Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Gdje si bio 13. listopada?

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 13:40 2018-10-04T13:40:00+02:00

Stoga je glavno pitanje može li Plenković preživjeti takav udar desnice u kojoj će se naći ujedinjeni i Brkić, i Milinović, i Željka Markić, i branitelji, i Esih, i cijela ta mračna bulumenta. Na neki način, o tome ovisi ne samo budućnost HDZ-a, nego i Hrvatske

Andrej Plenković mora u hitnom roku riješiti problem s Milijanom Vasom Brkićem, jer u vrhu stranke ne mogu biti osobe povezane s kriminalnim miljeom.

A potom jednako tako hitno mora riješiti i problem s onima koji su pustili van informacije o Brkiću. Jer samo tako se i sam može oprati od sumnji u zloupotrebu obavještajnog aparata za vlastite političke ciljeve.

No, čini se da će se prvo morati pričekati Vukovar 13. listopada, gdje braniteljske udruge organiziraju veliki prosvjed – ako Brkić tamo ode, čeka ga sudbina Darka Milinovića s njegovim nedavnim autobusnim desantom na središnjicu HDZ-a, nakon kojega je isključen.

Plenković je nakon Predsjedništva HDZ-a u utorak navečer izjavio da ne zna ide li Vaso u Vukovar, no također i vrlo jasno rekao da je to skup koji HDZ ne podržava.

Dakle, ako se Milijan Brkić tamo pojavi, evidentno je da ga, u paketu sa svim ovim aferama, čeka sudbina Darka Milinovića, i upravo to Plenković očekuje i nada se tome: to mu može biti najbrži i najelegantniji razlog za micanje Brkića.

A Brkić bi baš to mogao i napraviti, kako bi šefu stranke s kojim nikad nije bio na istoj političkoj, a ni prijateljskoj liniji, javno bacio rukavicu u lice i pokušao demonstrirati da su iza njega svi ti branitelji, kojih se očekuje oko deset tisuća.

Stoga je glavno pitanje može li Plenković preživjeti takav udar desnice u kojoj će se naći ujedinjeni i Brkić, i Milinović, i Željka Markić, i branitelji, i Esih, i cijela ta mračna bulumenta. Na neki način, o tome ovisi ne samo budućnost HDZ-a, nego i Hrvatske.

Pobjeda »tih i takvih« dotukla bi pokušaje Hrvatske da postane normalno građansko društvo. Dobili bismo orbanizaciju i radikalizaciju Hrvatske, na što već sada upozorava Europski parlament.

No, Vaso Brkić mogao bi se ipak preračunati. U politici vrijedi jedno osnovno pravilo: ili si in, ili si out. A kad si out, izvan stranke, tada si izvan sustava u cjelini, pa i izvan obavještajnog i policijskog sustava, koji on sada tako dobro i duboko kontrolira. Bez obzira na sve usluge koje su mu u tom sustavu pojedinci možda dužni, kod službenika u sustavu uvijek prevladava strah od onoga najmoćnijega, a to je ipak premijer. Ako u to ne vjeruje, neka pita SDP-ovce.

Ovi koji su danas out, politički su mrtvi, njihova riječ danas više ne vrijedi gotovo ništa. Sav know how, njihova stručnost ili iskustvo, danas više nikoga ne zanima. Jednako će se dogoditi i s Brkićem, ako bude isključen. Cijela ta mreža preko noći će prijeći u službu moćnijemu, a to će ostati Plenković.

Nema te pobune koja može uspjeti izvana. Onog trenutka kad Brkić bude out, taj rat je završen. Naravno, pod uvjetom da netko u ovoj državi ne planira vojni udar, a takve besmislice ipak nisu na dnevnom redu.

Zato Plenković samo mora pričekati Vukovar 13. listopada. To je krajnji rok, mada je mjere stranačkih sankcija trebao povući još jučer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.