Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Do kraja kolovoza Bernardić mora otići

TIHANA TOMIČIĆ Do kraja kolovoza Bernardić mora otići
TIHANA TOMIČIĆ Do kraja kolovoza Bernardić mora otići
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2018. u 23:08 2018-08-14T23:08:15+02:00

Ovo u SDP-u je alibi-politika, kaže jedan od saborskih zastupnika te stranke, uz tvrdnju da se u stranci samo glumi opoziv Davora Bernardića, a da se zapravo čini sve da on na Ibleru ostane. Tvdi da je susret 30 mladih SDP-ovaca u Pločama samo »zavaravanje protivnika« – ti načelnici upozoravaju na očigledno, a to je da stranka tone, ali to je sve, kaže, nemaju ni novi program ni novog lidera.
Stoga će se članovi Predsjedništva SDP-a, oni preostali nakon što ih je dio suspendiran, vrlo brzo morati pokazati jesu li još uz Davora Bernardića ili doista žele da ode i da se stranka pokuša spasiti od potpunog potonuća koje bi je moglo čekati na izborima za Europarlament 2019. godine. I doista, više nema vremena da se Bernardića smjenjuje puštanjem probnih balona u medije: ili će ga na prvoj sljedećoj sjednici Predsjedništva krajem kolovoza Zlatko Komadina i Rajko Ostojić izravno zamoliti da se povuče, ili će doista izgledati kao da je cijela priča oko Neretvanske grupe samo priča za malu djecu.

Nakon suspenzije Grbina, Hajdaša, Zmajlovića i Babića od 17 članova Predsjedništva SDP-a ostalo ih je, dakle, 13. Sada će ključno pitanje biti tko je od njih 13 za odlazak Bere – svakako, to su i Bojan Glavašević i Biljana Borzan, to su i vjerojatno i Fred Matić, Boris Lalovac i Domagoj Hajduković koji nikad nisu ni bili izvorni bernardićevci, a sada su to već i Komadina i Ostojić, budući da stoje iza susreta Neretvanske grupe mladih lokalnih načelnika. A ako su Komadina i Ostojić za odlazak Bernardića, tada su to i preostali članovi, dakle Romana Jerković, Arsen Bauk, Franko Vidović, Ivo Jelušić, Nenad Livun te Ivana Posavec Krivec.

A to znači da je Bernardić trenutno Pale sam na svijetu. Jer, u trenutku kad se svi ovi ljudi budu i javno deklarirali kao pobornici ideje da je najbolje da se šef SDP-a sam povuče, tada će i većina u Glavnom odboru podržati takav stav – ne treba zaboraviti da je, uz zagrebačku, najbrojnija ekipa u Glavnom odboru upravo ona iz Primorsko-goranske županije. Kad oni kažu da je Bernardića dosta, tako će i biti. A o tome odlučuje Zlatko Komadina.
Sada je otvoreno samo još jedno pitanje: hoće li Komadinina ekipa ostaviti Bernardića da se drži na Ibleru još do euroizbora u svibnju iduće godine, pa će se očekivani loš rezultat iskoristiti da ga se smijeni, ili će se sve odviti već krajem kolovoza kad mu većina u Predsjedništvu iskaže nepovjerenje. Najizvjesnije je da će to biti upravo krajem kolovoza jer vremena za čekanje baš i nema. A upravo je to i glavna poruka ekipe koja se ovog vikenda bila okupila na Neretvi: građani žele jači SDP bez svađa i sukoba, i odgovornost je onih koji u najvećoj oporbenoj stranci to mogu osigurati, da to i učine. To više nije pitanje Bernardića, nego onih koji su ga tu doveli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.