Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Dan D: Plenković prosvjed u Vukovaru vrlo lako može okrenuti u svoju korist

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2018. u 7:41 2018-10-13T07:41:20+02:00

Desnica je na nogama, a zbog osporavanja referendumskih potpisa sigurno je da će u Vukovar doći više ljudi nego je ranije planirano. Prosvjed će zbog toga biti oštriji i radikalniji. Tako su jučer glasili novinski naslovi, dan uoči skupa u Vukovaru.

A to nije skup branitelja, to nije skup domoljuba, to je skup radikalne hrvatske desnice kojim ta struja udara izravno na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Oko toga ne treba imati baš nikakvih dilema, a curenje informacija o tome da dvije referendumske inicijative iza kojih stoji Željka Markić nemaju dovoljan broj potpisa sigurno nije bilo slučajno. Mnogi misle da su Plenković i Kuščević to pustili van sami, no vjerojatno nije tako, jer nema nikakvog razloga zašto bi oni baš u ovom trenutku na taj način mobilizirali radikalnu desnicu protiv sebe. Njihov interes je mogao biti samo da prosvjed u Vukovaru bude minoran i prođe ispod radara, kako se snaga desnice ne bi preuveličavala. Jasno je dakle da je podatke o nedovoljnom broju potpisa pustio van netko drugi. Interes je radikalne desnice da skup u Vukovaru uspije i da se pokaže »udarna pesnica« desnice. To su vjerojatno učinili oni isti koji su zataškavali ranije afere poput elitne prostitucije i slične, i koji su dio obavještajnog podzemlja.

A da je danas dan D, vidi se i po razini konflikta koju ovaj skup izaziva – dio braniteljskih udruga već se podijelio između podrške Plenkoviću i ovih pokušaja njegova rušenja. Iako je na svoju stranu premijer dobio većinu generalskog zbora, HVIDRA se na ovomu već podijelila. A dio članova HDZ-a počeo je napuštati stranku. To bi mogao biti početak raskola u vladajućoj stranci, koja je duboko podijeljena između građanske i liberalne opcije, i ove mračne retrogradne desnice, koja u Hrvatskoj želi uvesti obavezan vjeronauk, zabraniti pobačaj i MPO, dopustiti nasilje nad ženama, zabraniti istospolno partnerstvo, a od branitelja učiniti vladare svemira.

Takvi najavljuju i masovne prosvjede ako se doista dokaže da nema dovoljno važećih potpisa za njihove dvije referendumske inicijative. Ali da je i među njima zavladala itekakva panika zbog propasti dva referenduma kojima su planirali srušiti umjerenog premijera, najbolje govore reakcije Mosta, kao ispostave Kaptola. Oni napokon više ne kriju čije stavove primarno zastupaju, pa je Plenkoviću zbog toga sasvim lako u Saboru bilo izjaviti: »Može sa svima, ali nikad više s Mostom«. Napokon je shvatio tko mu je najviše sapunao dasku.

No, bez obzira na sve, ako je mudar, Plenković ovu situaciju s Vukovarom može vrlo lako preokrenuti u svoju korist: ako se skup pretvori u prosvjed za rušenje Vlade, Plenković može sankcijama u stranci prema onima koji sudjeluju na tom skupu, a koji HDZ oficijelno ne podržava, pročistiti redove svoje stranke. Obračun s unutarstranačkom desnicom i Brkićem ionako je već počeo, pa ako on ne očisti njih – oni će njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze