Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Ima li Milanović protukandidata?

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2011. u 13:45 2011-09-14T13:45:35+02:00

 Hoće li Zoran Milanović na izborima uopće imati protukandidata u liku Jadranke Kosor, i HDZ-a uostalom? Ili će do 4. prosinca epoha HDZ-a kakvog smo poznavali biti samo ružan san kojega želimo što prije zaboraviti?

Štošta je u ovoj državi bilo bogohulno za pomisliti, a ipak se dogodilo: da Ivo Sanader može otići, da ga uopće može naslijediti Jadranka Kosor, da su kampanje HDZ-a bile netransparentne i prljavo financirane (o čemu je Zoran Milanović glavom i bradom govorio još 2007. godine), da je Ivo Sanader ustanovio paralelni sustav financiranja stranke, da su se nosile crne torbe s kešom, potom da ipak nije samo Sanader sve znao i u svemu sam sudjelovao, da je postojao smišljeni projekt reketarenja državnih, pa i privatnih tvrtki za potrebe HDZ-a, da su u tome sudjelovale više od tri svjesno udružene osobe, da se onda to po zakonu karakterizira organiziranim kriminalom, da je HDZ po tim tumačenjima dakle – zločinačka organizacija s ciljem udruženog kriminalnog pothvata...  

 

Sve je to bilo blasfemično, jer rušilo je mitove o vođama i umišljaje o zdravom društvu u kojemu živimo. Na kraju, vidimo, vjerojatno je doista postojala zločinačka organizacija kao što tvrdi SDP-ovac Željko Jovanović, a pravosuđe još samo mora utvrditi jesu li je činili svi u vrhu HDZ-a ili samo neki, jednakiji od drugih, trošeći i gutajući novac, i ne pitajući odakle dolazi. Na kraju priče, ostaje tužna činjenica da kazna u slučaju da se dokaže odgovornost HDZ-a kao pravne osobe za pljačku iznosi oduzimanje nezakonito stečene imovine i maksimalno osam milijuna kuna, vjerojatno ni tisućiti dio onoga što je nelegalno kolalo kroz zadnjih osam godina, pralo se, zakopavalo i otkopavalo... 
 

Sada je jasno da će HDZ morati odgovarati kao pravna osoba, ali apsurdni zakon poznaje ukidanje svih pravnih osoba koje svoje djelovanje pretežno koriste za počinjenje kaznenih djela – osim političkih stranaka. Postavlja se još jedno bogobojazno pitanje: je li i taj zakon donesen samo kako bi se zaštitio HDZ?! 

No, ništa manje bogohulna je izjava same stranačke šefice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor da su teze o tome »da su svi sve znali« pogrešne i besmislene jer »nije valjda antikorupcijsku borbu pokrenula da bi došla do – sebe«. Znači li to je da je antikorupcijska borba također bila ciljani »projekt«, pokrenuta samo zato da bi se došlo do nekog drugog, Ive Sanadera, Damira Polančeca...? Opasna izjava, i nepromišljena, koja ne govori o naivnosti, nego upravo suprotno, o namjeri da se kriminal pripiše samo jednoj strani HDZ-ove vage. Zato nije čudno da se u vladajućoj stranci sada vodi bjesomučni bratoubilački rat, u kojemu je Kosorici na kraju čak i prezreni Vladimir Šeks postao najbolji zaštitnik i glasnogovornik što u krizi preuzima neugodnu zadaću kontroliranja štete. Ili će to možda biti Tomislav Karamarko, koji upravo ulazi u HDZ? 

 To vjerojatno još ni Bajić ne zna odgovoriti. Ali, šalu na stranu, jer vremena nimalo nisu za šalu: stvar je dovedena do apsurda. U mreži crnih fondova su bili skoro svi – političari, poduzetnici, pjevači, novinari. Do izbora bi zbog najnovije afere Pavošević mogli odletjeti ne samo neki od vodećih ljudi Vlade i vladajuće stranke nego i razni šefovi javnih i državnih tvrtki... No, kako će dobar dio njih završiti i u funkciji svjedoka pokajnika, bit će zanimljivo pratiti i hoće li pravosudni sustav ovu tragediju dovršiti poput Haaga s modelom zapovjedne odgovornosti za »prekomjerno granatiranje« za najveće ribe, da ne kažemo hobotnice, u svojoj mreži, dok će sitnež u toj masi proći nekažnjeno. 
 

Je li blasfemično, stoga, upitati: protiv koga će uopće Zoran Milanović na izbore? Hoće li uopće imati protukandidata u liku Jadranke Kosor, i HDZ-a uostalom? Ili će do 4. prosinca epoha HDZ-a kakvog smo poznavali biti samo ružan san kojega želimo što prije zaboraviti?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze