Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Zlatni rat u HDZ-u

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2017. u 12:08 2017-04-23T12:08:00+02:00

U natječaju za koncesiju na bolskoj plaži Zlatni rat dogodila su se silna čuda i slučajnosti pa je poduzetnik Davor Matijević iz Zagreba iz cijele priče izišao kao siguran budući milijunaš. Sretni poduzetnik, što je još jedna slučajnost, poslovni je partner obitelji Vice Vukojevića, bivšeg saborskog zastupnika čiji je sin Višeslav pak pouzdani poslovni partner hrvatskog rukometnog vrhovnik Zdravka Gopca.

Zaista je potrebna naročita sreća da s poduzećem koje nema zaposlenih i koje jedva da je poslovalo dobijete petnaestogodišnju koncesiju na jednoj od najljepših plaža na hrvatskoj strani Jadrana.

Zaista je nevjerojatna slučajnost da komunalno poduzeće općine u kojoj se ta ista plaža nalazi na natječaj za koncesiju zaboravi priložiti jednu potvrdu, zbog čega se diskvalificira iz daljnjeg natječaja.

Zaista je čudo da županijski vijećnici potvrde takav ishod natječaja i da, unatoč žestokom protivljenju mještana, zagrebačka tvrtka bez zaposlenih dođe u priliku upravljati jednom od najprofitabilnijih točaka u srednjoj Dalmaciji.

U natječaju za koncesiju na bolskoj plaži Zlatni rat dogodila su se sva ova čuda i slučajnosti pa je poduzetnik Davor Matijević iz Zagreba iz cijele priče izišao kao siguran budući milijunaš. Sretni poduzetnik, što je još jedna slučajnost, poslovni je partner obitelji Vice Vukojevića, bivšeg saborskog zastupnika čiji je sin Višeslav pak pouzdani poslovni partner hrvatskog rukometnog vrhovnika Zdravka Gopca.

Ovom, pak, poslovnom krugu vrlo su bliski istaknuti HDZ-ovi igrači, kao što su Milijan Brkić, Ivan Šuker, do jučer i Tomislav Karamarko. U cijeloj ovoj slučajno spojenoj skupini ljudi prisutno je još i par dojučerašnjih obavještajnih radnika, kao i sva sila usputnih likova, koji vole biti viđeni u društvenim krugovima najuglednijih građana Hrvatske.

U borbi za iskrcavanje na plažu Zlatni rat deblji kraj izvukla je Općina Bol, točnije stanovništvo Bola, čiji je načelnik tjednima  na službenoj web stranici općine davao priopćenja s vijestima o pritisku nepoznatog lobija, o nezakonitom natječaju za Zlatni rat i pozadinskim igrama u nadležnoj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Treba li reći, u pitanju je županija pod kontrolom stožerne hrvatske stranke, čijim redovima pripadaju najspretniji sinovi hrvatskog naroda, prokušani igrači i kombinatori. Nacionalni mediji na plažu Zlatni rat ozbiljnije su obratili pažnju tek zadnjeg dana, kad je konačna odluka na Skupštini Splitsko-dalmatinske županije već donesena.

Činjenice su bile neumoljive: petnaestogodišnju koncesiju na Zlatnom ratu dobila je zagrebačka tvrtka Sport B. Zvučalo je kao logičan nastavak priče s plažom Zrće, gdje je koncesiju s poslovnim partnerima na juriš osvojio poduzetnik Josip Klemm, istaknuti hrvatski lovoljub i šatorski revolucionar. Stanovnici Bola su prosvjedovali, dalmatinski čovik dao je još jednom oduška nježnim osjećajima što ih gaji prema metropoli svih Hrvata i ostalo je samo čekati da se priča slegne i da život u Hrvatskoj nastavi svojim domoljubnim tokom.

Međutim, reagirao je premijer Andrej Plenković, osobno se založivši za postupak ocjene zakonitosti natječaja za Zlatni rat. Odmah su priskočili i politički pripuzi pa se resorni ministar također založio za istragu, a za njim je u vlak skočio i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Taj je pak istaknuti dužnosnik HDZ-a natječaj mogao zaustaviti kad je htio, ali eto, nije se sjetio.

Kako bilo, zbog premijera Plenkovića zagrebačko poduzeće ostalo je (za sada) kratkih rukava. Ljudima koji su učinili da se na natječaju dogodi čudo, da zagrebačko poduzeće bez zaposlenih nadjača općinsku komunalnu tvrtku i dobije koncesiju na Zlatni rat, Plenkovićevo zabadanje nosa u tuđe poslove neće se niti najmanje svidjeti. Za trenutak su u rukama imali zlatnu koku, a onda je došao »briselski birokrat« i sve upropastio.

Sad im ostaje čekati vrijeme nakon lokalnih izbora i nadati se još jednom čudu, ali čudu od one vrste koja se ne može dogovoriti sa, recimo, običnim županom. Međutim, pritisak javnosti ovaj put bit će kudikamo veći. Cijela Dalmacija je na strani Bola i Brača, a i prepuštanjem Zlatnog rata zagrebačkom poduzeću premijer Plenković bi sad svu političku štetu uzeo direktno na sebe. Sve su, dakle, prilike da se još jedno čudo neće dogoditi.

Kako posao o kojem govorimo - petnaestogodišnja koncesija na jednoj od najljepših hrvatskih plaža - nije mali, s ovom pričom dobili smo milijune i milijune razloga za obračun. Jer, ako predsjednik HDZ-a reagira jer je posao dobila firma bliska s HDZ-om, možete biti sigurni da u HDZ-u slijedi obračun.

Afera Zlatni rat jedna je od onih afera koje mogu ostaviti bitne posljedice na političkoj sceni. Ona bi mogla biti i okidač za obračun premijera Plenkovića sa stranačkom strujom koja je iznjedrila Tomislava Karamarka. Ako u tom političkom obračunu padne i pokoji kontroverzni poduzetnik, neće biti prvi put.     

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.