Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Bandić može samo čekati

Foto  Matija Habljak/PIXSELL
Foto Matija Habljak/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2020. u 11:57 2020-02-13T11:57:37+01:00

Ako se Brkić i Bandić na terenu uortače, a to sada izgleda kao prirodan slijed stvari nakon što se saznalo koliko je Bandić »divljao« nakon pada GUP-a, Plenkovićeva stabilnost bit će ugrožena i u HDZ-u, ne samo u Saboru

Milan Bandić sam je sebe matirao: nije pristao na odgodu donošenja GUP-a, niti na HDZ-ove uvjete, i po općem mišljenju moglo bi mu se dogoditi da na duge staze ostane bez ičega - bez GUP-a, bez vlasti, bez moći.

To je posebno bolno ako si na vlasti 20 godina, i još bolnije kad su ti na vratu i optužnice za niz različitih afera. Ako ostane bez moći, mogao bi ostati i bez vlastite slobode. Stoga, njegov je ulog maksimalan. On sada može igrati na sve ili ništa. A može i biti racionalan.

Jedna od opcija je, primjerice, uz pomoć svojih ljudi u Saboru rušiti Vladu Andreja Plenkovića. Iako stopostotno konotrolira samo pet od 12 ruku svoga kluba, dakle samo one koji su i nominalno u njegovoj stranci, sigurno još uvijek ima dosta utjecaja i na ljude koji su u Sabor ušli kao manjinci, a koji su potom s njim bili u njegovu »nadklubu«.

Iako mnogi tvrde da su ti Bandićevi »žetončići« zapravo Plenkovićevi »žetončići«, pri čemu im je Bandićev klub cijelo vrijeme bio tek paravan za podršku HDZ-u, činjenica je da Bandićev utjecaj na njih nije mogao u potpunosti nestati preko noći.

Tko zna koga još, na razne načine, Bandić u Saboru može držati u šaci. Plenkoviću nije baš za sasvim mirno spavati, znajući kako zagrebački gradonačelnik ima devet života, i da se zna uvijek dočekati na noge. Njegove adute ne bi trebalo podcjenjivati, bez obzira što se čini da je on s padom GUP-a i sam izgubio snagu.

Druga opcija kojom se Bandić može poslužiti jest činjenica da su u HDZ-u unutarstranački izbori. Ako se zainati protiv Plenkovića, prirodan mu partner postaje Milijan Vaso Brkić, koji je dovukao tešku artiljeriju i počeo otvoreni rat s Plenkovićem.

U toj kombinaciji, Plenković može ostati bez dijela terena koji ova dvojica mogu iskontrolirati ispod žita. Kao što su na svim izborima rezultati u Zagrebu presudni, a što su pokazali i nedavni predsjednički izbori i svi parlamentarni dosad, jednako je tako Zagreb važan i za Plenkovićevu pobjedu unutar HDZ-a.

Ako se Brkić i Bandić na terenu uortače, a to sada izgleda kao prirodan slijed stvari nakon što se saznalo koliko je Bandić »divljao« nakon pada GUP-a, Plenkovićeva stabilnost bit će ugrožena i u HDZ-u, ne samo u Saboru.

No, postoji i treća opcija kojom se Milan Bandić još može spasiti, a to je da zatomi svoju impulsivnost i trenutni bijes ranjene zvijeri, i da jednostavno - pričeka. GUP na raspravu ponovo može za tri mjeseca, dotad će se znati razvoj situacije u HDZ-u, a prema sadašnjim izjavama svih aktera ove nove političke drame, koalicija Bandića i HDZ-a neće se dotad deklarativno raskidati ni u Gradu Zagrebu, a ni u Saboru. Ako uspije mirno brojiti do 100 (dana), Bandić se još može spasiti.

Ono što mu pritom najviše ide na ruku, jest stanje u opoziciji. Naime, zagrebačka i saborska opozicija danas likuje s punim pravom jer može izgledati da se Bandić sam doveo u slijepu ulicu. No, istovremeno, potpuno je nemoćna.

Niti u Skupštini Grada Zagreba, a pogotovo ne u Saboru, SDP i manje stranke lijevog centra ne mogu skupiti većinu kojom bi svrgnuli Bandića (odnosno u Saboru paket Bandić-HDZ). Kad se zbroje sve ruke, pa čak i da surađuju sa Zlatkom Hasanbegovićem i raznim drugim političkim endemima, ne mogu srušiti većinu, niti dovesti do novih izbora. Sve dok Andrej Plenković ne odluči nogom u tur sam potjerati Bandića, nitko ne treba razmišljati o novim izborima, ni o promjeni stanja u Zagrebu. Niti se prerano veseliti.

A razlozi zašto Plenković to zasad sigurno neće učiniti su opcija jedan i dva, u gornjem pasusu. Strah od Bandićevog protuudara nije neopravdan, ma koliko premijer Plenković tvrdio da se on odmazde ne boji. Uz sve probleme koje ima u vlastitoj stranci, teško da Plenkoviću sada treba i taj jedan više. Zato se sada realno može očekivati samo zatišje u odnosima Bandića i HDZ-a. Sve drugo donijelo bi buru. A u totalnom ratu na više frontova, Plenković bi teško mogao pobijediti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.