Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Politka na trapezu Tihane Tomičić

I HDZ-ovci žele svog Zorana Milanovića

Domagoj Ivan Milošević, Foto: D. JELINEK
Domagoj Ivan Milošević, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2012. u 18:36 2012-01-11T18:36:00+01:00

HDZ hoće svog Zorana Milanovića, mladog, novog, drskog, nepotrošenog, neopterećenog, palog iz neba pa u rebra, ravno do trijumfa... A taj se zove Domagoj Ivan Milošević, rođen je 1970. godine, zaradio je već u životu kao poduzetnik neku lovu, i u posljednjem istraživanju javnog mnijenja približio se na samo tri posto do Jadranke Kosor

Sve donedavno, neprikosnovena je bila samo Jadranka Kosor. Danas u njezinoj dvorani s bidermajer tapetama u Banskim dvorima sjedi neki drugi čovjek, Zoran Milanović, a u HDZ-u je već dosad, unatoč njenom srčanom apelu da se nitko ne kandidira protiv nje, vjerojatno već i sedam nedvojbenih, da parafraziramo naziv jednog rock banda.

Ne samo Jadranka Kosor, već i Tomislav Karamarko, Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, čak i Petar Čobanković, a ako sve ode dovraga možda i Vladimir Šeks, pa prema nekima i Davor Božinović, nikad umoran Andrija Hebrang i tko zna tko sve ne – bit će kandidati na izborima za predsjednika HDZ-a.

Što se može, zaželjeli se HDZ-ovci demokracije i demokratizacije, nakon što im je Kosor bila aklamacijom izabrana, onda, 2009. godine kad je sa scene nestao Ivo Sanader. Sada nisu samo za cvjetanje tisuću cvjetova, čak su i za model jedan čovjek-jedan glas, političku inovaciju koju je u Hrvatsku uveo, gle čuda, Zoran Milanović – u svoj SDP.

Ali, to više ne treba nikoga čuditi, Hrvatska je politika u postmodernom dobu otkako su 4. prosinca nastupile promjene. Uostalom, koliko HDZ-ovaca danas podržava Milanovića? Svaki treći birač HDZ-a ima pozitivno mišljenje o njemu prema anketi s kraja prosinca, i on danas ukupno broji podršku čak 62 posto svih građana, dok je prije izbora bio na 48 posto.

Nakon izjava novog premijera o povijesnoj ulozi Franje Tuđmana, kao i nepravednoj politici Haaga, pa i slučaja Dunje Gotovine, taj postotak vjerojatno još raste, jer se novi Milanović postavlja ne samo kao predsjednik jedne stranke, one lijeve, nego i kao državnik i premijer svih građana Hrvatske, i praktični centrist.

Utoliko, za očekivati je da na unutarstranačkim izborima retrogradne snage u HDZ-u izgube.

U prijevodu, može Dado Milinović biti istinski HDZ-ovski modernizirani desničar, ali ipak se svi još sjećaju njegovog vezanja lancima, koje danas još izgleda samo kao ružan san, pa čak i za unutarstranačku HDZ-ovsku bazu. Da Tomislav Karamarko još drži represivni aparat u rukama, i on bi se mogao ponadati uspjehu, ovako – on je danas samo čovjek bez funkcije.

Može se Andrija Hebrang kao dobri stari tuđmanovac postaviti na trepavice, ali i njegovo vrijeme je davno prošlo, što smo vidjeli i na predsjedničkim izborima prije dvije godine.

Može Petar Čobanković sanjati, ili Davor Božinović, o tko zna kakvoj svojoj karizmi, može se Vladimiru Šeksu i dalje činiti da bombe padaju i da smo u 1991. godini, no njegovo je mjesto na počasnoj poziciji u Saboru, onoj gdje već visi njegova slika...

Na koncu, može se i Jadranki Kosor činiti ne samo da je suverena predsjednica HDZ-a, nego čak još i šefica vlade, dok obilazi dječje domove i rodilišta, SAMO uz malo skromnije darove nego prije...

No, činjenica je samo jedna: i HDZ hoće svog Zorana Milanovića, mladog, novog, drskog, nepotrošenog, neopterećenog, palog iz neba pa u rebra, ravno do trijumfa... A taj se zove Domagoj Ivan Milošević, rođen je 1970. godine, zaradio je već u životu kao poduzetnik neku lovu, i u posljednjem istraživanju javnog mnijenja približio se na samo tri posto do Jadranke Kosor.  

Doduše, to je anketa provedena među svim građanima, ne samo članovima HDZ-a, no neki sociolozi i politolozi drže da je hrvatsko društvo trenutno ispred politike i stranaka, da sami građani bolje prepoznaju što im je potrebno kao zdrava baza za razvoj, prije nego same stranačke vrhuške. Slično kao što građani od Kukuriku vlade i premijera Milanovića ne očekuju mazanje očiju nego stvarne rezove, jer znaju da je to nužno, po tim analizama i predviđanjima i sami članovi HDZ-a nepogrešivo osjećaju da je za njihovu korupcijom okaljanu stranku jedina budućnost u novim licima.

Miloševića i mediji vole, skoro koliko su u prvim danima voljeli i Milanovića, a da budemo sasvim politički nekorektni, za vjerovati je da mu čak ni njegovo donedavno najnepopularnije moguće prezime, neće odmoći. Dapače, i to može biti dokaz više da su i HDZ-ovci napokon politički odrasli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze