Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Samoubojstvo demokracije

Tayyip Erdogan je dobio većinu podrške za ustavne promjene, a Turska je nažalost EU rekla konačno zbogom / Foto REUTERS
Tayyip Erdogan je dobio većinu podrške za ustavne promjene, a Turska je nažalost EU rekla konačno zbogom / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2017. u 17:18 2017-04-20T17:18:30+02:00

Za one koji možda ne prate vanjsku politiku, treba reći da će Erdogan sve poluge vlasti moći uzeti u svoje ruke, da se praktički ukida parlamentarna demokracija, te će predsjednik države imati ovlast imenovanja, ministara i drugih vladinih dužnosnika, potom jednog ili više potpredsjednika, ali i 12 od 15 sudaca Ustavnog suda. Predsjednik će parlamentu predlagati i proračun, a imat će i pravo donošenja dekreta

Davno su prošla ta vremena kad je zapadni Balkan bio "predziđe kršćanstva". To je danas Turska, a rezultatom referenduma na kojem je Tayyip Erdogan dobio većinu podrške za ustavne promjene, Turska je nažalost Europskoj uniji rekla konačno zbogom. Na samim granicama Europe, nažalost, izglasana je nova diktatura koja je Tursku definitivno odmakla od Europe, i stvorena nova točka nestabilnosti koja može biti potencijalno opasna za cijeli svijet. Umjesto da (p)ostane točka stabilnosti na razmeđi dvaju kontinenata i dvaju svjetova, Turska je počinila samoubojstvo demokracije, a posljedice te odluke, slično kao i Brexita na drugom kraku Europe, bit će dugoročne i nesagledive.

Za one koji možda ne prate vanjsku politiku, treba reći da će Erdogan sve poluge vlasti moći uzeti u svoje ruke, da se praktički ukida parlamentarna demokracija, te će predsjednik države imati ovlast imenovanja, ministara i drugih vladinih dužnosnika, potom jednog ili više potpredsjednika, ali i 12 od 15 sudaca Ustavnog suda. Predsjednik će parlamentu predlagati i proračun, a imat će i pravo donošenja dekreta.

Činjenica da je Erdogan dobio referendum s 51 posto podrške, dok je 49 posto Turaka bilo protiv, te da nije dobio podršku u najvećim turskim gradovima nego većinom u ruralnim sredinama, ništa ne mijenja na stvari. Njegova je pobjeda legitimna i on će je iskoristiti da Tursku vrati ni manje ni više nego stotinu godina u rikverc, u doba prije Ataturka.

A ovi podaci o tijesnim rezultatima i ipak osviještenosti urbanog stanovništa samo su, nažalost, potka za neke nove političke nestabilnosti u Turskoj, koja je uostalom prošla godine bila na rubu vojnog udara. Jedino čemu se Europa može nadati jest da će Erdoganova retorika oslabjeti sad kad je kampanja završena, jednako kao što i Donald Trump već mijenja svoju ekstremnu retoriku kad je došao u poziciju moći najveće svjetske sile. No, Erdoganove postreferendumske izjave ne daju ni tu nadu: on i dalje najavljuje obračun i s "izdajnicima" i s "križarima", što je očito njegova prijetnja jakim europskim državama, a posebno Njemačkoj koja je bila zabranila njegovu kampanju na svom terenu.

Kad s ruba Europe, iz države u kojoj jača islamizam, dođe poruka o borbi protiv "križara", to doista ne zvuči nimalo bezazleno, tim više kad se zna da je dio "regiona" još uvijek itekako naslonjen na Tursku. Ne treba se, naravno, bojati nekog novog anti-križarskog rata u povijesnom smislu: dovoljno je da Erdogan otvori sve granice za prolaz izbjeglica prema Europi pa da se dogodi velika nova nestabilnost u Europi, a time i daljnje jačanje desnice ili radikalnih populista kakvi prijete demokraciji Starog kontinenta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka