Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Politika na trapezu

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Božićna akcija, dva za jedan!

TIHANA TOMIČIĆ Božićna akcija, dva za jedan!
TIHANA TOMIČIĆ Božićna akcija, dva za jedan!
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2018. u 14:55 2018-12-08T14:55:33+01:00

Čak i kad imaš jednadžbu s dvije nepoznanice, tehnologiziranje politike je vrlo lak posao

Možda netko misli da je vođenje politike teško, da je to neki izuzetno kompliciran posao za koji moraš imati neke ekstra vještine ili bog zna kako analitički duh.

No, čak i kad imaš jednadžbu s dvije nepoznanice, tehnologiziranje politike je vrlo lak posao. Na primjer, premijer Andrej Plenković suočio se oko Zakona o udomiteljstvu s naizgled izuzetno nezahvalnom situacijom: glavni partner u Vladi HNS-a usprotivio se zakonu (koji ne dopušta istospolnim partnerima udomljavanje djece) i stoga se činilo da je dovedena u pitanje većina u Saboru.

Druga nepoznanica u toj jednadžbi bio je Bandićev klub MB 365, koji je sa svojih već 11 zastupnika postao prejak i HNS se uplašio da će ga izgurati iz Vlade, a koji je paralelno pritiskao s nekim svojim partikularnim zahtjevima. Stoga su se »nakostriješili« jedni na druge, pa je na trenutak izgledalo kao da bi Plenković mogao ostati bez većine.

Mediji su se uzrujali: kriza u koaliciji, HNS na izlaznim vratima, Bandić ne odustaje od svojih traženja za besplatne udžbenike za svu djecu, HNS ne odustaje od digitalizacije školstva, hoće li se vladajući savez raspasti, pada li Zakon o udomiteljstvu... Bilo je baš napeto. Tobože.

U stvarnosti, Plenković smiruje HNS činjenicom da ostaju stabilan partner u Vladi, a sve zajedno usvajanjem Zakona o udžbenicima, pa potom i udomiteljstvo mirno prolazi. Zahvaljujući glasovima većeg dijela Bandićevoga kluba u Saboru, ali i činjenici da je HNS ostao držati kvorum u dvorani. Kako bi Bandić rekao, 11 je više od četiri, pa nije bilo problema.

HNS je dobio svoje kroz podršku politici ministrice obrazovanja Blaženke Divjak oko digitalizacije i »tabletizacije« školstva, ali dok se taj njen novi skupi i high-tech projekt provede – jer ništa ne ide preko noći – u međuvremenu će Bandić već ove godine, a onda i iduće i one sljedeće, dobiti svoje besplatne udžbenike za sve. Pa to državu košta samo 200 milijuna kuna u 2019. godini! Pa to je ništa

Tako je većina ostala na broju, odnosno zakon je jučer izglasan, ali Bandić ne dobiva samo besplatne udžbenike, nego si je s Plenkovićem za svaki slučaj ugradio i osigurač u Gradu Zagrebu, u maniri »božićna akcija, dva za jedan«: u Gradskoj skupštini Zagreba idućeg tjedna putem HDZ-a vrlo vjerojatno će se Bandiću osigurati tri nove ruke za gradski proračun. Sada mu nedostaju tri ruke, nakon što je potjerao Hasanbegovića.

Ali što je to za HDZ, osigurati tri dodatna vijećnika, i to drugih stranaka kao siguran by-pass u zamjenu za većinu u Saboru?! Prava sitnica. Sada kad se pokazalo da može dostojno zamijeniti HNS-ove ruke u Saboru, sada i on dobro zna da može mirno krenuti u izglasavanje svog proračuna u Zagrebu idućega četvrtka.

Ovako kad se sve stavi na papir, možda čak i izgleda komplicirano. Ali zaista nije. Samo treba znati brojiti do 11. S time da će taj broj članova Bandićeva kluba samo rasti idućih dana i mjeseci. A HNS ostati vjeran partner HDZ-u.

A sve zbog dobrobiti male napuštene dječice i njihova obrazovanja. Kako lijepo. Christmas spirit.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.