Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Šampanjac na čekanju

Foto: N. Reberšak
Foto: N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2011. u 14:36 2011-09-28T14:36:24+02:00

Kao što nema iznenađenja ni u činjenici da, premda na nacionalnoj razini Kukuriku zasad pred HDZ-om vodi za 17 posto (37 prema 20 posto), u Dalmaciji i Slavoniji vodstvo još uvijek vrlo premoćno drži HDZ.

Evo kako stvari stoje: HDZ planira donijeti zakon kojim će neisplata jedne plaće ili dijela plaće postati kazneno djelo. No, ne baš tako doslovno – u izmjene zakona unijet će se i mehanizam koji određuje da kaznenog djela nema ako poslodavac nije imao namjeru uskratiti plaće, već je do toga došlo zbog poremećaja u poslovanju. Radi se o zakonu kojega su već ranije predlagali SDP-ovci, što je saborska većina HDZ-a naravno bila odbila. Sada HDZ izlazi s prepisanim prijedlogom, ali populistički ublaženim, da se poslodavci ipak slučajno ne bi uvrijedili idejom da odgovaraju za notorni kriminal, jer što je drugo neisplata plaća ako novaca na računu tvrtke ima, do li čista pljačka.

HDZ će, čak i uz velika protivljenja EU, sada inzistirati i na izmjenama zakona o Ini, kako bi spriječila da itko osim Republike Hrvatske posjeduje više od 49 posto dionica strateške nacionalne kompanije. Na to je Vladu, vidi se, natjerala najveća korupcijska afera u državi. No, kada je isti taj prijedlog zakona u saborsku proceduru bio uvrstio SDP krajem 2010. godine, vladajuća većina i to je odbila. Oporba je tada predlagala da o svakom stjecanju više od 51 posto dionica Ine raspravlja i odlučuje Sabor, no prijedlog je odbijen.

HDZ će, kako sada vidimo, kao dio svog programa uvesti i pojačan rad raznih državnih inspekcija kako bi se smanjio rad na crno, vratit će radne sudove koji će promptno rješavati radnička pitanja, također će smanjiti i porezna davanja za reinvestiranu dobit i općenito rasteretiti i stimulirati poslodavce, te pokušati smanjivati bruto cijenu rada.

Jedno vrijeme dosta se u vladajućoj stranci raspravljalo i o tome da treba uvesti neki oblik poreza na luksuz, kao i na dividende, ali ako bi se i to u novi HDZ-ov izborni program napisalo previše eksplicitno, kako bi se onda u kampanji napadao Kukuriku savez da želi opelješiti bakice i njihovu imovinu?! Stoga je ova kategorija »prepisivačine« još na čekanju. A budući da Kukuriku neće dirati stečena prava branitelja, onda je i HDZ-u to još lakše obećati nego prošli put...

Nemoguće je, dakle, ne primjetiti koliko će na ovim izborima programi dvaju blokova doista biti slični, i na kraju će, kako u SDP-u i tvrde, sve ovisiti samo o vjerodostojnosti onih koji govore. HDZ se bavi bezočnim kopiranjem autorskih prava, naročito onih populistički oportunih, a uz to uvijek još dodatno, za razliku od lijevog Kukuriku saveza, može računati na glasove klerikalnog dijela javnosti koji su uvijek »protiv« samo jer se netko uopće usudio spomenuti gay-populaciju ili kakvu drugu sličnu blasfemiju, npr. vjeronauk, dijasporu, abortus, legalizaciju lakih droga ili, nedajbože, antifašizam i radničku participaciju... Svećenici već javno podupiru premijerku s oltara, i tu nema iznenađenja.

Kao što nema iznenađenja ni u činjenici da, premda na nacionalnoj razini Kukuriku zasad pred HDZ-om vodi za 17 posto (37 prema 20 posto), u Dalmaciji i Slavoniji vodstvo još uvijek vrlo premoćno drži HDZ.

Startne pozicije ovoga su puta ukupno gledajući mnogo bolje za Kukuriku nego 2007., ali prema zadnjoj anketi Ipsos plusa Kukuriku koalicija u Slavoniji prolazi najlošije i ima svega 19 posto potpore, a HDZ je pobjednik i u Dalmaciji, gdje ta stranka osvaja u dvije izborne jedinice 34 posto, a Kukuriku koalicija 26 posto. Naravno, riječ je o analizi rezultata po regijama, odnosno županijama, a ne po izbornim jedinicama, no dvije dalmatinske jedinice teritorijalno se poklapaju sa regionalnom podjelom, a i slavonske su jedinice nacrtane dosta egzaktno, tako da su rezultati ipak vrlo signifikantni. Po njima, Kukuriku se uopće nije uspio osnažiti u Slavoniji, gdje se desnica samo podijelila između HDZ-a i HDSSB-a, a i u Dalmaciji omjeri su ostali tradicionalni, u korist HDZ-a. To znači da SDP mora toliko premoćno pobijediti u Zagrebu, Rijeci, Istri i sjeverozapadu da neutralizira snagu HDZ-a u ostatku zemlje na istoku i jugu. Ukratko, i 2011. čini se – ista meta, isto odstojanje kao i prije četiri godine.

Šampanjac će morati pričekati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.