Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Kako je HDZ riješio problem – i otišao

Kako je HDZ riješio problem – i otišao
Kako je HDZ riješio problem – i otišao
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2012. u 18:00 2012-01-04T18:00:00+01:00

Hrvatska je prva država u Europskoj uniji koja će početi primjenjivati i europsku direktivu o plaćanjima u komercijalnim transakcijama, po kojoj je rok plaćanja u svim vrstama novčanog prijenosa, i u javnom i u privatnom sektoru, ograničen na 30 dana, a samo iznimno, ako je to izričito navedeno u ugovoru i objektivno opravdano, na 60 dana

Likvidiranje nelikvidnosti – bio je jedan od glavnih ciljeva Kukuriku koalicije na proteklim parlamentarnim izborima. Rečeno-učinjeno, upravo od 1. siječnja 2012. godine počela su vrijediti nova stroga pravila, koja bi trebala uvesti red u opću pošast neplaćanja, zbog koje su tisuće obrtnika i poduzetnika već propale, i nema sustava koji nije pogođen neplaćanjem.

Tako je Hrvatska prva država u Europskoj uniji koja će početi primjenjivati i europsku direktivu o plaćanjima u komercijalnim transakcijama, po kojoj je rok plaćanja u svim vrstama novčanog prijenosa, i u javnom i u privatnom sektoru, ograničen na 30 dana, a samo iznimno, ako je to izričito navedeno u ugovoru i objektivno opravdano, na 60 dana.

Današnji prosjek je – sto dana, a u nekim slučajevima i do 360 dana! Kazne za prekršitelje bit će drakonske – od deset tisuća do čak milijun kuna.

Prema planu nove Vlade, provedbu zakona nadzirat će u budućnosti financijska policija, a stečajevi će biti pokretani po hitnom postupku. To znači »amerikanizaciju«, dakle maksimalnu liberalizaciju pokretanja stečajnih postupaka, bez sudova – praktički, izravnim nagodbama među vjerovnicima, pri čemu će država preuzeti direktnu ulogu u odlukama o stečajevima.

Odnosno – o spasu onih tvrtki koje će se pokušati iščupati iz ralja stečajeva. Pitanje je svakako pritom: hoće li se uspjeti izbjeći voluntarizam, i bilo kakve diskrecijske odluke u tim postupcima, kojima bi se, nedajbože, ikome pogodovalo u odluci o tome koja će tvrtka preživjeti, a koja ne.

Tu će odgovornost vladajućih biti enormna – i politička, i ekonomska, i moralna, možda tko zna, i krivična ako stvari odu u krivom smjeru.

Istina je, javnost je upravo to očekivala – da se uvede red, pa i po cijenu bolne katarze. Zato su, posljedično, iz Vlade odmah po preuzimanju vlasti putem ministra financija Slavka Linića poručili da će već u prvom dijelu ove godine u stečaju završiti doslovce 20 do 30 tisuća tvrtki, s tim što bi njihovim vlasnicima država zabranila pokretanje novih biznisa dok se ne riješi status i dubioze postojećih.

Zakonom bi se zabranilo prenošenje imovine i drugih vrijednosti na nova poduzeća, a da obveze prema radnicima i drugim vjerovnicima, koje se nikad neće podmiriti, ostaju na poduzećima istog vlasnika koja su pred stečajem.

Naravno, smanjivanje rokova plaćanja na 30, a iznimno 60 dana bila bi jedna od najboljih stvari kada bi dovoljno novca i kada bi se takvi rokovi plaćanja mogli poštovati.

Dio ekonomista komentira, međutim, da će to dotući ionako kržljavo hrvatsko poduzetništvo jer se mali gospodarstvenici opet neće uspjeti »preprogramirati« kod banaka, a velike ionako nitko ne dira. Na taj način poduzetnicima neće trebati država da im proglasi u stečaj – oni sami će to morati činiti.

Apsurd je, međutim, da je ovaj novi zakon, i sve što smo ovdje spomenuli – donio i prihvatio HDZ na kraju svog mandata. Dapače, novi ministar Slavko Linić najavljuje samo da će rok biti produžen, s 30 na 45 dana, jer je to realnije, a pri čemu bi se za poduzetnike produljio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.

Bivša HDZ-ova vlada Banske dvore je napustila hvaleći se da su javna poduzeća rokove plaćanja svela na 43 dana, dakle čak ispod roka koji će nova Vlada tek uvesti.

To znači da je Kosoričina HDZ-ova vlada prilično uspješno sanirala problem i čak donekle uvela red. Ali prekasno. Birači je nisu voljeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.