Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Sumrak saga

Foto: R. BRMALJ
Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2011. u 14:41 2011-10-05T14:41:46+02:00

Šefica HDZ-a čekala je dolazak u Rijeku da bi objavila ono što već dugo planira: sudskom će tužbom pokušati neutralizirati najoštrije napade na HDZ

Događaj je to koji se nije mogao propustiti ni za živu glavu - mini sabor HDZ-a u Rijeci: u dvorani sto stupnjeva, ljudi skoro padaju u nesvijest, natiskani i ozareni, rumeni i uzbuđeni, s pozornice gleda bista Franje Tuđmana (doduše da netko nije rekao vidi ga Franjo, ni rođena majka ga ne bi prepoznala), Joso Butorac svojim tenorom para užareni zrak, vivat Croatia, vivat Croatia, živjela Hrvatska, dvorana na Kozali trešti, puca po šavovima, a Jadranka Kosor pjeva i pleše, cupka i raduje se...

Atmosfera na vrhuncu kao na najboljem slavonskom piru, zastave vijore i muškarci u prvom redu, sve viđeni mudri ljudi, visoki i snažni, prave muškarčine, ozarili se i sretno gledaju ovu hrabru ženu... I onda, puf: tužit ćemo SDP-ovce, Željko Jovanović odgovarat će za uvrede za zločinačku organizaciju.

Šefica HDZ-a čekala je dolazak u Rijeku da bi objavila ono što već dugo planira: sudskom će tužbom pokušati neutralizirati najoštrije napade na HDZ. I koliko god se Zoran Milanović trudio voditi afirmativnu kampanju, ona se opet zaoštrava do maksimuma.

Vladajući posežu za represivnim sredstvima u borbi protiv istine koja se o njima javno izgovara u političkoj areni, u Saboru, i potvrđuju da im je u planu skinuti imunitet SDP-ovom zastupniku koji ih najviše nervira svojom retorikom. Što nakon toga može slijediti, nemoguće se ne zapitati, dok ministar policije Tomislav Karamarko riječki performans mudro prešućuje, čekajući iz prikrajka svojih pet minuta.

Istovremeno, HDZ najavljuje i tužbu za naknadu štete od SDP-a, što potvrđuje evidentnu želju za obračunom.

Iako Milanović jasno kaže da o zabrani HDZ-a nitko ne razmišlja, vladajući će možda ipak pokušati financijski uništiti SDP. HDZ je već pokušao sa udarom na Zvonimira Mršića u Koprivnici, Tonina Piculu u Velikoj Gorici, Vojka Obersnela i na kraju Slavka Linića s istragom za ratno profiterstvo u Rijeci, no koliko je poznato – jedini koji je dosad i dobio optužnicu za ratno profiterstvo je jedan HDZ-ovac, i to bivši, Ivo Sanader. Svi pravosudno-politički udari na SDP-ovce dosad su pali, ili su na čekanju zbog očiglednog nedostatka dokaza (ako izuzmemo epizodnu ulogu Željke Marković u jednoj minornoj aferici).

I nakon što ništa nije uspjelo, sad će se ići na progon Jovanovića i cijele stranke za javno izgovorenu riječ. Osim što je SDP time odmah dobio još deset posto glasova u Rijeci, a Jovanović osnažio svoju ulogu SDP-ove medijske zvijezde, malo što će Jadranka Kosor takvom politikom postići. Time uglavnom priznaje koliko je danas slab HDZ.

Doduše, neovisno o decibelima kojima odjekuje politički diskurs u ovoj kampanji 2011., samo bez oduševljenja molim: i jedni i drugi u ovoj nabrijanoj medijskoj priči čine ono što su im unutarnji stranački analitičari naložili i objasnili. Jadranka Kosor i HDZ moraju na ovim izborima aktivirati izborne apstinente, i vraćanjem na Tuđmana, na čuvaj Bože Hrvatsku, na svetu Domovinu, branitelje i crvenu opasnost (čiji je Jovanović idealan prototip u očima prosječnog HDZ-ovca), Kosor samo želi na birališta vratiti one koji su se već odavno razočarali i u HDZ i u politiku, a dišu desno.

S druge strane, SDP i Kukuriku savez puca na neodlučne birače, kojih je po anketama oko 25, pa i 30 posto. To su oni koji žele izaći na birališta, ali ne znaju za koga bi glasali, jer ih razočaravaju oba velika bloka. Zadatak je SDP-a da takve vrate k sebi, a u tom smislu najvažnije je reći »car je gol«, i istinom o HDZ-u osvijestiti takve neodlučne građane da je građanska odgovornost na njima, da njihov glas ne smije biti bačen, da su upravo oni ti koji moraju svojim glasom s vlasti potjerati kompromitiranu HDZ-ovu ekipu, u kojoj je svakako bilo kriminalaca i u kojoj su svakako mnogi sve znali o korupciji i kriminalu.

I Kosor i Jovanović samo igraju svoje medijske uloge, koje su im stranke, i odnosi na političkoj sceni, namijenili. HDZ ne može na izbore bez plašenja dijela javnosti crvenom metlom i britvom; SDP ne može u kampanju isključivo afirmativno, netko mora ponijeti i nezahvalnu ulogu crvene »babaroge«. Utoliko je pitanje hoće li se ova tužba za verbalni delikt ikada i aktivirati, ili je njena funkcija samo dnevnopolitička.

Jer, ako se aktivira, to je doista sumrak saga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze