Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Moruzgve

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2018. u 15:02 2018-11-15T15:02:00+01:00

Činjenica da je HDZ-ov rejting postojan neovisno o svim aferama govori međutim da on ima podršku ne samo među sve većem broju zastupnika, nego i građana

Ludo i nezaboravno bilo je i jučerašnje aktualno prijepodne u Saboru – dosta je smiješno da se sada ide potezati pitanje Plenkovićeva sudjelovanja u ratu i raubanje stare mantre »gdje si bio '91.«, jednako kao što je smiješno i kad Bruna Esih premijeru laska kako ne treba biti supereuromen, već samo – državnik, na što on umire od smijeha svjestan nemoći svoje bivše koalicijske partnerice da mu ozbiljno politički naudi.

Naravno, i ovoga puta s nestrpljenjem se očekivao »odnošaj« SDP-ovog Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića, koji je već postao dio tradicije i uvijek najzanimljivija epizoda aktualca. Ovoga puta Maras je upozorio na činjenicu da se građanima Hrvatske gadi politički sustav, da se ljudi kupuju, da se rade usluge. »Jeste li ponosni na Bandića i simbiozu koja je zagadila političku scenu? Vaša simbioza s Bandićem podsjeća me na raka samca i moruzgvu. Vi ste unutar svoje stranke HDZ-a rak samac, a

Bandić je moruzgva koja hapa okolo s pipcima i osigurava vam miran život i većinu u parlamentu i Skupštini. Zajedničko im je da dolaze iz skupine beskralježnjaka« – rekao je Maras, i opet bio beskrajno duhovit.
No, nije bio i beskrajno u pravu. Realnost je, na žalost SDP-ovaca, malo drugačija. Prvo, čak i bivši prominentni SDP-ovci svojevoljno i ničim izazvani prilaze Bandiću, poput Milanke Opačić. Teško je pomisliti da bi nju netko mogao na to natjerati, ili pak kupiti.

Drugo, daleko je Plenković od toga da bi bio rak samac – njegova je većina svakim danom sve deblja, i to čak i ne mora nužno biti pitanje političke trgovine, kao što Maras aludira. Nažalost, to je i pitanje slabosti SDP-a i opozicije u cjelini. Možda bi i bez Bandićeva kluba bilo tako. Činjenica da je HDZ-ov rejting postojan neovisno o svim aferama govori međutim da on ima podršku ne samo među sve većem broju zastupnika, nego i građana. Koliko god se to Marasu i ostalima u SDP-u sigurno ne sviđa. Alternative trenutno nema.

A treće, mogao bi Maras, opterećen situacijom u Skupštini Grada Zagreba gdje ima puno pravo pokušati rušiti aferama kompromitiranog Bandića, malo svrnuti pogled i prema Rijeci: i ovdje se u Gradskom vijeću ruši kvorum, praktički je blokiran rad gradskog parlamenta, a SDP ima sve više ruku (mada ne i većinu), a partner im je ni manje ni više nego HNS, koji je pak na razini države u savezu s HDZ-om. Dakle, također i Plenkovićev partner. Pa se ne može reći da i lex šerif služi samo Bandiću.
Ako će se baš nabrajati primjeri promjene strana, onda bi se mogao malo pratiti i trend promjene odnosa snaga u Rijeci.

Puno razlike nema, samo što je Zagreb mnogo više pod svjetlima reflektora od Rijeke. Ni ovdje izvršna vlast nema svoju većinu u lokalnom parlamentu, i nije nesklona dogovarati se s Laburistima, pa HNS-om, pa manjim lokalnim strankama tipa Lista za Rijeku kad zatreba... Sve su to u nekom trenutku bile oporbene stranke, pa su onda to u Rijeci prestale biti. Tako da crvene moruzgve obitavaju i u širim staništima, s rakovima samcima ili bez njih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu