Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Premijer mora odrezati glavu »ustaškoj zmiji«

Andrej Plenković, Foto: D. ŠKOMRLJ
Andrej Plenković, Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2017. u 14:23 2017-08-18T14:23:00+02:00

Zato se Hasanbegović može pjeniti koliko hoće. Uostalom, Plenković je civiliziran čovjek, sigurno i sam želi riješiti taj problem. Jer ako u očima hrvatske javnosti Plenković postane Karamarko, uzalud mu i Hasanbegović, birači ga više neće htjeti.

Baš dobro da je »nevladina, prokazivačka i preplaćena pseudoljevičarska scena« toliko moćna da State Departmentu naloži kakvo izvješće napisati za 2016., kao što Zlatko Hasanbegović u svojim ogorčenim histeričnim izjavama tvrdi. Bilo bi krasno kad bi NGO, odnosno nevladina scena u Hrvatskoj bila toliko moćna, a pogotovo recimo jedan Davor Bernardić kao lider oporbe, kad bi to bio. No, činjenica je da je State Department samo faktografski pobrojio sve incidente koji su se prošle godine dogodili u Hrvatskoj i izvan nje, gdje dominira stalna potreba desničara da uzvikuje ili na zid kači ZDS. Kako je to dosadno i passe!

Srećom, podignuti prst Unclea Sama nije bezazlen, i Andrej Plenković je dobio više nego ozbiljno upozorenje da riješi probleme s desnicom, i počne primjenjivati zakone o sankcioniranju tih ispada. Uostalom, uvjet HNS-a za ulazak u Vladu bilo je skidanje ploče u Jasenovcu, ono se naravno oteglo, ljeto je, vruće je, ali nekako s jeseni, dojam, finit će i ti bali, netko će morati uzeti šarafciger i odvidati spornu ploču.

Sjetimo se, uloga State Departmenta bila je izrazito važna pri promjeni vlasti u Hrvatskoj nakon Tuđmanove ere, 2000. godine. Upozoravalo se da Hrvatska ne može ostati izolirani otok u Europi, posebno u to poratno doba na Balkanu, i tadašnja Račanova ekipa imala je izuzetno veliku podršku SAD-a za preuzimanje vlasti i demokratizaciju zemlje. Realno, to je promijenilo lice Hrvatske, koja više nije bila ksenofobična nacionalistička tvorevina, nego istinski demokratsko društvo.

A onda se dogodilo novo jačanje desnice u Karamarkovo vrijeme, i u ovih nekoliko godina snaženje ultrakonzervativnih tendencija u društvu prilično se duboko ukorijenilo, posebno među mladima koji nemaju pojma što uzvikom ZDS slave, samo znaju da je zabranjeno pa ih to golica. Svejedno, trend je loš, a velike sile neće u srcu Europe dozvoliti da se takve tendencije do kraja razmašu i da se Hrvatska vrati 20 godina unazad. Ovo je stoga jasna poruka premijeru i Vladi da odreže glavu »ustaškoj zmiji«, kako Ivo Josipović često naziva te procese. Jer ako on ne napravi što se mora napraviti, učinit će to umjesto njega netko drugi.

Samo izlazak onih pet HNS-ovaca u Saboru iz kruga Plenkovićeve većine dovoljno je da se dogode novi izbori, a HNS-ovi uvjeti bili su jasni – Jasenovac se mora riješiti. Sigurno je pritom da određeni pritisak diplomatskih krugova na HNS u tom smislu postoji.

Zato se Hasanbegović može pjeniti koliko hoće. Uostalom, Plenković je civiliziran čovjek, sigurno i sam želi riješiti taj problem. Jer ako u očima hrvatske javnosti Plenković postane Karamarko, uzalud mu i Hasanbegović, birači ga više neće htjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.