Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Kolindina epifanija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2017. u 16:34 2017-01-07T16:34:00+01:00

Doista, doživjeli smo epifaniju: nismo je čuli ni vidjeli dobrih sedam dana, a onda se dogodilo Bogojavljanje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se iz Washingtona i napokon objasnila gdje je bila i što je radila na putu koji nije bio najavljen i za koji čak ni premijer nije imao suvisle odgovore.

Objasnila? Ok, to je malo preteška riječ za intervju koji je dala HRT-u i u kojem nije uspjela reći ništa što bi opravdalo njen boravak u SAD-u. S kim je bila, zašto, s kojim ciljem i agendom, s kim je uopće putovala, tko je od djelatnika njezina ureda boravio s njom, gdje je državnički protokol za te sastanke koje je imala, koliko to košta i tko će sve to platiti... Ništa nismo čuli.

U redu, mediji malo i pretjeruju. Sad je krenulo i natjecanje u objavi fotografija ispred Bijele kuće ili američkog Senata svih koji su ikad posjetili D.C., neki portali čak imaju anketu s pitanjem koja vam je od Kolindinih izjava HRT-u najgluplja. To sve jest pretjerivanje, novinarstvo isto poprima oblike čiste sprdačine. Nije u redu tako pisati o predsjednici Republike.

Jasno je da ona svoje dane u Americi, koji su očito bili poluprivatni (i to nije sporno, jer svatko može slaviti Novu godinu kako hoće) željela iskoristiti za neku vrstu lobiranja u kontekstu činjenice da SAD dobiva novog predsjednika, čija je inauguracija uskoro, kao i s obzirom na odnose Amerike i Rusije, te uloge Hrvatske u ovom dijelu Europe. Sve legitimno, možda i korisno i potrebno. »Vrijeme je da se mi u Hrvatskoj naučimo kako se radi politika«, rekla je predsjednica, ljuta na sva pitanja koja joj se postavljaju, očito s porukom da je za nju normalno da iskoristi svoja poznanstva i utjecaj za razgovore s vodećim ljudima Amerike na korist Hrvatske (valjda).

Ali ovaj slučaj, koji je zasad završio s tri prijave Povjerenstvu za sukob interesa, a pravi politički finale se još ne može ni naslutiti, bez obzira na sve što je predsjednica u međuvremenu izjavljivala i objašnjavala, dokaz je totalnog fijaska njezina tima. Niti je ured s Pantovčaka najavio put, niti objasnio njegove razloge, niti podnio račune za taj potez, niti je na kraju znao PR-ovski iskontrolirati štetu koja je učinjena za samu predsjednicu. Ako je namjera i bila dobra, sve je završilo skandalom i nemuštim izjavama same predsjednice, koja se doslovce sama morala vaditi iz tog neugodnjaka. Osnovno nije objašnjeno – zašto je šefica države bez državničkog protokola boravila u drugoj zemlji. Iz toga proizlaze logična pitanja nije li zloupotrijebila svoju funkciju kako bi, uz službene sastanke, boravak u SAD-u iskoristila i za neka od privatnih druženja.

Amaterski i pomalo sramotno. Zbog toga će ova afera, koja je vjerojatno u suštini benigna, na kraju poprimiti puno veće razmjere nego se predsjednica Kolinda nadala. Mjesecima će se povlačiti po Povjerenstvu za sukob interesa, novinari će čačkati dok ne iščačkaju što žele, a to je cijeli itinerer njezina boravka, i političku štetu teško će njen Pantovčak ikad više moći sanirati. Nije stoga čudno da je rejting predsjednice na niskim granama – puno niži od premijerovog i po najnovijoj anketi, mada su predsjednici uvijek u Hrvatskoj tradicionalno imali i preko 50 posto podrške javnosti, a da nisu trebali prstom maknuti.
Predsjednica – vrludanje bez ikakvog sadržaja. Prokockan mandat, čini se.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka