Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
15. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna SOA može pričekati

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2016. u 16:09 2016-04-02T16:09:17+02:00

Po svemu sudeći, cijela stvar će, barem što se tiče Sabora, morati biti još odgađana iz jednostavnog razloga što vladajuća koalicija vjerojatno nastavak sjednice Sabora neće sazvati idućeg tjedna,  nego tek – 20. travnja.  Do tada situacija u SOA-i vjerojatno neće biti ni riješena. Bio Dragan Lozančić voljan sam se »odjaviti« ili ne, kadrovsko rješvanje SOA-e ostaje na daljnjem čekanju

Prije osam dana premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavili su da za novog ravnatelja SOA-e predlažu Daniela Markića. Ali, od tada se ništa nije dogodilo, osim što su u srijedu premijer i predsjednica zatražili od saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost mišljenje o Markiću. Kako se saznaje, šef tog tijela Ranko Ostojić  odgovorio im je pisanim upitom o tome što je s  Lozančićom, kad će on biti razriješen.

Ali to nije sve! Po svemu sudeći, cijela stvar će, barem što se tiče Sabora, morati biti još odgađana iz jednostavnog razloga što vladajuća koalicija vjerojatno nastavak sjednice Sabora neće sazvati idućeg tjedna,  nego tek – 20. travnja.

Do tada situacija u SOA-i vjerojatno neće biti ni riješena. Bio Dragan Lozančić voljan sam se »odjaviti« ili ne, kadrovsko rješvanje SOA-e ostaje na daljnjem čekanju.

Slično je i sa riječkim TIBO-om – možda je nova vlast i mogla pokušati naći kakvo rješenje, no to se nije dogodilo, pa je opcija postao stečaj. No, ne možeš ni stečaj u Hrvatskoj lako pokrenuti. Radnici moraju slati požurnice Trgovačkom sudu da bi reagirao, ispunio svoju zakonsku obavezu i da bi kroz ovaj zadnji mogući model pokušali doći do svojih plaća. Vrijeme u ovoj zemlji sigurno nije novac, to potvrđuju stotine primjera svakoga dana.

Ali, evo, da nije sve tako crno pokazuje reakcija ministra prometa Olega Butkovića koji neće prijeći preko aferice s raskopanim šahtama za Uskrs bez sankcija za odgovorne. Mada se radilo o doista minornoj epizodi zbog koje su na uskršnji ponedjeljak ljudi pred tunelom Sv. Rok na autocesti A1 čekali u koloni radi šahti koje nisu bile dovedene u red prije praznika, pokazalo se da javni pritisak nekad doista može uroditi plodom. Na novinarski upit hoće li biti smjena u HAC-u zbog toga, ministar Butković je odgovorio da je sve moguće, pa čak i do smjena na razini uprave HAC-a. Kad bi se stvari inače tako rješavale, ova bi država vjerojatno bila mnogo efikasnija nego je danas.

Sada vidimo da se pokušava naći rješenje i za još jednu važnu stvar – povratak hitne helikopterske medicinske pomoći na Jadran, koja je bila ukinuta kad je prestao vrijediti Vargin ugovor s Talijanima. U novoj mreži medicinski je tim za helikoptersku hitnu pomoć predviđen samo za Splitsko-dalmatinsku županiju, no to ne znači da će Primorsko-goranska županija ostati bez hitne helikopterske pomoći. Za ovu županiju medicinski tim i letjelicu osigurat će MORH, uz vjerojatnost da nova služba svakako starta do turističke sezone.

Onog trenutka kad politika počinje rješavati životne probleme ljudi, potpuno je svejedno koja je ideologija na vlasti. Ako građani ne svojom krivnjom provedu sate u koloni zbog nečije nebrige ili indolencije, kazne mora biti. Kad stavnovnici otoka ostanu bez osnovne zdravstvene usluge, kao što je urgentno spašavanje života i zdravlja otočana, to je stvar koja se bezopotezno mora riješiti.

Ustvari, možda je i logično da je onda SOA na čekanju. Kao sredstvo političkih prijeopora, zapravo vjerojatno malo koga osim četiri čovjeka u državi (Kolindu Grabar-Kitarović, Tomislava Karamarka, Božu Petrova i Zorana Milanovića) to baš jako i zanima, a sustav obavještajnog nadzora vjerojatno funkcionira i dok traje pomutnja oko čelnog mjesta. Netko mora i raditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.