Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Ove sezone: »Il look intelligente«

Zoran Milanović / Foto REUTERS
Zoran Milanović / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2011. u 14:14 2011-12-07T14:14:49+01:00

 Uvjerljiva pobjeda Kukuriku ekipe, u kojoj su i drugi čelnici slični Milanoviću po modernom i urbanom javnom stilu, govori da su birači već prepoznali vrstu poruke koju im je Kukuriku ekipa u izborima poslala. Hrvatsko društvo je sazrijelo

Čovjek je stil, a stil je suzdržan, britak, kratak. »Nije to kao u Flash Gordonu da imamo 14 sekundi za spasiti svijet«, jedan je od prvih odgovora koji je izborni pobjednik Zoran Milanović, novi hrvatski premijer, dao medijima na pitanje kada će i kako njegova nova vlada rješavati najvruće probleme. Tko nije shvatio poantu, sam si je kriv.  

   Na pitanje o kadrovima u novoj vladi, s kojima još ne želi izaći u javnost dok se križaljka kompletno ne posloži, Milanović je nedavno rekao da će se »malo koja obrva podignuti kad se objave imena«. 

    Na upit o uvođenju poreza na ekstraprofite i imovinu, budući premijer neposredno prije izbora rekao je: »Gajim hladan prijezir prema kulturi pohlepe«. 

    Kako će izgledati proračun, temeljni financijski i politički dokument i prva legitimacija nove vlade, odgovara: »Oskudica, dijetno stanje, našpanan i prenapregnut proračun«. 

    Govoreći o odnosu prema Rijeci, primjerice, on kaže: »Rijeka će napokon dobiti što zaslužuje, kao strateški državni interes. Ne vidim veći. To je fenomenalna parcela na karti Europe«. 

    Kukavičko ponašanje Jadranke Kosor u izbornoj noći, kada nije smogla snage za čestitku uvjerljivim izbornim pobjednicima iz Kukuriku saveza, komentirao je još kraće: »Nema tu plakanja. To je politika«. 

    A nekima nije uputio niti jednu riječ, kao na primjer Željki Antunović, koja nije dobila novu priliku, a niti Milanovićev komentar – tako da ovdje nemamo što citirati. 

    Mogu li njegove poruke biti jasnije? Vjerojatno je nemoguće reći više u manje riječi, a često i s puno duha, i to je potpuno novi stil hrvatske politike koji je osvanuo u Hrvatskoj u ponoć 4. prosinca. 

    Uostalom, nakon što je prvoga dana nakon pobjede gostovao na sve tri nacionalne televizije, Milanović se već proglasio napornim za naciju, te je ustanovio da je sigurno javnosti već dosadio, cijele večeri na tv-ekranima. 

    Ta crtica dobro oslikava ne samo karakter novog premijera, nego i politike, načina obnašanja vlasti koji planira primjeniti, shodno sebi: umjesto brda riječi, fraza i floskula, te šupljeg govora – brzo razumijevanje, brzo komuniciranje, brzo djelovanje. Jednako kao što o tom stilu puno govori i jedna reportaža pod naslovom »On ne čeka nikoga«, o tome da Milanović na terenu u kampanji doslovno nije čekao nikoga: ako bi Čačić zakasnio (a uvijek bi), krcao se u drugi auto pa kad stigne stigne, Milanović je već otišao... 

    Cijela kampanja, duhoviti i u neku ruku i ironični izborni slogani s puno podteksta i metajezika, te na koncu proslava pobjede u zagrebačkom MSU-u protekla je potpuno u skladu s tonom koji zadaje šef SDP-a: to je ton bez euforije, bez histerije, bez terevenki i nedajbože tamburaša, bez klicanja i skandiranja, bez uličnog ili stadionskog stila. Sada bez latinizama, koje prosječan birač (HDZ-a) doista teže može pratiti, ali i dalje s kratkim, ponekad i poluironičnim porukama, asocijativnim nizovima sazdanima na urbanoj pop-kulturi na kojoj je odrastao, točno onakvim kakve su se ne bez razloga pojavljivale u kampanji, Milanović uvodi potpuno novi politički diskurs – »Il look intelligente«. 

    Javnost će se tek morati naviknuti na takav rječnik, to će za uši umorne od hadezeovskog nacionalističko-populističko-kukulele naricanja biti nešto potpuno novo. Ali, kako bi Milanović rekao, »mi nismo slučajan odabir«. Uvjerljiva pobjeda Kukuriku ekipe, u kojoj su i drugi čelnici slični Milanoviću po modernom i urbanom javnom stilu, govori da su birači već prepoznali vrstu poruke koju im je Kukuriku ekipa u izborima poslala. Hrvatsko društvo je sazrijelo. 

    Izabrali su si za premijera čovjeka visokih standarda u svakom smislu, HDZ su pospremili u ropotarnicu mračnih relikata dvadesetog stoljeća, male strančice tipa HSS također, u još dublju ladicu – »jer vi to zaslužujete«, a ako im nešto kroz naredne četiri godine ne bude jasno, Milanović će im u jednoj riječi već objasniti. Doslovno, u jednoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.