Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Chemical Brothers

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2019. u 12:17 2019-05-11T12:17:52+02:00

 Situacija je danas sljedeća: Sanader je u Remetincu, Ježić na bezuvjetnoj slobodi, a novac u cjelini nije viđen do dana današnjeg. Kako to, kako to?

Ovako je to bilo 25. listopada 2012. na suđenju Ivi Sanaderu za slučaj Ina-MOL: sudac pita Roberta Ježića gdje je pet milijuna eura, Ježić odgovara: dajte mi 30 dana pa ću ih uplatiti na sud.

Ovako je to bilo 23. prosinca 2016. godine: sudac pita zašto niste vratili pet milijuna eura, Ježić odgovara: zašto bih vratio, pa presuda nije pravomoćna.

A ovako je to izgledalo na zadnjem ročištu (na kojem je spomenuti svjedok psujući odgovarao na pitanja mađarskog odvjetnika) – sutkinja pita zašto nije vratio pet milijuna eura, Ježić odgovara: na Sanaderovo traženje platio sam 250.000 eura za troškove putovanja, najam stana i poslovnog prostora u New Yorku za dečka kćeri gospodina Sanadera, a račune je podmirila moja tvrtka ABC Holding, ista ona preko koje je kupljen blindirani BMW za HDZ.

Jučer je Robert Ježić sudu dostavio i dokumente koji potvrđuju da je novac od spomenutih pet milijuna eura potrošen upravo na obitelj Sanader i njihovo izvoljevanje – prema tom navodu, ukupno navodno dva puta po 200.000 dolara.

Sve to trebalo bi do kraja umočiti omrznutog Ivu Sanadera od strane krunskog Uskokovog svjedoka, a njega čini se u potpunosti ekskulpirati. Koji je zapravo Ježićev status? On je tzv. svjedok-pokajnik, čovjek koji je nedvojbeno znao za financijske makinacije kojima se služio Sanader, ali je u zamjenu za davanje tih informacija dobio svoju slobodu.

Taj je status, prema zakonu, apsolutno legitiman i svjedočenje tako dobro informiranog svjedoka kao što je Ježić u slučaju Sanader sigurno će pravosuđu uvelike pomoći da dokuči način na koji je funkcionirao bivši premijer, te mu odreže najpravedniju kaznu. Taj je sustav u hrvatskom pravosuđu relativno nov, »uvezen« iz anglosaksonskog prava – to smo često gledali na filmu, kad se nagodbom s tužiteljstvom uz pomoć malih riba hvataju velike.

No, sa svim dokazima i tvrdnjama koje je iznio na sudu, a jasno je da je po nalogu bivšeg premijera bio prisiljen spornih pet milijuna eura trošiti među ostalim i na Sanaderove prohtjeve, ipak i dalje ostaje otvoreno nekoliko pitanja. Prvo: gdje su pare? I drugo: na koji će način sud tretirati svjedoka-pokajnika, koji je, čini se, ne samo znao nego i sudjelovao u nezakonitim transakcijama. K

oliko je zasad poznato iz javno dostupnih informacija, cijeli iznos od pet milijuna eura nikad nije ni u cjelini sumiran, niti u cjelini vraćen državi, kako je 2012. naložio sud u Zagrebu.

Prema onome što je Ježić dostavio sudu, a mediji objavili, taj je novac bio namijenjen za osnivanje i djelovanje tvrtke International Chemical Services u kojoj je bivši dečko Sanaderove kćeri bio direktor s mjesečnom plaćom od 12.000 dolara, a Ježić je dostavio i dokumentaciju o prodaji Diokija u sklopu kojeg se nalazi i dio prema kojem se kupac obavezuje uplatiti pet milijuna eura u državni proračun.

No, situacija je danas sljedeća: Sanader je u Remetincu, Ježić na bezuvjetnoj slobodi, a novac u cjelini nije viđen do dana današnjeg. Kako to, kako to?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.