2019-07-06T13:38:03+02:00

On (Gordan Jandroković), s tako istančanim instinktom za preživljavanje, vrlo dobro zna da se nikakva novčana transakcija, čak ni milijunska, neće pomnije prekopavati ako se samo diskretno navede u službenoj imovinskoj kartici. Upravo to Jandroković je i učinio - u svoju karticu unio je podatak da je nedavno prodao 54 posto tvrtke pod nazivom Beming, na tome zaradio 1,3 milijuna kuna, te još svima pojasnio »da je najvažnije biti transparentan«

Kako to da se neki u HDZ-u nikada ne nauče pameti: evo mediji objavljuju da čak 12 od 26 najbližih suradnika Andreja Plenkovića traži da ministar uprave Lovro Kuščević ode, a evo glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković lijepo je svoju transakciju od 1,3 milijuna kuna pravovremeno proveo kroz imovinsku karticu i riješio se svih problema.

Kako to da Kuščević, tako okretan i praktičan, nije shvatio tu lekciju: pametni znaju čemu služi imovinska kartica. Oni koji pažljivo vode javnu evidenciju za sve za što bi im novinari ikada mogli postaviti pitanje, opstaju vječno.

A Jandroković je barem u tome majstor. Imao je možda i pokoji gaf u karijeri, kao onda kad se nije mogao sjetiti koja poglavlja u pregovorima s EU-om još ima otvorena, ali uglavnom je najpoznatiji po svojem dobrom »njuhu« - uvijek je znao prepoznati nasljednike krune u HDZ-u, i to je talent koji ga je spašavao još od Sanadera, pa do danas.

Svi znaju za anegdotu po kojoj će opstati samo onaj HDZ-ov lider uz kojega se Jandroković dođe naslikavati. Tako je bilo sa Sanaderom, pa u nešto manjoj mjeri i sa Kosor i Karamarkom, a pogotovo je tako sada uz Plenkovića.

U međuvremenu Jandroković je postao iskusan i zreo političar, a uz to i umjeren i normalan u komunikaciji s javnošću i novinarima, te je danas praktički drugi čovjek HDZ-a.

On, s tako istančanim instinktom za preživljavanje, vrlo dobro zna da se nikakva novčana transakcija, čak ni milijunska, neće pomnije prekopavati ako se samo diskretno navede u službenoj imovinskoj kartici.

Upravo to Jandroković je i učinio - u svoju karticu unio je podatak da je nedavno prodao 54 posto tvrtke pod nazivom Beming, na tome zaradio 1,3 milijuna kuna, te još svima pojasnio »da je najvažnije biti transparentan«.

Osim što je to pljuska Kuščeviću jer »lakmus papir Jandroković očito aludira na njegovu netransparentnost, Jandroković je uz to još minuciozno u svoju karticu dodao i da je štednja njegove supruge porasla za - tisuću eura.

I nitko se sada baš previše ne pita kako je sadašnji glavni tajnik HDZ-a uopće došao do tolikog udjela u tvrtki koju je sada napustio. A naivni Kuščević, koji nije volio ni katastar ni ostale zemljišne knjige i imovinske kartice, ispao je naivčina koja će sada morati otići, bilo silom, bilo milom.

Za razliku od njega, Jandroković je shvatio čemu služi imovinska kartica. Ona kupuje mir. I ne bi se oko čega imale voditi političke bitke oko Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, samo kad bi svi političari bili kao Jandroković.

No, nisu mudri i nisu takvi. Puštaju da ih novinari čereče, bore se s predsjednicama povjerenstva, najprije Dalijom Orešković, sada Natašom Novaković, imenuju ih pa ih smjenjuju, a nikako da shvate da je i njima samima lakše ako svoju imovinu lijepo vode na svoje ime, upišu je do dinara u taj birokratski instrument zvan imovinska kartica, i svi mirni i sretni, a ono što žele sakriti, sakriju malo bolje.

Umjesto toga, oni kuće vode kao pašnjake, ili kao roštilje, mercedese nazivaju biciklima i romobilima, i slično. Vrlo naivno.Naravno da će znatiželjno novinarsko oko po tome početi čeprkati.

Ako sagradiš kuću od tisuću kvadrata s bazenom, barem budi toliko pametan pa znaj da smetaš već prvom susjedu i da će on svakom novinaru koji bane sve ispričati o tome kako ti je kuća dobila dva nova kata otkako si ministar, i da ti je dacia narasla u mercedesa, pa bio i na leasing. Jednako tako i s političkim suparnicima - najčešće onim u istoj stranci.

Ni njima se ne zamjeraj ako prije toga nisi uredio imovinsku karticu. Mudri Jandroković to zna. Njemu je jasno da se u rat s bivšim glavnim tajnikom Vasom ne ide ako prije toga nisi opran, uređen, namirisan i čist kao iz reklame za Axe.

Tom se logikom naizgled vodi i sam premijer Andrej Plenković, kojemu još dosad nije objavljena nijedna ozbiljnija imovinska afera, i zato još uvijek ima minimum kredita da pokuša, makar neuspješno, braniti svoje okaljane ministre. No, vrijeme mu curi, i ako ne riješi problem Kuščevića, i sam će se uvaljati u blato. Bolje da se ugleda na Axe efekt Gordana Jandrokovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.