Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Brkate žene i ostala menažerija

Brkate žene i ostala menažerija
Brkate žene i ostala menažerija
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2018. u 15:59 2018-03-03T15:59:51+01:00

Sabor se opet pretvorio u totalni cirkus, ali ne samo zato što je sjednica trajala cijelu noć, nego zbog predstave koju izvodi: opozicija se pravi da vladajućima može nešto uvjetovati, a vladajući HDZ se pravi da mora pristati na te uvjete i da mora, kao žrtvu, prihvatiti Istanbulsku konvenciju.

Lijepo je da izgleda kao da se oporba i vlast bore za svoja stajališta, ali istina je da će HDZ ionako, zbog Europe i HNS-a, biti prisiljen na Istanbulsku konvenciju, samo traži alibi pred vlastitom desnicom, jednako kao što su i SDP i Most spremni pristati na novi poslovnik, ali više vole glumiti nokturno u Saboru i za to pobirati pljesak publike.

Ipak, mora se priznati da su SDP i Most tu predstavu prošle noći dobro odglumili. Uspjeli su javnost uvjeriti da su žrtve HDZ-ovog pokušaja uvođenja verbalnog delikta, mada svi dobro znaju da je u srži potpuno svejedno traje li replika minutu ili dvije, ili održavaju li se stanke u 9 ujutro ili u 13 sati popodne. Novinari su jedine žrtve tog licitiranja, jer oni iovako ionako moraju sjediti na svom radnom mjestu u Saboru i pratiti što se događa, bilo to ujutro ili za vrijeme ručka. Jer, dok zastupnici uobiočajeno ručaju od 13 do 15 sati, novinari ionako u to vrijeme pišu svoje tekstove i uglavnom ne ručaju. Toliko o »pažnji javnosti«. Ona je radno mjesto novinara.

S druge strane, što se HDZ-a tiče, onog trenutka kad je jedna od HNS-ovih zastupnica Marija Puh nedavno izjavila da je Istanbulska konvencija za njih conditio sine qua non ostanka u Plenkovićevoj većini, bilo je jasno da je i HDZ spreman na to pristati. Plenkovićev HDZ samo zbog pritisaka vlastite desnice glumi da mu je taj akt problem – svi znamo da će umiveni Andrej to u Hrvatsku uvesti jer, prvo, ni sam vjerojatno nema ništa protiv takvog dokumenta, a drugo, to je europski pritisak, a znamo da on protiv briselskih pritisaka nema ništa.

Plenković se bori za održavanje saborske većine, ima problem s izglasavanjem opoziva Martini Dalić i svaki glas mu je bitan i sada i inače, prema tome nema sumnje da će se zahtjevi glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, itekako uvažiti. Samo će se svi akteri u HDZ-u praviti da to nevoljko čine. Premijer će balansirati na tom cirkuskom trapezu, voziti monocikl, dubiti na glavi, ali tijesnu većinu neće ljutiti.

Jedino što je dobro u cijeloj toj novoj situaciji jest da će, barem prema najavama, SDP i Most napokon početi obavljati svoju opozicijsku dužnost. Podnijet ćemo 500 amandmana na sve buduće prijedloge, pobjedonosno najavljuju iz te dvije stranke. Dobro jutro, što ste dosad radili, moglo bi glasiti pitanje.

Nažalost, i ta nova »koalicija« SDP-a i Mosta je toliko trula da je tragikomično gledati i njihove pokušaje da sruše Dalićku. Prvo, svi znamo da u tome neće uspjeti. Drugo, Most je bio koalicijski partner HDZ-a i sudjelovao u izboru Martine Dalić za ministricu. Sada je zaista pravi vic gledati kako se protiv nje bore. Da ih HDZ nije potjerao iz Vlade, i dalje bi je podržavali.

Stoga je cijeli ovaj performans koji zadnja dva-tri dana gledamo doista pravi cirkus s brkatim ženama, lažnim snagatorima, (političkim) akrobatima, krezubim divljim zvijerima i ostalom uobičajenom cirkuskom menažerijom. Nije čudo da jedu banane. Srećom, puk je oduvijek volio arenu, a u nedostatku kvalitetnijih televizijskih sadržaja, uz Big Brother i ostali trash, ovo je barem na trenutke zabavno. Dok se prave da se tobože bore jedni protiv drugih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.