Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Hoćemo još!

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2011. u 13:45 2011-11-02T13:45:37+01:00

Kriza je opasno pogodila sve segmente države i društva i ako masa sama uzvikuje »hoćemo još«, onda se odlučnih poteza nitko ne treba bojati.

Prema anketama, lijeva Kukuriku koalicija dobiva na ovim izborima dvotrećinsku većinu glasova, 4. prosinca »gazi« HDZ i ulazi u povijest s najboljim rezultatom ikad, što uopće ne čudi nakon blokade imovine i računa HDZ-a. Rezultati su u anketama toliko dobri za lijevu koaliciju da se i SDP-ovci sami među sobom već šale da će ionako biti nemoguće da dobiju dvotrećinsku većinu u Saboru, kad ih je na zajedničkoj Kukuriku listi »svega« 103, budući da ostala mjesta dobivaju partneri iz HNS-a, IDS-a i HSU-a, što bi značilo da im ankete daju i više nego mogu teoretski dobiti...  

 

No, šalu na stranu – ono što je, međutim, doista važno u izborima koji slijede jest ogromno očekivanje birača da će ih Milanovićev Kukuriku savez doista spasiti i izvući iz krize. Pritom, suprotno onome što bi možda bilo logično nakon rasapa HDZ-ove politike – povjerenje u politiku zapravo raste! Tako je u zadnjem istraživanju Ipsosa gotovo 70 posto birača navelo kako od sljedeće Vlade prije svega očekuje sređivanje stanja u javnim financijama pa makar to značilo i smanjenje određenih socijalnih i drugih prava. Samo nepunih oko 15 posto građana očekuje od nove Vlade da zadrži i postupno poveća prava. 

    Posebno je zanimljivo primijetiti kako su birači koji najviše podupiru dovođenje u red državnih financija, čak i pod cijenu rezanja socijalnih prava, birači Hrvatskih laburista (82 posto), a nakon njih slijede birači HSLS-a (77 posto) te Kukuriku koalicije (60 posto). 

    To zapravo znači da će za Kukuriku savez lijevoga centra praktički glasati upravo onaj postotak ljudi koji i očekuje kresanje prava, dakle takozvane bolne rezove, što zvuči paradoksalno, ali zapravo je logično uzme li se u obzir pretpostavka da svjesniji, obrazovaniji ili urbaniji dio hrvatskog društva zapravo priželjkuje katarzu i, koliko boljelo da boljelo, raščišćavanje socijalne situacije, novi start i barem početak ozdravljenja društva koje je doživjelo u prvom redu ekonomski, ali i moralni slom s HDZ-om na čelu. 

    Na neki mazohistički način, većina građana zna da se u ovu državu napokon mora uvesti red – da se obavljeni poslovi konačno počnu plaćati, da zaposleni u javnoj upravi napokon počnu raditi, da inspekcije počnu kažnjavati, pa tako i država kao poslodavac uvesti red u svakom smislu... Društvene vrijednosti toliko su devastirane kroz zadnjih 20 godina, a sada u tolikoj mjeri i kao takve devastirane isplivale na vrh močvare u kojoj živimo, da građani traže rezove, pa makar se i njih samih ticali. 

    Utoliko su očekivanja od lidera oporbe Zorana Milanovića i njegove ekipe veća nego ikad. Iako HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić ovih dana tvrde da još ništa nije gotovo, jer će se HDZ-ovci do izbora opet homogenizirati do određene mjere da bi zaštitili ostatke ostataka svog nekad slavnog »kraljevstva«, te da oni osobno osjećaju neizmjernu tremu uoči izbora na kojima moraju pokazati koliko je Kukuriku savez ozbiljniji i kvalitetniji od propaloga HDZ-a, još nema dojma da i u SDP-u vlada to raspoloženje. I dalje se program pod nazivom Plan 21 nastoji prikazati kao u celofan upakirani plišani medo, iako i sami birači očekuju da je u paketu zapravo »oštar pas«, koji će svima pokazati gdje im je mjesto i kako se mora raditi. 

    Ta očekivanja birača ne treba podcijeniti. Ankete pokazuju da većina građana želi promjenu, i to drastičnu promjenu. Kukuriku više ne može izgubiti, a u naredna četiri tjedna mora opravdati sva očekivanja, pa i ona o bolnim rezovima koji su realnost (s MMF-om ili bez njega), jer inače će se i oporbena politika pokazati nedovoljno vjerodostojnom. Kriza je opasno pogodila sve segmente države i društva i ako masa sama uzvikuje »hoćemo još«, onda se odlučnih poteza nitko ne treba bojati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu