Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
29. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna SDP: #nedamise

Vojko Obersnel / Snimio Vedran KARUZA
Vojko Obersnel / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 14:03 2018-06-30T14:03:27+02:00

Svojim autoritetom, a i autoritarnim stilom upravljanja, možda bi (Obersnel) sada bio najbolje rješenje za SDP kojemu upravo najviše nedostaje netko tko će napokon lupiti šakom o stol i reći: dosta! Ali čini se da je stara dobra fora iz mandata Milanovićeve vlade i dalje aktualna: #nedamise. Jednako Obersnelu, kao ni svima ostalima u toj stranci

Čini se da je jedan od najglasnijih i najoštrijih kritičara predsjednika svoje stranke Davora Bernardića postao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On ovih dana najotvorenije šefu SDP-a poručuje da ga se ljudi već srame, da se više nema za koga glasati u Hrvatskoj, da su stranci potrebne radikalne mjere. Jednako tako žustro ustaje i protiv svih onih koji uopće štite Bernardića i još uvijek staju na njegovu stranu.

Pritom Obersnel kao »pravednik među SDP-ovcima« jednako žestoko podsjeća i na grijehe ranije Milanovićeve vlade i politike – uvijek jednako objektivan prema svima, to je poruka koju o sebi želi poslati.

No, najlakše je biti general poslije bitke. Sve ovo što se događa u SDP-u, a riječ je o totalnom kaosu i raskolu, događa se već mjesecima, od trenutka kad je Zoran Milanović izgubio parlamentarne izbore, a od toga je prošlo već skoro pune dvije godine.

Riječki gradonačelnik cijelo se to vrijeme, do pred koji dan, suzdržavao davati bilo kome podršku, na izborima za predsjednika odbijao se izjasniti koga podržava i kad su kandididati bili Milanović i Komadina, i kasnije kad ih je bilo »na bacanje«.

Uvijek je bio iznad toga da komentira unutarstranačka zbivanja, govoreći da je to interna stvar. Što je najvažnije, odbijao se kandidirati za najviše funkcije u stranci, još otkako je 2012. godine ispao iz igre za potpredsjednika na jednoj od konvencija.

Povremeno bi nešto rekao na Glavnom odboru, a njegovo vođenje stranke u Rijeci uvijek je bilo potpuno depolitizirano. Sve odluke, bilo političke, bilo ideološke, a najviše komunalne u vođenju Grada, donosile su se u njegovu uredu na Korzu 16, pa tako Gradski odbor SDP-a Rijeke nije raspravljao čak ni o zadnjim promjenama u Gradskom vijeću Rijeke, gdje je SDP prestao podržavati Akciju mladih, nego je potpisao savez s HNS-om koji na državnoj razini sudjeluje u Vladi s HDZ-om.

Kao da nije želio politiku u svoju butigu, uglavnom se bavio komunalnim gradskim temama, a ideologizirao je samo i isključivo u kampanjama, kad je Rijeku proglašavao Lenjingradom i slično, ali to su mu osmišljavali PR-ovci, a manje on sam.

Istovremeno, on doista jest jedan od ideološki i politički vrlo strukturiranih SDP-ovih političara. Uveo je građanski odgoj u riječke škole, zabranio Markićki da skuplja potpise za svoje nebulozne referendume...

U odnosu na Bernardića koji pluta u bespućima socijaldemokratske zbiljnosti, Obesnel točno zna kako bi trebale izgledati socijaldemokratske politike, da bi bile uspješne i primjenjive u Hrvatskoj.

Potpuno je nejasan fenomen zbog čega onda, kad ima tako jasne stavove i toliko energije u njihovu iznošenju, u potpunosti negira mogućnost da se kandidira za predsjednika obezglavljenog SDP-a?

I sada, dok dnevno piše oštra pisma i više puta dnevno twitta komentare na sve aktualne teme, i dalje ponavlja da ga zanima samo Rijeka i da Zagreb nije njegov »cup of tea«. 

Svojim autoritetom, a i autoritarnim stilom upravljanja, možda bi sada bio najbolje rješenje za SDP kojemu upravo najviše nedostaje netko tko će napokon lupiti šakom o stol i reći: dosta!

Ali čini se da je stara dobra fora iz mandata Milanovićeve vlade i dalje aktualna: #nedamise. Jednako Obersnelu, kao ni svima ostalima u toj stranci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.