Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Uvodnik Tihane Tomičić

kolumna Bježimo, svi!

Bježimo, svi!
Bježimo, svi!
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2017. u 12:19 2017-09-30T12:19:38+02:00

Naizgled, s onom nakaradom od predloženog obiteljskog zakona čovjek bi se mogao našaliti pa reći: gle, HDZ-ovci su postali najliberalnija ekstremna ljevica jer su dokinuli brak kao osnovnu gradbenu jedinicu obitelji, a time i društva. Napokon su riješili sve dileme Željke Markić o tome tko čini obitelj – brak više nije ta čestica.
Ali ne, nažalost nije smiješno, intencija HDZ-ove Vlade ipak je bila ona druga, konzervativna do bola.

A duboko očajno stanje ove države i društva najbolje pokazuje izjava pravobraniteljice za djecu na odlasku Ivane Milas Klarić koja je jučer u Saboru djeci poručila: »Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira«. Ako ona to kaže...

I to je doista jedina istina, tko želi kvalitetan život, najbolje mu je da ode iz ove države. Pravobraniteljica je pritom više nego realna, jedino što djeci treba jest svladavanje stranog jezika da se mogu kasnije snaći bilo gdje na svijetu. Pa budimo iskreni, to je jedini savjet koji i sami dajemo svojoj djeci: nauči »fluent English« i bar još jedan jezik govorno, nauči nacrtati excel tablicu i napraviti powerpoint prezentaciju i bježi koliko te noge nose. Pogledajmo se u ogledalo i recimo da to baš nikad nismo rekli svojoj djeci. Nema šanse.

A pravobraniteljica je bila i jedna od onih koja je ovih dana najotvorenije progovorila o svim suludim rješenjima koja su se htjela uvaliti po Murganićkinu prijedlogu obiteljskog zakona. Među ostalim, ideja je bila da se djeca rođena u bračnoj i izvanbračnoj zajednici više ne tretiraju isto, što bi bila diskriminacija par excellence. »Ja vas moram podsjetiti da smo mi od 70-ih godina u Hrvatsku uveli jednakost bračne i izvanbračne djece. Time smo se ponosili kao velikim civilizacijskim dostignućem, a sad se vraćamo u poslijeratno vrijeme. Mislim na Drugi svjetski rat, nažalost«, kazala je Milas Klarić.

Naravno, takve trezvene i realne osobe koje stručno komentiraju politikantske nebuloze pojedinih ministara odmah treba smijeniti. Milas Klarić dobiva »pedalu« u pola mandata samo zato jer nije pristajala na uimeobiteljske floskule i nije bezrezervno i lobotomirano podržavala nebulozne prijedloge poput ovog posljednjeg, koji je premijer morao brzopotezno povući kad je vidio da je vrag odnio šalu. Ideju o tome da onbudsman doista bude neovisan u ovoj državi još nije zaživjela. Ovdje je to visokopolitizirana funkcija na kojoj može biti samo simpatizer recentne vlade. A i to je samo još jedan razlog više da djeca doista pobjegnu glavom bez obzira, čim postanu punoljetna.

Sramotno je s kakvim se zakonskim prijedlozima hrvatska desnica uopće usuđuje izići u javnost. A još je sramotnije kako tretira one koji ih upozore na njihovu nestručnost i zlonamjernost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.