Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Nevolje u raju

Vuk Ćosić odlučio je napustiti tvrtku EPK 2020 / arhiva NL
Vuk Ćosić odlučio je napustiti tvrtku EPK 2020 / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2017. u 19:38 2017-10-26T19:38:55+02:00

Sa svim tim PR-om i ovim i onim vanjskim deus ex machina kadrovima, koji i ne koštaju baš malo, ostaje dojam da nitko ne smije ni pisnuti o EPK-u jer ga se odmah proglašava »državnim neprijateljem«. A EPK, baš suprotno tome, sa svojom glavnom paradigmom uključivosti i ekstenzivnosti, ne smije biti dogma. Jer čim postane dogma, projekt će umrijeti per se

Ako ne bude istražnog povjerenstva za Agrokor, imat ćete pakao u Saboru – ovih dana tako izjavljuju neimenovani SDP-ovci, ljuti što HDZ želi opstruirati povjerenstvo. A neki u svom parlamentu već pakao imaju – riječki SDP i gradonačelnik Vojko Obersnel nemaju većinu u Gradskom vijeću, pa samim time imaju »pakao« u funkcionioranju, a sada još ta »većinska oporba« u Rijeci počinje postavljati neugodna pitanja o najvećem – i jedinom – gradskom projektu, Europskoj prijestolnici kulture.

Poznato je da je Obersnel već više puta, pa i na zadnjem stranačkom sastanku prošlog tjedna, izjavljivao da se više ne namjerava kandidirati za gradonačelnika, 2021. godine. Želi ostvariti svoj kapitalni i vjerojatno najveći projekt u životu, EPK 2020. godine, i tada se povući kao osoba koju će Rijeka imati po čemu pamtiti (tu nije sličan Zoranu Milanoviću, koji takvu ambiciju nije želio imati). No, evo, pojavljuju se nevolje u raju.

Prvo, famozni PR-ovac i master mind dosadašnjeg prezentiranja tog projekta Vuk Ćosić odlučio je napustiti tvrtku EPK 2020., s kojom ostaje surađivati kao vanjski suradnik putem svoje agencije Case Sensitive. Razlog?

Više mu se isplati zarađivati na tvrtku kao vanjski suradnik, a dosad je riječ o skoro pola milijuna kuna, nego plaću kao zaposlenik gradske tvrtke. Mali je problem samo u tome da se radilo o paralelnom procesu – istovremeno je bila angažirana tvrtka, a i on je bio zaposlenik.

Naravno da je to kao oblik sukoba interesa zamijetila rečena »većinska oporba« koja je već ranije kroz usta vijećnika Mosta, slučajno vrlo upućenih u gradska kulturna zbivanja, na to upozorila, a tražilo se i – istražno povjerenstvo.

Ok, radna skupina koja će se sve to prekontrolirati, ali sad je popularno da se to naziva istražnim povjerenstvom. Uglavnom, projekt je trenutačno bez ključnog PR-ovca, a opozicija će tek tražiti objašnjenja od Obersnela na današnjoj sjednici.

Druga je nevolja da je direktorica tvrtke EPK 2020 Emina Višnić kao još jedan od ne-riječkih, vanjskih kadrova, već u ratu sa svima oko sebe. Kao da uopće nema PR, ona osobno polemizira i piše reagiranja na svaku javnu riječ o EPK-u. Kao takva, već se mnogima zamjerila, a zamjerati se većini u Gradskom vijeću baš i nije mudro. Stoga je pitanje koliko će i sama još dugo imati podršku politike.

I treća nevolja opet je, naravno, politička. U SDP-u Rijeke su uvjereni da Obersnel kao svog nasljednika za 2021. za mjesto gradonačelnika formulira pročelnika za kulturu Ivana Šarara, a to im je nikako ne sviđa. Jer, za početak, Šarar nije član SDP-a. Ili barem za to nitko ne zna. A pritom drže da je Šararova kadrovska politika, eto, već problematična.

U svakom slučaju, većina reakcija na kritike oporbe ili javnosti oko EPK-a, čiju veličinu i važnost nitko ne dovodi u pitanje, pa čak ni HDZ-ova Vlada, ipak je dosad bila potpuno pogrešna. Sa svim tim PR-om i ovim i onim vanjskim deus ex machina kadrovima, koji i ne koštaju baš malo, ostaje dojam da nitko ne smije ni pisnuti o EPK-u jer ga se odmah proglašava »državnim neprijateljem«. A EPK, baš suprotno tome, sa svojom glavnom paradigmom uključivosti i ekstenzivnosti, ne smije biti dogma. Jer čim postane dogma, projekt će umrijeti per se.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.