Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Kako su taštine spasile Plenkovića?

Snimio Darko Jelinek
Snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2019. u 10:51 2019-04-23T10:51:31+02:00

No, matematika je neumoljiva: da je među manjim igračima bilo manje taština, a više taktike, i HDZ i SDP mogli bi biti ugroženi

Uskršnje praznike mogli smo provesti, među ostalim načinima, i analizirajući ankete kojima smo zasuti uoči europskih izbora što se održavaju krajem svibnja. Najprije je svoje projekcije objavio sam Europski parlament, a onda i HRT svoje istraživanje – i po jednom i po drugom poredak onih koji sigurno prolaze u EP je isti, a to je HDZ sa 5, SDP sa tri, te Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most sa po jednim mandatom.

U slučaju da se pitanje ostanka Velike Britanije u Uniji ne riješi do konstituiranja novog saziva EP-a, u Strasbourg ide kao dosad 11 zastupnika, a 12. će biti »na čekanju« dok se ne riješi pitanje Brexita.

A upravo taj 12. mandat, koji je u ovom trenutku vrlo izvjestan da će postojati jer je Britanija dobila svoju odgodu od šest mjeseci za Brexit, bit će glavno bojno polje. Naime, u igri za taj preostali jedan mandat cijeli je niz malih igrača.

Po prvoj projekciji, blizu praga su i Hasanbegovićevi Neovisni za Hrvatsku sa skoro 6 posto, potom Ružini Suverenisti te Dalijin Start sa po preko 5 posto. Po drugoj anketi, blizu praga je Petirkina nezavisna lista zdesna, te borac za ovršene, sudac Mislav Kolakušić slijeva, a i tu se pojavljuju Neovisni za Hrvatsku, Suverenisti i Start.

U percepciji javnosti dobitnik izbora unaprijed je HDZ, jer dominira i sa postocima i s novim licima, pulenima od Plenkovićeva osobnog povjerenja. Ni SDP ne stoji loše s projekcijom tri mjesta – ako bi tako ostalo, Davor Bernardić bi mirno mogao pričekati izbore, jer ga sa osvojena tri mjesta nitko u stranci neće rušiti.

No, matematika je neumoljiva: da je među manjim igračima bilo manje taština, a više taktike, i HDZ i SDP mogli bi biti ugroženi. Kad bi se, naime, zbrojili glasovi Hasanbegovićevih i Tomašićkinih te Petirkinih lista, zbroj bi bio preko 10, a možda i 15 posto glasova. To bi bilo dva do tri mandata, i to izravno nauštrb HDZ-a.

A u tom slučaju Andrej Plenković bi vrlo napet morao čekati ostale izbore što uskoro slijede. U tom slučaju, »nova desnica« bi postala treća politička snaga u državi. Za zdravlje nacije, bolje je da se to nije dogodilo i da su prevladale taštine, jer bi se Hrvatska dodatno ideološki polarizirala, no očito je da se te igrače više ne smije potcjenjivati. Posebno otkako je Plenkovićev HDZ maksimalno umjerenjačka opcija.

Isto je i sa SDP-om, odnosno lijevim polom: da su se bolje povezali Amsterdamska koalicija i Start primjerice, a možda i Pametno s njihovih 2-3 posto glasova, zbroj bi opet bio preko 10, možda i do 15 posto glasova, što bi donijelo također najmanje dva mandata.

To bi pak bilo nauštrb SDP-a, koji je razjedinjen, ali objektivno nema lošu listu, a i stranačka markica još uvijek nosi određenu specifičnu težinu. No, u trenutku eventualne kandidature Zorana Milanovića kao nezavisnoga u utrci za Pantovčak, upravo to će se i dogoditi, i »nova ljevica« možda će prestići SDP-ov rejting, a poznato je da Milanovića podržavaju i čelni »Amsterdamci«, kao i sama Dalija Orešković (i obrnuto). Na sreću po Plenkovića i Bernardića, euroizbori nisu donijeli takvo novo ujedinjavanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.