Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Beskrvni Jadrankin kadar u napadu

Davor Božinović / Foto Damir ŠKOMRLJ
Davor Božinović / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2011. u 14:37 2011-10-12T14:37:16+02:00

Ako Božinović doista bude prvi kandidat u 8. jedinici to će značiti, prvo, da će kampanja ostati na pristojnoj razini, jer ministar obrane očito nije jastreb, ni »prodavač čarobnih napitaka sa Srednjeg Zapada« spreman na oštriju borbu s Komadinom, Linićem i Jovanovićem, ali i da će stoga vjerojatno ta kampanja biti bez ikakve krvi i mesa

Onoga dana kad je na mini saboru HDZ-a u Rijeci jedini od stranačkih ljudi izvan Rijeke i Istre, osim Jadranke Kosor naravno, progovorio ministar obrane Davor Božinović, bilo je jasno da će upravo on biti kadar vrha HDZ-a na ovim izborima za 8. izbornu jedinicu. Toga dana početkom prošloga tjedna, iako je retorika HDZ-ovaca u Rijeci bila dosta oštra, a prigodno su podnijeli i jednu antiesdepeovsku tužbu, prvi SDP-ov kandidat na listi Zlatko Komadina – mogao je odahnuti. 

    Kandidaturom ministra obrane Davora Božinovića, naime, šefica HDZ-a Kosor poslala je ovdašnjoj javnosti jednu dosta jasnu poruku: bacili smo koplje u trnje. 

    Takvim imenovanjem za koordinatore niza novih stranačkih ljudi, Jadranka Kosor u prvom je redu poslala poruku svom vlastitom članstvu. Gotovo pola koordinatora u HDZ-u su tek godinu dana ili čak i manje – primjerice Tomislav Karamarko, spomenuti Božinović, pa i ministar gospodarstva Đuro Popijač, ili su pak bili politički neeksponirani, spadajući u neku vrstu tehnomenadžerske strukture u HDZ-u, kao što je slučaj s ministricom financija Martinom Dalić. Time je predsjednica stranke jasno rekla da stranku želi kadrovski raščistiti od korupcijom kompromitirane bivše ekipe, pa je tako i Ivan Jarnjak prošao relativno loše, tek kao »pomoćnik« Tomislava Karamarka u 3. jedinici, gdje će se sukobiti s Radimirom Čačićem. Sastav koordinatora pokazuje da je riječ o Jadranki Kosor trenutno najlojalnijim ljudima, prvim suradnicima kojima vjeruje, a koji – što je najvažnije – uglavnom ne vuku za sobom repove kriminala ili korupcije. Propuh, kako to kaže Kosorica, otpuhao je iz vladajuće stranke sve Sanaderove kadrove (osim Kalmete, ali to je priča za sebe). Tako je odlučeno da jedan od njezinih najbližih suradnika, Božinović, na izbore ide u Rijeci i Istri.   

No, kakve su političke reference Davora Božinovića? Enigma. Vjerojatno nitko čak ni u HDZ-u baš dobro ne može definirati kakvi su njegovi politički stavovi, a jedino što je ikad izjavio bilo je da je »liberalan u gospodarstvu, a konzervativan u nacionalnim pitanjima«. Zna se samo da je bio državni tajnik za eurointegracije u Ministarstvu vanjskih poslova, i da je kuhan i pečen s Kosoričinim vanjskopolitičkim savjetnikom Davorom Stierom. Taj je, pak, obilježen svojom emigrantskom turbodesničarskom prošlošću u ranoj mladosti u Argentini gdje je rado obilježavao 10. travnja, a koje se u međuvremenu naravno odrekao, i danas je »pročišćen«, no do koje mjere – nitko ne zna, jer ni Božinović ni Stier najčešće politički ne istupaju, i ne daju intervjue. Kosor je mudro odlučila nigdje ne isturiti Stiera, upravo zbog njegovih emigrantskih incidenata ranije, čime bi postao previše laka meta za Kukuriku ekipu. U jednom dnevnom listu objavljen je, međutim, nedavno zanimljiv insajderski tekst o sastancima vrha HDZ-a, na kojima Božinović i Stier gotovo nikada ne govore, već samo slušaju i kasnije sa šeficom stranke analiziraju vlastite suradnike. Oni su vrlo utjecajni, ali s obzirom da zapravo nemaju stranačku bazu, neki komentiraju i da je Božinović stoga dobio tešku 8. jedinicu, jer HDZ-ova baza ipak traži da se bar negdje pošteno »iskali«.  
 

No, ako Božinović doista bude prvi kandidat u 8. jedinici to će značiti, prvo, da će kampanja ostati na pristojnoj razini, jer ministar obrane očito nije jastreb, ni »prodavač čarobnih napitaka sa Srednjeg Zapada« spreman na oštriju borbu s Komadinom, Linićem i Jovanovićem, ali i da će stoga vjerojatno ta kampanja biti bez ikakve krvi i mesa. Ako u Jadranki Kosor i izazivaju tjeskobu svojim izjavama o zločinačkoj organizaciji, SDP-ovci se sigurno ni najmanje neće uzbuđivati zbog prisustva beskrvnog Božinovića.  

  Lokalnim HDZ-ovcima poslana je pak poruka da oni, dakle, nisu u stanju sami odraditi ni minimalno uspješnu kampanju, te im je poslan »veliki brat«, no nije za očekivati da osoba poput Božinovića na kraju i uspije poboljšati slabašan rejting HDZ-a u 8. jedinici. Prema onome što sami između sebe govore, u HDZ-u očekuju dva, a možda i tek samo jednog jedinog zastupnika od ukupno 14 u osmoj jedinici. Iako ni Lino Červar sigurno nije bio punokrvni političar, barem je bio punokrvan čovjek, i to domaći. U čije ime i o čemu će govoriti Božinović, to nitko ne zna. Najveći trijumf Kukuriku saveza u 8. jedinici je na pomolu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.