Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
O sukobu interesa

kolumna KOMENTAR TIHANE TOMIČIĆ Sramotan prijedlog! Zakon za sve HDZ-ovce

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2018. u 14:08 2018-11-17T14:08:26+01:00

Radi se o novom Zakonu o sukobu interesa, koji je upravo pred usvajanjem, a kojim je bilo predloženo da se ukida stara odredba da državni dužnosnici nemaju pravo godinu dana od završetka mandata u javnoj službi prelaziti na upravljačke pozicije u tvrtkama i korporacijama.

Ne bi bilo prvi put da se zakon piše za konkretne ljude ili situacije: imali smo već lex Komadina, pa lex šerif za Milana Bandića, a sada možda i lex Marić, za ministra financija koji planira napustiti Vladu i prijeći u privatni sektor. No, kako je na društvenim mrežama jučer počelo kolati, možda čak to i nije samo lex Marić nego – lex Dalić?!

Radi se o novom Zakonu o sukobu interesa, koji je upravo pred usvajanjem, a kojim je bilo predloženo da se ukida stara odredba da državni dužnosnici nemaju pravo godinu dana od završetka mandata u javnoj službi prelaziti na upravljačke pozicije u tvrtkama i korporacijama, kako im ne bi mogli pogodovati saznanjima koja su imali dok su radili u vrhu vlasti. Riječ je o razini uprava i nadzornih odbora, pa prema starom zakonu ministar financija Zdravko Marić ne bi mogao prijeći na upravljačko mjesto u Adris, o čemu se naveliko pisalo zadnjih dana. Iako nije demantirao mogućnost da on Vladu napusti prije kraja mandata, on je veoma ogorčeno reagirao na pitanja novinara o tome da se zakon možebitno mijenja zbog njega.

Možda je toliko bio ogorčen ako je točno da se izmjena zapravo čini za »santo subito« Martinu Dalić, koja je prije desetak dana beatificirana kada je sva krema došla na predstavljanje njene knjige o ortačkom kapitalizmu. Njoj upravo istječe onih prvih šest mjeseci koje je ograničavaju za nove poslovne uspjehe iz starog zakona. No, ako se Zakon o sprečavanju sukoba interesa brzopotezno promijeni do Nove godine, i ona bi možda bila oslobođena tih okova. A baš bi bilo zanimljivo pratiti gdje će se djenuti bivša ministrica gospodarstva Dalić, sa svim saznanjima koja tek ona ima iz slučaja Agrokor, iz prijateljstava iz grupe Borg, ili pak iz svog braka sa članom uprave Ine? To će biti vijest, a ne Marić!

Naravno, treba napomenuti da se ta odredba već i dosad zaobilazila na način da su bivši državni dužnosnici znali biti imenovani »savjetnicima« pri upravama korporacija, što ponekad omogućava i znatno veće plaće, i općenito je crna zona za uhljebljivanje u raznim kombinacijama, čak i u tvrtkama koje su privatne.

U svakom slučaju, intencija je bila ukinuti »period hlađenja«, mada je jasno da bi se unutar samog HDZ-a mogla nastaviti čak i javna sporenja na tu temu: ministar uprave Kuščević je protiv ukidanja »hlađenja«, a Tolušić želi odmah po završetku mandata početi raditi u realnom sektoru, i to ne i krije.

Jasno je da se zapravo radi o strahu dijela HDZ-ovaca da ih Zdravko Marić, kao jedan od rijetkih uspješnih ministara, ne napusti. Ako ova Vlada ima podršku javnosti na bilo kojim projektima, to su Marićevi projekti, od poreznog rasterećenja plaća do smanjenja PDV-a na hranu. I potpuno je opravdan njihov strah da će im otići najbolji ministar, koji je među rijetkim onima koji suvereno vode svoj resor.

Općenito, bit će vrlo zanimljivo pratiti gdje će svi HDZ-ovci iz Vlade, pa i njihovi zastupnici, netom čim im ovaj mandat završi. Ovaj zakon zapravo je napisan za sve njih. Ako bude usvojen u ovom sramotnom prijedlogu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu