Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

(Pre)strogo kontrolirani vlakovi

Slavko Linić / Foto: I. Tomić
Slavko Linić / Foto: I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2011. u 13:00 2011-09-07T13:00:44+02:00

Linića već neko vrijeme nema na vidiku, iz čega su neki mediji zaključili da ga je šef saveza Zoran Milanović prekrižio i u kombinacijama za vladu

Otkako je sredinom kolovoza SDP-ov Slavko Linić jednom tjedniku dao škakljivi intervju o tome na koji način bi socijaldemokrati trebali funkcionirati nakon što na izborima dobiju vlast, pomalo je nestao sa scene. Istovremeno, uspostavljen je i izborni stožer Kukuriku saveza čiji je cilj, među ostalim, koordinirati sve medijske istupe kako se više ne bi mogle događati nikakve eskapade, bilo da je riječ o vodećim članovima koalicije, ili pak o lokalnim dužnosnicima na terenu.

Tako Linića već neko vrijeme nema na vidiku, iz čega su neki mediji zaključili da ga je šef saveza Zoran Milanović prekrižio i u kombinacijama za vladu, odnosno za ministra financija, što je funkcija koja se već duže vrijeme »po defaultu« pripisuje Liniću.

Podsjećanja radi, Linić je tada izjavio da Milanović ne bi trebao biti premijer i predsjednik stranke istovremeno, pri čemu se riječki SDP-ovac pozvao na vrijeme Račanove vlade, kada je stranka bila zamrla, a sav posao bio na izvršnoj vlasti. Neki mediji sada tvrde da će taj intervju Linića koštati mjesta u vladi, a Milanovića prikazati nedemokratom koji kažnjava svaku izgovorenu rečenicu što mu nije po volji.

U tom smislu, u medijima su se pojavile čak i spekulacije o tome da bi na Linićevom mjestu – ministra financija – mogao osvanuti guverner HNB-a Željko Rohatinski, čime bi Kukuriku savez anulirao opasnost da im Rohatinski uzme dio glasova na izborima, a u tom slučaju bi se, navodno, Linićevo brisanje s popisa poželjnih ministara u Milanovićevoj vladi moglo opravdati tim višim razlogom, dakle angažmanom Rohatinskoga.

Ništa od toga se, međutim, kako se čini, neće dogoditi. Ne samo da je teorija o ulasku Rohatinskoga u SDP-ovu ekipu nerealna, nego su još nerealnije procjene o tome da bi se šef SDP-a olako riješio jednoga od svojih prvih suradnika i, na neki način, ideologa, kao što je Slavko Linić. Tim više što prijeti opasnost da se čovjek sličnog profila, Radimir Čačić, povuče ukoliko presuda u Mađarskoj bude negativna po njega.

Prije svega, izjave Rohatinskoga o ulasku u politiku ionako su navlakuša i gašenje prvog požara koji je izbio – onoga o tvrtki njegove žene i povezanosti s Agrokorom, drugim požarom – onom o izlasku na izbore. Da bi poništio jednu neugodnu priču, guverner je vjerojatno posegnuo za drugom, za spinom. Klin je klinom izbio, a dio medija iz toga je zaključio da Rohatinski smjera upravo ka SDP-u. No, vrlo je malo vjerojatno da bi guverner ugrozio cijelu svoju stručnu karijeru ulaskom u politiku, a pogotovo ne nakon afere s Agrokorom, koja ga je po prvi puta svrstala u tabele koje govore o – najnepopularnijim javnim osobama.

S druge strane, jednako je tako prilično izvjesno i da si šef SDP-a Milanović brisanjem Slavka Linića s popisa svojih suradnika ne bi priskrbio dodatnu popularnost, pa onda to – logično – neće ni učiniti. To bi poslalo poruku da šef oporbe ne trpi drukčije mišljenje, što u kampanji veoma ružno zvuči, a i da stranku vodi čvrstom rukom, što zvuči još gore. Dapače, situaciju sa škakljivim i neugodnim intervjuom SDP mora okrenuti u svoju korist, kako bi pokazao da se razlikuje od HDZ-a u kojemu svi stoje kao jedan i salutiraju Jadranki Kosor. Za šefa opozicije epozode poput ovih sa Linićevim intervjuom stoga mogu biti samo korisne, i trebale bi poslužiti stvaranju dojma o širini i otvorenosti vodeće oporbene stranke.

Utoliko i centralni izborni stožer Kukuriku koalicije valja pripaziti da svojom strogošću, u cilju kontrole javnih istupa svih kandidata na izborima, ne stvori dojam da je to savez »strogo kontroliranih vlakova«, već u prvom redu savez ljudi koji znaju misliti svojom glavom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu