Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Pobjeda nije dovoljna

Foto: P. FABIJAN
Foto: P. FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2011. u 16:38 2011-11-30T16:38:26+01:00

Ako Kukuriku ne osvoji apsolutnu većinu mandata, HDZ će i ovoga puta učini sve da se pokuša spasiti. Mobitel Jadranke Kosor nikad ne spava.

Pobjeda nije dovoljna – to je spoznaja koja ljude u Kukuriku koaliciji drži budnima pet dana prije izbora, na kojima bi po svim anketama lijevo-centristička Milanovićeva koalicija trebala HDZ za neko vrijeme pospremiti u povijest.

Naime, iako HDZ plaši birače porukom da ne bi bilo dobro da Kukuriku dobije dvotrećinsku većinu u Saboru (čime u prvom redu tješi sebe), niti da Hrvatskom vlada crveni savez SDP-Ivo Josipović, zapravo je istina da s druge strane, u stožeru Kukuriku ekipe žive samo za jedno – da im u izbornoj noći ne treba broj mobitela Milorada Pupovca ili Dragutina Lesara.

Utoliko, dakle, pobjeda nije dovoljna. Kukuriku savez ima zadatak osvojiti čvrstu, apsolutnu većinu jer to bi doista vjerojatno bilo jedino dobro za stabilnost države, u kojoj su institucije »odnarođene« i devastirane, i zato je to cilj koji su si Kukuriku čelnici zadali. U njihovom taboru smatra se da je SDSS s Pupovcem odigrao nekorektnu ulogu nakon izbora 2007. godine, jednako kao što žele izbjeći i mogućnost da ovise o glasovima Lesarovih Laburista, ako ni zbog čega drugoga – jer je proizašao iz HNS-a kao disident oštroga jezika. Jednako je tako i Ljubo Jurčić »produkt« SDP-a, a ni ostali manji igrači nisu omiljeniji. Stoga je cilj na Ibleru – maksimalistički.

A je li ga lako ostvariti? Anketa agencije Mediana Fides kaže da Kukuriku dobiva 83 mjesta, a HDZ 41 mjesto. Prema Gfk, Kukuriku koalicija osvaja nadmoćnih 85 mandata dok je HDZ više nego dvostruko slabiji sa samo 39 zastupničkih mjesta, sve bez 11. izborne jedinice. Pritom četverostranačka skupina predvođena Zoranom Milanovićem pobjeđuje u svim jedinicama osim devete gdje su izjednačeni s HDZ-om, a najviše dobiva u riječkoj 8. jedinici.

No, da bi pobjeda bila apsolutna i da Milanović ne bi trebao previše telefonirati u izbornoj noći, Kukuriku zapravo – pojednostavljeno govoreći – mora osvojiti većinu mandata u svakoj od deset jedinica – jer, riječka jedinica s najvećim brojem mandata može kompenzirati samo dio mandata, primjerice u 9. ličkoj jedinici, a svugdje drugdje jedini imperativ je natpolovična većina mjesta. Ne treba, naime, zaboraviti glasove iz dijaspore i manjina – a zna se i čiji su.

Ankete su pritom posebno varljive – dobro je poznato da je razlika uvijek pet posto u plusu za HDZ, kad se usporede ankete i rezultati. Desničari se u pravilu u anketama ne izjašnjavaju, i to je poznato, stoga ankete uvijek daju prednost lijevima, a izbori desnima. A to su naročito pokazale izlazne ankete 2007. godine – podsjećanja radi, tada je u 19 sati nakon zatvaranja birališta SDP već bio slavio pobjedu sa 61 mandatom, dok je HDZ dobio 57 mandata.

Eh, da, ali samo u tom trenutku – kad su televizije i portali objavili rezultate izlaznih anketa, u kojima opet nisu sudjelovali HDZ-ovci. Kao što znamo, rezultat je na kraju bio 66:56 za HDZ, Milanović nije želio prihvatiti prijedlog HNS-a da se pošto-poto pokuša okupiti većina, doduše neki mu se nisu ni javljali na telefon (čitaj Joža Friščić – brojkom i slovima jedan jedini mandat u recentnim anketama 2011. godine!), a ostalo znamo... svodi se na Remetinec , DORH i Uskok uglavnom.

Sva ta iskustva sa prethodnih izbora govore, dakle, da nije gotovo dok doista nije gotovo. I kad se birači namjeste pred tv ekrane u nedjelju u 19 sati, napetost će u stranačkim stožerima tek porasti.

Naravoučenije je jasno: ako Kukuriku ne osvoji apsolutnu većinu mandata, HDZ će i ovoga puta učini sve da se pokuša spasiti. Mobitel Jadranke Kosor nikad ne spava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.