Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2
Sutra: 19° 23° 2
23. travnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Carevo novo ruho

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2017. u 19:00 2017-03-16T19:00:00+01:00

To je ta čarobna formula riječke vladajuće politike: nikad nitko ni za što ne odgovara, niti je ikad itko sankcioniran za propuste. U međuvremenu su i na razini nacionalne politike postavljeni neki novi, europski standardi: čak i HDZ-ovci odlaze ako su u sukobu interesa, ako im se dokaže nepotizam ili političko zapošljavanje. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel morat će naučiti preuzimati odgovornost za svoje odluke. Primjerice, onu o imenovanju pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom, Vladimira Benca. Nakon dvije velike afere, za koje je i sam rekao da će provjeriti je li ponašanje Benca bilo upitno, Obersnel ga ipak ponovno imenuje za svog bliskog suradnika. Kao da se ništa nije dogodilo.

Općenito, vrh gradske uprave u Rijeci, štogod da se dogodi u njihovu dvorištu, reagira na isti način: verbalno osudi pojavu, relativizirajući je, a praktično nikada ne poduzme ništa. Pojavu osude, druga spase. Vodiš odjel koji bi trebao realizirati grandiozne projekte, ne uspiješ, nikome ništa. Vodiš odjel za financije, a kumulirani minus došao ti je do četvrtine proračuna, nikome ništa. Vodiš agenciju za gradnju POS-ovih stanova, zgrade nisu na očekivanoj razini, nikome ništa. Šef si odjela za imovinu, natječaji ti propadaju, a ti uređuješ prostor za tvrtku blisku obitelji, nikome ništa.

To je ta čarobna formula riječke vladajuće politike: nikad nitko ni za što ne odgovara, niti je ikad itko sankcioniran za propuste. U međuvremenu su i na razini nacionalne politike postavljeni neki novi, europski standardi: čak i HDZ-ovci odlaze ako su u sukobu interesa, ako im se dokaže nepotizam ili političko zapošljavanje. U Rijeci, od pet novoimenovanih pročelnika, barem tri su članovi SDP-a. Riječ je o profesionalnim funkcijama s radnim mjestom na neodređeno vrijeme, dakle ne o političkim. Ali, opet, nikome ništa. Umjesto da ljudi u gradskoj upravi snose odgovornost za svoje postupke ili propuste, inaugurirana je teza da su za sve krivi – mediji. Tinte i tinte je zadnjih dana potrošeno da se pokuša dokazati da mediji pišu neistine, da su autori tekstova, valjda, obične nepismene budale, čak i za tekstove koji su čisto »zapisničarstvo«, poput onoga o nalazima državne revizije o gradskom proračunu iz 2013. i 2015. koji su doslovce prepisani iz revizorskog izvješća, praktički bez riječi komentara. Svaki građanin mogao je, naravno, ući na web Grada Rijeke i sam to pročitati, dakle podaci su javno dostupni, ali riječ je o šumi podataka kroz koje laik teško prolazi, pa su mediji to sumirali. Čak i na to, međutim, stigao je demantij – koji to nije.

Vrh riječke vlasti, čini se, zloupotrebljava Zakon o medijima koji doduše govori o tome da svatko ima pravo ispraviti netočan ili pogrešno interpretiran podatak, ali ta je zakonska odredba iskorištena da se na dnevnoj bazi pišu kartice i kartice jeftine PR-ovske promocije politike vladajuće ekipe Grada Rijeke. Belevolentni kakvi jesu prema svima i slijeva i desna, mediji to objavljuju, iako je riječ o notornoj zloupotrebi medijskog prostora. Nitko nije dužan objaviti sva reagiranja u cjelini, redakcija uvijek ima pravo kratiti taj sadržaj.

Umjesto da rješava probleme građana i svoje osobne probleme koje ima kao nositelj izvršne vlasti u Gradu Rijeci sa svojim suradnicima, očito ne baš imunim na krive procjene i krive poteze, riječki gradonačelnik uglavnom se bavi medijima. Ponaša se kao da mu nije dovoljno da bude car u svome carstvu, a to je lokalna uprava, nego želi i uređivati medije kao da smo još u ex sustavu, pa tko kontrolira komitet, taj kontrolira i što će se o komitetu pisati. Umjesto da kao političar i predsjednik SDP-a Rijeke saziva tiskovne konferencije i institucionalno vodi politiku, on na izjave političkih konkurenata, poput kandidata HSS-a, primjerice, piše reagiranja. Baš bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi to izgledalo kad bi se Plenković i Bernardić, umjesto normalnim političkim radom, međusobno borili pišući reagiranja u, primjerice, Zadarskom listu?! Ponekad izgleda kao da bi riječki gradonačelnik radije bio glavni urednik nekog lista nego političar. Ili bilo što drugo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka