Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Slavko "Škaroruki" ponovno jaše

Slavko Linić / Foto Sergej DRECHSLER
Slavko Linić / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2011. u 13:00 2011-12-14T13:00:46+01:00

 Proračun će se donijeti odmah, ne krajem ožujka kao što zakon nalaže, nego već možda u siječnju, i bit će skresan. Time se Hrvatska u prvom redu bori za bolji kreditni rejting, i pokušava izbjeći MMF

SDP-ov budući ministar financija Slavko Linić prestao se javljati na telefon. To je zato jer je počeo pisati proračun. Svi resori bit će skresani. 

    Procjena je da proračun za 2012. godinu treba smanjiti za čak sedam milijardi kuna da bi ostao održiv. Pokušat će se pet milijardi riješiti izravnim uštedama i kresanjima. To ako se Linić baš nikome ne javi na telefon još bar mjesec dana. Budući da čak ni »Slavko Škaroruki« neće moći odbiti baš sve zahtjeve svojih kolega ministara, realno je da se proračun na rashodnoj strani smanji za oko 3,5 milijarda kuna. Ostalih dvije i pol do tri milijarde pokušat će se kompenzirati kroz rast BDP-a u idućoj godini, te bi proračun na kraju bio rasterećen za magičnih sedam milijardi. To je optimistični plan. 

    Pesimistični je: daljnji pad BDP-a i za čak dva posto u idućoj recesijskoj godini, čemu će pridonijeti globalna i europska financijska kriza. U tom slučaju, velikoj većini resora ne piše se dobro. Objedinjavat će se državne uprave i uredi. A ni onima koji će pregovarati sa sindikatima. O čemu? O bolnim rezovima! 

    Utoliko, nije ni čudo što je zadnji otvoreni resor Milanovićeve Kukuriku vlade u svim kombinacijama ostao rad i mirovine. Novu vladu čekaju izmjene Zakona o radu, liberalizacija tržišta rada, umanjivanje prava u kolektivnim ugovorima, granskim i pojedinačnim, i osobu koju zapadne taj resor čekaju neugodne četiri godine. Poznato je da čelnik HSU-a Silvano Hrelja ni za živu glavu nije želio preuzeti rad i mirovine, pa ni po cijenu ozbiljnog sukoba s mandatarom Zoranom Milanovićem. Potpredsjednica Milanka Opačić odmah je rekla da želi samo socijalu i obiteljsku politiku. Navodno koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić radije ostaje gradonačelnik i zastupnik nego da preuzme rad i mirovine. Na kraju, sretnik bi mogao biti dr. Mirando Mrsić, koji je po svaku cijenu želio ući u vladu. Nije dobio obranu. Dobio je sindikate i radnike. 

    Kukuriku vlada svakako će odmah morati smanjiti masu novca za plaće, putem racionalizacija, a tek nakon toga, ovisno o stanju javnih financija u koje još uvijek nemaju nikakav uvid mogli bi možda početi dirati u pojedinačne plaće. Prava iz kolektivnih ugovora – regres, božićnice, dar za djecu i drugo – poštovat će dok ne isteknu, a onda će u pregovorima sa sindikatima raspravljati o novima. Dobar dio ugovora ističe već sredinom 2012. godine. 

    Neki ekonomisti – doduše, bliski Jadranki Kosor kao njezini dojučerašnji savjetnici, poput Željka Lovrinčevića – predviđaju da će za stabilizaciju proračuna biti potrebno otpustiti i do 20.000 zaposlenih u javnoj upravi i javnim službama. Politička pozadina takvih izjava više je nego prozirna, ako se zna da govore oni koji su sedam dana nakon izbora, kao tehnička vlada, odlučili božićnice u javnom sektoru srezati na pola, a obavezu isplate preostale polovine prebaciti na Milanovićevu ekipu za narednu 2012. godinu. Ipak, jasno je da će neprestano puhati za vratom novoj vlasti. 

    Sad se vidi, Kukuriku ekipa dobila je na leđa nevjerojatno teško breme. Deficit budžeta procjenjuje se na 21 milijardu kuna – praktički, petina proračuna spiskana je bez ikakve kontrole. Zasad je prikazano tek 14 milijardi. Što će pokazati »clean start«, uvid u javne financije koji će za Kukuriku ekipu obaviti vanjske nezavisne agencije, nitko ne zna. 

    U tom smislu, hrabar je potez nove, buduće koalicijske vlade da u mandat krene s rezanjem proračuna. Jer, to nije radila nijedna prethodna vlada odmah u startu. Proračun će se donijeti odmah, ne krajem ožujka kao što zakon nalaže, nego već možda u siječnju, i bit će skresan. Time se Hrvatska u prvom redu bori za bolji kreditni rejting, i pokušava izbjeći MMF. 

    I ne manje važno, šalje se politička poruka o racionalnijoj i jeftinijoj državi – a to je u ovoj kampanji bilo glavno obećanje svih, pa i Kukuriku saveza kao pobjednika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu