Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Vrdoljakovo samoubojstvo iz zasjede mijenja Hrvatsku

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2017. u 7:59 2017-06-11T07:59:51+02:00

Stvaranje koalicije HDZ-HNS najava je ozbiljnog preslagivanja na političkoj sceni

Dojučerašnji predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uspio je provesti u djelo svoju ideju, gurnuo je »narodnjake« u krilo HDZ-u. Sudeći prema reakcijama dijela istaknutih dužnosnika ove stranke, ali i članova iz stranačke baze koji pred »narodnjačkom središnjicom« pale svijeće za pokoj vječni,  Vrdoljakov potez može se kvalificirati kao samoubojstvo iz zasjede. Stranka Ivana Vrdoljaka i Vesne Pusić naočigled puca po šavovima i veliko je pitanje hoće li se od ovog političkog manevra oporaviti do narednih izbora.

Sve su prilike da neće, jer HNS već dugo pleše po rubu opstanka i svoj status stranke s respektabilnim utjecajem u Saboru prije svega može zahvaliti političkoj trgovini i nepovjerenju SDP-a u vlastite snage. A parlamentarni izbori, koji bi mogli zapečatiti sudbinu HNS-a, možda i nisu tako daleko kako se nadaju Andrej Plenković i Ivan Vrdoljak.

Naime, HDZ s partnerima u Saboru nema uvjerljivu većinu, koja bi garantirala da će Vlada izdržati do kraja mandata. Iako se, nakon HNS-ove odluke, javnost fokusirala na posljedice što će ih zbog političkog dogovora s HDZ-om pokusati »narodnjaci«, neokrznuta iz ove koalicije neće izići niti stranka Andreja Plenkovića.

Krajnje desnom dijelu biračkog tijela HDZ-a Plenković se u startu nije svidio. Za njih je on briselski činovnik pa čak i udbaš, što je etiketa koju neinventivni ekstremisti lijepe na leđa svakom tko im se ne svidi.

Plenkovićevo koaliranje s HNS-om zasigurno će biti kap koja je prelila čašu pa će se ekstremno desni dio biračkog tijela po svemu sudeći prikloniti novoj političkoj opciji, onoj koju predvode bezidejni i ekstremnoj retorici skloni Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. Kao rezultat Hrvatska bi mogla dobiti nikad jaču ekstremnu desnicu u Saboru, koja prema najpesimističnijim ili ako hoćete najoptimističnijim prognozama može dosegnuti do podrške od deset do čak petnaest posto biračkog tijela.

Od uspostave nezavisnosti, ekstremno desne snage u Hrvatskoj na ovaj ili onaj način kontrolirao je HDZ, ali to u narednom razdoblju neće biti slučaj, jer Plenković je svjesno ispustio te konce iz ruku i vratio HDZ tamo gdje je stranka bila u vrijeme stranačke predsjednice Jadranke Kosor.

Drugim riječima, Plenković je na neki način sanirao posljedice politike Tomislava Karamarka, čija je računica uključivala čak i birače sklone neoustaštvu. Vraćanje HDZ u centar dobra je vijest, jer će to značiti relaksiraniju situaciju u odnosu na vrijeme kad se u Jasenovcu postavljala sramotna ploča s ustaškim pozdravom Za dom spremni. 

Reprezenti za Hrvatsku štetne Karamarkove politike morat će se neko vrijeme pritajiti ili pokloniti umjerenijoj stranačkoj struji. U suprotnom će završiti tamo gdje im je i mjesto, na ekstremnoj desnici.

 Nove političke okolnosti odgovarat će i lijevom političkom bloku, gdje se kao najveća prepreka rastu ispostavlja neuvjerljivi SDP-ov lider Davor Bernardić. Unatoč Bernardiću, a ne zahvaljujući njemu, »socijaldemokrati« bi mogli pridobiti dio razočaranih HNS-ovih simpatizera. Zanimljiviji je, međutim, prostor što se u ovom trenutku otvara za stranke koje svoje političko djelovanje, za razliku od SDP-a, uistinu temelje na lijevim idejama.

Iako odluka o tome još nije donesena, sva je prilika da će se blok stranaka okupljenih u koaliciji »Zagreb je naš« okušati i na nacionalnoj razini. Njihov uspjeh bio bi ljekovit za Hrvatsku, jer u tom slučaju i SDP bi bio prisiljen vratiti se prema svome izvorištu. Ova računica, jasno, vrlo je krhka, jer ovisi o brzini kojom će novi lijevi pokret graditi svoju infrastrukturu, ali ljudi okupljeni u koaliciji »Zagreb je naš« nisu bez izgleda.

Na svojoj strani imaju nekoliko važnih građanskih udruga, koje su se proteklih godina, od Dubrovnika do Zagreba, borile protiv samovolje vlasti u svojim lokalnim sredinama. Kao nepoznata u ovoj jednadžbi ostaje MOST, politička platforma Bože Petrova, koju je Andrej Plenković uspio politički unakaziti.

Svjetonazorski je MOST zasigurno bliži HDZ-u, nego SDP-u, ali prilika za novu koaliciju sa »zajedničarima« neće im se skoro ukazati. Ostat će im da koaliraju ili s ekstremnom desnicom, kojoj su svjetonazorski bliži nego SDP-u, ili s Bernardićem, koji će ih dočekati raširenih ruku, bez obzira na to što takva suradnja zbog bitnih svjetonazorskih razlika ne može imati svijetlu perspektivu.

Koalicija HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini, dakle, otvara niz političkih mogućnosti i najavljuje ozbiljno preslagivanje na političkoj sceni Hrvatske. A to preslagivanje Hrvatskoj je potrebno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.