Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Jadranka i Kerum - desni i desniji

Ljubav cvate Foto: CROPIX
Ljubav cvate Foto: CROPIX
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2011. u 15:07 2011-11-09T15:07:00+01:00

No, vrhunac vrhunaca karikaturalnih političkih suradnji dogodio se sinoć – koalicija HDZ-a i splitskog gradonačelnika Željka Keruma u dalmatinskim jedinicama, 9. i 10. Da nije istinito, bilo bi smiješno, jer osim što bi se mogli nazvati »desni i desniji«, doista je ovaj najnoviji savez dokaz da je u politici moguće sve

Dok se ekipi iz Kukuriku koalicije mozgovi žare i peku kako bi uoči prihvaćanja lista kandidata za Sabor izabrali najbolje, koje će SDP na sjednici Glavnog odbora amenovati sutra, u nekim drugim strankama i savezima – kao po običaju – ima svega.

Iako više nema legendarnoga Vladimira Bebića da u televizijskom studiju hoda s ironičnim transparentima, izrugujući se stupidnim tv pravilima praćenja izbora na kojima su i veliki i mali, i potentni i impotentni, dobivali jednak prostor, jasno je da će i na izborima 2011. biti svakakvih čudesa, maskota, starleta, luzera, ali i teško probavljivih spinova.
Tako smo dosad već mogli saznati da će na listi Milana Bandića koja se zove »Stijena«, biti i atletičarka Ivana Brkljačić, a i zvijezda jedne od sapunica, neka mlada glumica, a također i bivši košarkaš Boško Božić Pepsi. Na listi Ljube Jurčića bit će, među ostalima, i operna pjevačica Sandra Bagarić, a poznato je i da je ovoga puta HSLS za sebe »odabrao Đelo Hadžiselimović«, što je za liberale naravno – plus, samo što zvuči poput dobre anegdote.

No, vrhunac vrhunaca karikaturalnih političkih suradnji dogodio se sinoć – koalicija HDZ-a i splitskog gradonačelnika Željka Keruma u dalmatinskim jedinicama, 9. i 10. Da nije istinito, bilo bi smiješno, jer osim što bi se mogli nazvati »desni i desniji«, doista je ovaj najnoviji savez dokaz da je u politici moguće sve – dok u Splitu traje nesmiljeni rat HDZ-ovaca i Keruma, pojavila se »deus ex machina« Jadranka Kosor i uspjela nagovoriti kontroverznog splitskog poteštata da im se, kad ih već ne može pobijediti – pridruži.
Tako je nastao apsurdni savez čini je jedini cilj međusobna neutralizacija štetnih učinaka, a najsretniji vjerojatno može biti SDP-ov koordinator za 10. jedinicu Arsen Bauk kojemu ovakva »asimetrična koalicija« može samo olakšati život i dodati mandat ili dva na ionako poboljšani rezultat Kukuriku saveza na jugu Hrvatske.

Koja je ideologija ove nove koalicije, teško je reći, ali famozni Kerum ionako nema problema s ideologijama, jer je na pitanje novinara otprije nekoliko dana o tome zašto je osnovao baš stranku koja nosi atribut »građanska« ionako zadovoljno odgovorio: a zašto ne, pa ja sam građanin!?
Doduše, izjavio je i da o politici više neće govoriti jer je ona ..., znate već, a eto na kraju je ipak pristao na kombinaciju u kojoj će njegovim kandidatima Hrvatske građanske stranke pripasti treće i sedmo mjesto na HDZ-ovoj listi u desetoj jedinici i sedmo mjesto u devetoj. Dakle, nije nešto, ali čovjeka veseli, a o principima ćemo drugom prilikom. Ostaje istina da si je Kerum time osigurao siguran prolaz u Sabor, jer doista nema šanse da HDZ ne osvoji bar tri mandata u ipak tradicionalno jakoj svojoj 10. jedinici.

Za publiku, a naročito sve one koji vole bizarnosti, Kerum u Saboru bit će praznik za oči i uši, naročito ako pretpostavimo da će ova »šampanj koalicija« (jer, kaže Kerum, protivnici samo što nisu već šamapanjac otvorili) biti četiri godine u – oporbi. Bit će zanimljivo pratiti kako će Kerum »častiti« iz zastupničkih klupa Milanovićevu pretpostavljenu vlast, no sve je to nebitno danas, tri tjedna prije izbora. Do 4. prosinca sve je moguće, a nakon toga će ionako postati svejedno za one koji izbore izgube. Sve će to postati samo folklor. Ali danas je još pitanje života i smrti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.