Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Reci "da" i odlijepi se od sjedala

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2012. u 13:34 2012-01-18T13:34:55+01:00

Svatko tko će na referendumu 22. siječnja podržati novi smjer razvoja, a takva će biti velika, čvrsta većina, smije biti i euroskeptik, i autoskeptik, smije sumnjati i u EU i u sebe, jer to je razumsko razmišljanje

Nedavno je naš list objavio razgovor s političarom mlađe generacije, zaduženim za poslove sa Europskom unijom. Čovjek je oduvijek uvjereni eurofil, misli da EU apsolutno nema alternative i da je sve drugo neminovni povratak u prošlost, u retrogradno, zastarjelo, nazadno i stoga – loše.  

   U širem kontekstu međutim iz toga se u redakciji rodila rasprava: je li, nasuprot tome, euroskeptik isključivo negativna konotacija, ili čovjek koji se uputi na biralište 22. siječnja kako bi na referendumu zaokružio »da« za Europsku uniju, može ujedno biti i euroskeptik?! 

    Naravno da s jedne strane jest, jer i kad smo 1991. godine glasali na referendumu za samostalnu Hrvatsku bili smo »croatoskeptici«, pitali smo se kuda idemo, činimo li ispravnu stvar i hoćemo li živjeti bolje. Utoliko, svaki je racionalan čovjek uvijek skeptik, čim promišlja o okolnostima u koje će ga neka njegova vlastita, ovoga puta povijesna odluka, dovesti. Uostalom, nije teško biti euroskeptikom u situaciji kad je Europska unija objektivno u velikoj krizi – krizi proširenja, krizi eura, krizi gospodarstva, i na kraju u krizi povjerenja, kako to voli reći i novi hrvatski premijer Milanović. 

   Točno je, utoliko, što su neki rekli – danas je vjerojatno i Angela Merkel, najmoćnija žena Europe s najmoćnijom ekonomijom Europe, euroskeptik. Ima li smisla spašavati Grčku, u kojoj su uvijek voljeli ležerno živjeti na dug? Ima li smisla i dalje financijski pogodovati Mađarskoj, gdje su na vlasti konzervativni Orbanovi desničari, što su vlastitom kvazisamodostatnošću zemlju doveli u bankrot? Ima li smisla dodatno financirati i Španjolsku ili Portugal, gdje je razina nezaposlenosti mladih do 25 godina još viša nego u Hrvatskoj, a upravo je objavljeno da u Hrvatskoj svaki peti mladi čovjek uopće ne traži posao? Ima li nade za Italiju, u kojoj mafija kroz svoje tvrtke i banke drži desetinu gospodarstva i obrta novca, i gdje je bunga-bunga filozofija zemlju dovela u tešku krizu? To su dileme koje vjerojatno muče i Angelu Merkel, i Nicolasa Sarkozyja, a da o britanskoj vlasti i ne govorimo, tradicionalno distanciranoj od odluka i politika središnje Europe... 

    Ipak, najbolji odgovor na cijelu priču dao je upravo naš sugovornik-eurofil s početka priče, koji je rekao da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji baš u ovom trenutku zapravo – najbolja vijest za EU. Hrvatska jest dokaz da EU još uvijek jest poželjna, da se sve države koje žele podignuti vlastite ekonomske i političke standarde moraju ugledati na EU, neovisno o njenoj internoj krizi upravljanja, jer kakva god bila današnja Europska unija, još uvijek je bolja od svega drugoga što postoji na geografskoj karti Europe. 

    A kao i obično – slično kao kad je 90-ih izjavljivala da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, jer je to bila istina temeljem činjenice da su hrvatske trupe bile na teritoriju BiH, i svi smo znali da je to istina samo smo si je možda nerado željeli priznati – brutalno iskrena bila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić: »Europska unija nas neće spasiti ako smo glupi i nesposobni. Ako nemamo ideje kuda želimo ići i vlastite snage koje će nas voditi u tom smjeru, neće nas spasiti ni EU. No, u tom slučaju nas neće spasiti ništa«. 

    To je vrlo motivirajuća izjava, koja cijelu stvar vraća na početak i bit: na vlastite sposobnosti i volju da se mijenjamo, da napredujemo i razvijamo se kao društvo i država. Utoliko, svatko tko će na referendumu 22. siječnja podržati novi smjer razvoja, a takva će biti velika, čvrsta većina, smije biti i euroskeptik, i autoskeptik, smije sumnjati i u EU i u sebe, jer to je razumsko razmišljanje. Važnije je ono drugo: zaokružiti »da«, odlijepiti se od sjedala i preuzeti odgovornost za novu, moderniju Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu