Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
29. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Koga se boje HDZ-ovci? Zna se.

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2011. u 14:31 2011-10-19T14:31:09+02:00

  U HDZ-u vlada kompletna paranoja. HDZ-ovci više ne žele pričati na telefon, jer znaju, kako tvrde, da ih se prisluškuje

Mi se vas ne bojimo, jer imamo srce i ljubav za Hrvatsku – poručuje šefica HDZ-a Jadranka Kosor non stop ovih dana SDP-ovcima i ostalima iz Kukuriku koalicije. To je glavna poruka s kojom Kosor obilazi Hrvatsku. 

    HDZ želi uvjeriti u prvom redu svoje članove i vlastite birače da se vrh HDZ-a nema razloga bojati optužbi oporbe da su »zločinačka organizacija«. Žele reći da je njihova savjest mirna, i da su oni čisti. Ako već Sanader nije. 

    Jasno da je to čisti spin. Kao da »Britva« Ranko Ostojić ima toliko malo pameti da bi kao budući ministar policije prijetio progonom bilo koga. Kao da bi bio tako malo mudar da se unaprijed upliće u rad policije, a kamoli odvjetništva i Uskoka. Istrage protiv HDZ-ovaca širit će se ako za to bude pravno-formalnih uvjeta. Ako je netko u vrhu HDZ-a kriv za kriminal i korupciju, može očekivati istragu. I presudu. Takvi se mogu doista bojati. Ostali ne, ako pravna država postoji. 

    Dva su, stoga, pitanja: koga to Jadranka Kosor uvjerava u »puritanizam« vrha HDZ-a – sebe možda? I drugo, što se time nastoji zamaskirati – da li se možda, kad do novih istraga dođe, to želi apriori proglasiti političkim revanšizmom? 

    A možda je i obrnuto, možda treba okrenuti pilu naopako i pitati: a čega se to HDZ-ovci doista boje? 

    Da li se možda obični članovi i dužnosnici danas boje stranačke šefice Jadranke Kosor kao što su se nekada bojali Ive Sanadera. Ili možda i više? Danas svatko tko se nađe na crnoj listi vrha HDZ-a (u skladu s crnim fondovima) može sutra biti na Uskokovom popisu za informativni razgovor temeljem kakve »anonimke«, a to je više nego dovoljno da se ustraši i zašuti. Možda se Kosorice boje svi oni u HDZ-u koji znaju kako je prošao šef primorsko-goranskog HDZ-a Gari Cappelli prije nekoliko mjeseci, samo zato što nije dovoljno žustro branio stranačku šeficu nakon kritika na zatvorenoj sjednici, zbog presuda Markaču i Gotovini. Čovjek je lociran, tajno snimljen, transkriptiran i transferiran u povijest. Nije dovoljno branio premijerku. Što bi mu se desilo da ju je kritizirao? 

    U HDZ-u vlada kompletna paranoja. HDZ-ovci više ne žele pričati na telefon, jer znaju, kako tvrde, da ih se prisluškuje. Stoga se oni boje. Kosorice – jer ne smiju pisnuti, Karamarka – jer ih nadzire, Šeksa – jer sve zna i malim prstom upravlja pravosuđem. 

    Istovremeno, Kosorica se boji Tomislava Karamarka. Ako će je itko ikada smijeniti, on će. To i ne krije. Stoga joj je prijatelj. Da ne bi bio neprijatelj. 

    Ona se boji i Vladimira Šeksa. Mada ga je natjerala da se javno ispriča zbog incidenta i vrijeđanja u Saboru, ona se boji njegove odmazde za to javno poniženje na koje ga je natjerala. Ja, Vladimir Šeks, ću se ispričavati nekome? Teško. Ipak, istovremeno se i Šeks boji optužnica iz Srbije, možda ga dohvate i unište. Zato mu stranačka šefica itekako još treba. Ako ga se politički odrekne, gotov je. 

    Tako se u HDZ-u svi svih boje. A najviše se boje oni mali stranački dužnosnici, iz temeljnih ogranaka, što dođu na sastanke s koordinatorima izbornih jedinica. Na primjer, 8. jedinice. Dođe koordinator, ministar Davor Božinović u Rijeku, ni sam ne zna zašto je u HDZ-u i koji mu je politički stav. Zaoštravati prema SDP-ovcima? Pustiti ih na miru, ionako pobjeđuju? Ne zna, nisu mu u središnjici još rekli. 
    E, tada se HDZ-ovci zaista boje za sebe. Vrh stranke je u rasulu, u kaosu, u strahu, sinekure će nestati, trebat će nešto i raditi. 
    Zato je odgovor na glavnu poruku HDZ-ove kampanje retorički: zna se da se HDZ mora bojati samo sebe, svog negativnog naslijeđa, crne popudbine koju nosi za sobom, mentalnog sklopa prisluškivača i pisača transkripata...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze