Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
15. listopada 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Stari dobri HDZ

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 16:13 2019-07-04T16:13:24+02:00

Maratonska šahovska partija u Banskim dvorima i dalje traje: prije je Europska unija izabrala novo vodstvo nego je Andrej Plenković uspio disciplinirati svog ministra Lovru »Kućevića«. Na opće iznenađenje, Kuščević nije dao ostavku, niti ga je premijer smijenio zbog njegovih afera sa zemljištima, već ga je Plenković dapače podržao da ostane u Vladi i još napadne koalicijskog partnera u HNS-u. Umjesto da matira i završi šahovsku partiju, premijer pušta da Kuščević i dalje igra Monopoly. Stari dobri HDZ.

Kako to? Pa moguće je da iza toga stoji nekoliko razloga. Prvo, Kuščević je politički tajnik stranke. To je u prijevodu novi Vaso i itekako je važno kakva obećanja na pladnju on Plenkoviću može donijeti. Dok je premijer u Bruxellesu provodio besane noći, žonglirajući s Weberovom kandidaturom, ali i svojom i Kolinde Grabar-Kitarović, držeći tri loptice istovremeno u zraku, mora biti da je mudri Kuščević tu po Hrvatskoj itekako poradio na tome da opstane. Vjerojatno na razgovor kod premijera jučer ujutro nije došao praznih ruku - u trenutku dok se HDZ lomi iznutra na frakcije kao dječji puzzle, itekako je važno da se teren ne okrene protiv Plenkovića, a tu brački ministar sigurno ima određene adute u rukama.

Kuščevićev ulog je velik jer, realno, ako bude smijenjen zbog ove afere, vrlo lako bi se mogao naći i na meti USKOK-a i DORH-a, a dok je ministar ipak ostaje zaštićen. Zato je sigurno nešto isporučio Plenkoviću.

Naravno, ministar uprave ne treba se prerano poveseliti - Plenković ionako uskoro mora rekonstruirati Vladu, naći zamjenu za Mariju Pejčinović Burić, a možda i za još neke ministre čiji rezultati su ispod očekivanja, poput primjerice Garija Cappellija, kojega nikakva matematika neće moći spasiti kad se bude podvlačila crta na kraju sezone. Tako Kuščević može vrlo lako otpasti u trenutku rekonstrukcije kao dio paketa, pa će se Plenkoviću opet aplaudirati. Srećom, on je prilično strpljiv čovjek, pa možda samo čeka pogodan trenutak.
U ovom trenutku čini se da bi Vlada mogla čak i pasti ako premijer nastavi braniti razmetnoga ministra.

A ključ bi mogao biti HNS. Oni nominalno traže Kuščevićev odlazak. A realno vjerojatno samo traže još benefita za sebe. U njihovu slučaju, naime, također se događaju unutarnji lomovi: Ivan Vrdoljak je na izlaznim vratima, dok potencijalni novi predsjednik Matija Posavec želi napustiti brod na kojem plovi s HDZ-om i podržati Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. Scenarija su dva: ili će HNS isposlovati još koristi za sebe i ostati uz Vladu, ili će pak Posavec biti prisiljen napustiti stranku i nastaviti kao nezavisni župan u Međimurju.

U svakom slučaju, oni koji se nadaju da će na Kuščeviću pasti Vlada, vjerojatno su ipak malo preoptimistični. Ako HNS i ode (iako je teško zamisliti tko bi se dobrovoljno odrekao dvaju ministarskih mjesta), tu su uvijek i manjinci i Bandićev saborski klub. Ili barem većina njegovih članova.

Uostalom, nije Plenković baš tako naivan da bi dozvolio da mu Vlada padne zbog jednog čovjeka. Sad kad se vidjelo da ni on, ni Kolinda Grabar-Kitarović ne idu za Bruxelles, barem nešto mora spasiti, a to je vlastiti kabinet i većina u Saboru. Bude li stani-pani, već će se odreći Kuščevića. Pobjednik je onaj koji se zadnji smije, stoga jučerašnji »opstanak« Lovre Kuščevića vjerojatno treba promatrati samo u svjetlu pomnog biranja tajminga i kupovanja vremena da se afera stiša sama od sebe, ili pak iskoristi šira rekonstrukcija Vlade za njegovo detroniziranje.

Bez obzira na sve, Plenkovićeva pozicija je lagodna. Njegova vlastita glava nije u pitanju, a ako ima političke mudrosti, uskoro će cijeli kabinet pročistiti od kompromitiranih ministara. Taj proces vjerojatno tek slijedi. U suprotnom, Plenković je amater, i bolje da i sam ode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.